Widok
Tak, to tylko pies. Dlaczego wychodzi z założenia, że chciałby kogoś pogryźć? Większość psów, jest zupełnie ułożona i mają w nosie ludzi dookoła. Rozumiem, że według Ciebie każdy pies jest niebezpieczny? Człowiek potencjalnie też, a jednak na co dzień nie chodzimy wszyscy w kaftanach. Jeżeli pies jest dobrze wychowany, to nie stwarza najmniejszego zagrożenia.
Ta pani uważa, że zwierzę można wychować i nie ma instynktów xDDDD Można pracować nad charakterem psa, ale instynkt to instynkt. Jeden świst, bodziec, uciekające wystraszone dziecko może być sygnałem dla takiej agresywnej rasy, aby polować. Tak jak jego przodkowie.
Pani może jeszcze uważa, że płeć to tylko konstrukt społeczny, że chłopczyka można przerobić na dziewczynkę i na odwrót xDDD Otóż nie można.
Pani może jeszcze uważa, że płeć to tylko konstrukt społeczny, że chłopczyka można przerobić na dziewczynkę i na odwrót xDDD Otóż nie można.
A czy ktoś napisał, że puszczam go luzem, że go nie pilnuje, że robi co chce? To sam sobie dopowiedziałeś mądralo, ja natomiast przedstawiłam fakt, że nie przejawia zachowań agresywnych, nigdzie nie przestawiłam tego jak jest zabezpieczony. Oczywiście trzeba uważać, jak ze wszystkim i wszędzie. Ale chodzi o to by nie popadać w paranoję, nie każdy pies to chodząca broń. A akurat przykładów kiedy psom przez całe ich życie nie odwaliło i nikogo nie dziabnęły znam wiele, tak jak każdy, więc już przestań cisnąć, bo wyglądasz na desperata. Jakiś uraz z dzieciństwa Ci pozostał chyba.
To może czytaj ze zrozumieniem, " Może Ciebie każdy napotkany pies złapał zębami" - czyli każdy pies, którego Ty spotkałeś. A jesteś tak pewny, że spotkałeś mojego psa? Zaprzeczenia tutaj nie ma, ale powinieneś czytać spokojnie i ze zrozumieniem. Ale nie martw się, może jeszcze ktoś kiedyś Cię tej podstawowej rzeczy nauczy.
Od każdego właściciela psa, który mnie ugryzł w życiu to usłyszałem
Że "on wcześniej nikogo nie ugryzł". A byłem pogryziony 2 razy. Wielokrotnie zaś już pies skakał na mnie już dosłownie z zębiskami. Za każdym razie to samo "on jeszcze nigdy nikogo nie ugryzł". No więc nie chciałbym być jego pierwszym.
Pani jest po prostu bardzo, bardzo ale to bardzo niemądra.
Internet jest pełen nagrań kiedy właśnie takie pieski, agresywnych ras, co to nigdy nikogo nie ugryzły, zabijają inne małe psy, małe dzieci a czasami nawet właścicieli. Nigdy nie wiadomo co wyzwoli w nich instynkt polowania. Właśnie dlatego nazywamy je zwierzętami a nie istotami. Bo one nie kontrolują swoich popędów.
Mały pies co najwyżej draśnie dużego.
Duży w amoku może zagryźć.
Wiesz co to jest szczękościsk u psa?
Psy brały i nadal nielegalnie biorą udział w walkach psów.
Pies nie myśli. Ma instynkt. Wystarczy nim odpowiednio sterować.
Niegdy nie wiesz, co taki właściciel robi z psem w domu i do jakich go celów szkoli.
Mało jest psy. oli, którzy chodzą z nożami po ulicach i lasach?
Duży w amoku może zagryźć.
Wiesz co to jest szczękościsk u psa?
Psy brały i nadal nielegalnie biorą udział w walkach psów.
Pies nie myśli. Ma instynkt. Wystarczy nim odpowiednio sterować.
Niegdy nie wiesz, co taki właściciel robi z psem w domu i do jakich go celów szkoli.
Mało jest psy. oli, którzy chodzą z nożami po ulicach i lasach?
Mój pies przez 10 lat był taka ciapa że pewnie złodziejowi by kapcie przyniósł.
A pewnego dnia rzucił się na przechodnia. I jak bym miała go tlumaczyć? Że nigdy? Że go nie poznaję. I co z tego że przez następne 6 lat był do rany przyłóż. Ten 1 raz by wystarczył.
Ty masz myśleć. Zwierzę ma tylko instynkt
Ty masz myśleć. Zwierzę ma tylko instynkt
Biją dzwony tylko gdzie
Wg przepisów prawa to każdy pies ma obowiązek noszenia kagańca. A psy uznane za rasy agresywne / niebezpieczne wymagają pozwolenia na ich posiadanie. To pozwolenie wydaje prezydent miasta , wójt , burmistrz etc. I wg tego pozwolenie musi być zanim będziesz posiadaczem psa a nie odwrotnie. Tak wiec tyle w kwestii przepisów
No właśnie nie. Z ustawy nie wynika nawet to, że pies ma być na smyczy. Pies ma być pod kontrolą i tylko tyle jest wspomniane. Tyle. Czyli z punktu widzenia prawa ogólnokrajowego, jeżeli pies jest Ci posłuszny, może chodzić bez kagańca a nawet i bez smyczy.
Dodatkowe ograniczenia dodają przepisy miejskie, które w Trójmieście mówią o smyczy, nie o kagańcu, chyba, że rasa należy do wykazu ras agresywnych. Problem w tym, że do takiego wykazu należą tylko psy rasowe, a nie w typie rasy, więc jak pies rodowodu nie ma, to to zwykły kundel i przepisy o kagańcu się go nie tyczą.
W tym konkretnym przypadku każdy pies powinien mieć kaganiec, bo tutaj wchodzą osobne regulaminy przewozu (regulamin SKM mówi o tym, że pies ma być na smyczy i w kagańcu).
Dodatkowe ograniczenia dodają przepisy miejskie, które w Trójmieście mówią o smyczy, nie o kagańcu, chyba, że rasa należy do wykazu ras agresywnych. Problem w tym, że do takiego wykazu należą tylko psy rasowe, a nie w typie rasy, więc jak pies rodowodu nie ma, to to zwykły kundel i przepisy o kagańcu się go nie tyczą.
W tym konkretnym przypadku każdy pies powinien mieć kaganiec, bo tutaj wchodzą osobne regulaminy przewozu (regulamin SKM mówi o tym, że pies ma być na smyczy i w kagańcu).
Przeczytaj i skończ wywody
Rasy uznawane za agresywne to:
amerykański pit bull terrier
pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin)
buldog amerykański
dog argentyński
pies kanaryjski (Perro de Presa Canario)
tosa inu
rottweiler
akbash dog
anatolian karabash
moskiewski stróżujący
owczarek kaukaski.
Otrzymasz zezwolenie tylko jeśli zapewnisz, że pies będzie lub jest utrzymywany w warunkach i w sposób, które nie stanowią zagrożenia dla ludzi lub zwierząt.
Kiedy powinieneś załatwić sprawę
Złóż wniosek zanim kupisz psa rasy uznawanej za agresywną lub rozpoczniesz hodowlę.
amerykański pit bull terrier
pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin)
buldog amerykański
dog argentyński
pies kanaryjski (Perro de Presa Canario)
tosa inu
rottweiler
akbash dog
anatolian karabash
moskiewski stróżujący
owczarek kaukaski.
Otrzymasz zezwolenie tylko jeśli zapewnisz, że pies będzie lub jest utrzymywany w warunkach i w sposób, które nie stanowią zagrożenia dla ludzi lub zwierząt.
Kiedy powinieneś załatwić sprawę
Złóż wniosek zanim kupisz psa rasy uznawanej za agresywną lub rozpoczniesz hodowlę.
Bzdura
Rasy uznawane za agresywne w Polsce to: amerykański pit bull terrier, pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin), buldog amerykański, dog argentyński, pies kanaryjski (Perro de Presa Canario)
tosa inu, rottweiler, akbash dog, anatolian karabash, moskiewski stróżujący, owczarek kaukaski.
Można to bez problemu sprawdzić na gov.pl, a nie siać takie wymyślone bzdury.
Pies o którym jest raport nie należy do ras "uznawanych za agresywne".
tosa inu, rottweiler, akbash dog, anatolian karabash, moskiewski stróżujący, owczarek kaukaski.
Można to bez problemu sprawdzić na gov.pl, a nie siać takie wymyślone bzdury.
Pies o którym jest raport nie należy do ras "uznawanych za agresywne".
Morderca ?!
Dlaczego morderca ? Zabił , pogryzł? Te psy może i mają zdolności do tego ale wszystko zależy od wychowania . Dużo bardziej co zauważyłam są agresywne te miniaturowe rasy niż amstaffy . Najpierw radzę się doszkolić a potem stawiać opinie . Nóż do masła też może służyć do czegoś innego i może także zranić ale to nie znaczy , że to zrobi .
To ,że pies jeszcze nikogo nie ugryzł nie zwalnia z obowiązku zakładania kagańca przed wejściem do komunikacji miejskiej .Taki jest przepis i należy go przestrzegać. Przepis ten dotyczy wszystkich psów bez względu na rasę czy gabaryty zwierzaka.
Nikt nie może być pewny ,że jego pupil nikogo nie zaatakuje.
Nikt nie może być pewny ,że jego pupil nikogo nie zaatakuje.
Edukować ludzi
Wielu ludzi w Polsce boi się psów, bo zwyczajnie nic o nich nie wie. Moim zdaniem powinien być przynajmniej temat w szkole, na przyrodzie "jak obchodzić się z psami i kotami", bo te zwierzęta są w naszej przestrzeni publicznej i zawsze będą. Naprawdę nie jest to ogromna wiedza, a wiele osób uniknęłoby histerii.
kiedy byłem mały pies mnie uzarł w tyłek i.
jakis czas temu pies (taki FURWA grzeczny) rzucił sie na mnie przy windzie , oczywiscie PANI ma go na smyczy ale bez kaganca ........wina opiekuna bez złudzen . ale gdyby mnie uzarł to był by jego koniec. ....ale taki grzeczny i taki ułozony . ale sie rzucił ...tak ino odskoczyłem i to mnie tupppsko uratowało .
Rzeczywiście pies morderca, stoi grzecznie. Groźni i mordercy to są ludzie ile się spotyka pijanych co się rzucają i wyzywają i też jeżdżą SKMa czy chodzą po ulicach, a wy tu o psie będziecie mordy sobie wycierać. Wy patrzcie na sobie jak się zachowujcie co drugi patus chodzi i wyzywa albo się awanturuje.