Widok

Wysoka gorączka pilne!!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Synek dostał wysokiej gorączki miał 38,6 miałam podać Kidofen Duo niestety po godzinie od podania temp spadła do 38,3. Boje sie iść spac bo nie wiem czy za chwile nie zacznie znowu mu rosnąć... Młody ma zapalenie gardła bakteryjne. Co mozna zrobic jeszcze?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jak moje dzieci mają wysoką gorączkę to podaję na zmianę nurofen z paracetamolem co cztery godziny + chłodne okłady. A jak to nie pomaga to lekarz albo szpital
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zimne oklady na czolo. Kapiel ochladzajaca. No i niech duzo pije. Pamietaj ze jak goraczka nie spada to co 4h mozesz dawac naprzemiennie paracetamol i ibuprom.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
okłady na czoło i stopy i pamiętać, żeby nie przykrywać niczym dziecka

image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
leki na gorączkę podawać można naprzemiennie nawet co 3 h-tak nam radzili w szpitalu

image

Zrob mu chlodne oklady na kark i w pachwinkach. Mozesz tez wykapac w wodzie o 1-2 stopnie zimniejszej niz maly. Ja wczoraj podawalam pedicitamol i temp. ladnie spadla i nizsza utrzymywala sie przez ok 6 godz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
rób chłodne okłady na jamę brzuszną - wątrobę bo to duży organ i gromadzi ciepło.Wcześniej połóż np.ściereczkę żeby nie było szoku termicznego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nurofen na zmianę z paracetamolem, chłodne okłady na czółko i wątrobę i plasterek cytryny do skarpetki. Brzmi śmiesznie, ale działa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
"plasterek cytryny do skarpetki"
Pić po dwie łyżeczki dziennie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Spokonie, moja 2 dzieci miała 39, 6 przy takim zapaleniu gardla, nurofen+ zimne okłady na czoło.
2 dni i gorączka schodzi walczymy od wtorku.
Skąd wiesz, że to bakteryjne a nie wirusowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Proponuje skonsultowac sprawe z lekarzem prowadzacym,ktory zna dziecko a nie pytac na forum, bo kazde dzieko jest inne. Poza tym nikt Ci diagnozy przez neta nie postawi.
A jesli nie mozesz sie z nim skontaktowac to jedz do szpitala. Tam zbadaja i powiedza, co dalej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ale z czym do szpitala? Z 38,3?
Generalnie leki przeciwgorączkowe ibuprofen i paracetamol są z innych grup tak wiec niezależne. Można je podawać nawet w tym samym czasie zachowując tylko odstem właściwy dla danej substancji. Odstęp dla paracetamolu wynosi 4h a dla ibuprofenu 6h. Poza tym dawki paracetamolu na opakowaniu są zaniżone, prawidłowe dawkowanie to 20 jednostek doodbytniczo na kilogram masy ciała, 15 jednostek przy podawaniu doustnym. Gorączka 38,6 przy zakażeniu bakteryjnym to niska gorączka. Przy bakteryjnych sprawach dzieci goraczkuja grubo powyżej 39, a jak udaje się zbic do 38 na godzinkę to jest wielka radosc
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
No tak, 38,3 to nie jest gorączka na szpital. Ja podaję ibufen w syropie, jak dziecko ma temperaturę jakieś 38,5. Niestety z paracetamolem parę razy było tak, że nic się po nim nie zadziało, więc teraz daję ibufen i jest ok. Do tego jest też przeciwzapalny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój syn przy 38,4 dostał dwa razy drgawek i lek. zapisał mi właśnie Kidofen Duo ( szybciej działa i masz 2w1) ale ogólnie lepsze są czopki i schładzanie typu kąpiele, okłady, dużo picia. mój jak tylko gorączkuje to rozbieram do majtek i niech chłodzi się ;) nie okrywaj itp.
dla mnie też lepsze są czopki, szybciej spada gorączka, najlepiej jak lekarz przepisze dawkę, nam w szpitalu powiedziałą lekarka, że jak się za małą da, to może spotęgowac gorączkę ( myślę, że farmaceutka też dobierze, bo to na kilogramy się przelicza)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Zdrowie

Szukam endokrynologa od Hashimoto (16 odpowiedzi)

Witajcie - szukam endokrynologa specjalisty od Hashimoto- zmieniłam już 6 w ciągu 10 lat leczenia...

Dr Adamowicz onkolog-poszukiwany!! (13 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co się dzieje z dr Krzysztofem Adamowiczem onkologiem pracującym dotychczas w...

Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? (44 odpowiedzi)

jak w tytule Łuszczyca - czy ktoś zna sposób na wyleczenie ? stosowałam już chyba wszystko...

do góry