Widok

ZAKŁADANIE BUTÓW ODWROTNIE KOŚLAWOŚĆ KOLAN DZIECKO

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam. Moja córeczka ma 2,3 l, stawia moim zdaniem źle nóżki iksy, byłam u trzech ortopedów, jeden stwierdził że jest ok, ma biegać na bosaka, drugi że ma mieć na tydzień gips a trzeci że jest wszystko ok i powinna nosić buciki z uszt. zap., już sama nie wiem co robić, twierdzą że jest to fizjologiczne i do 4 lat powinno się ustabilizować, może jestem już przewrażliwiona ale wiadomo każdy chce jak najlepiej dla swojego dziecka, zaznaczę iż stwierdzono u niej obniżone napięcie mięśniowe, aaaa i stawia lewą nóżkę/ stopę bardziej do środka. Nie dawało mi to spokoju i chciałam poradzić się jeszcze rehabilitantki, która zajmuje się dziećmi w przedszkolu, stwierdziła że mała ma b.dużą koślawość kolan na szczęście nie ma płaskostopia, dała mi kilka ćwiczeń jakie mogę wykonywać z dzieckiem, kazała kupić buciki/kapcie na 3 rzepy (kupiłam Daniele- podobno są ok,) i zakładać je odwrotnie, czy słyszałyscie o tej metodzie, podobno tak się kiedyś robiło ale ja wciąż mam obawy,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziekuje za odp., to w sumie wszystko zaczelo sie od tej stopki a dopiero potem doszly kolanka, no ale moze faktycznie powinnam troche wyluzowac i zaczekać chociażby do 3-4 lat, hmmm ale co z tym zakładanie na odwrot?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może warto zainwestować we wkładki ortopedyczne. Koszt ok 80 pln.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
może i kiedyś takie metody były na porządku dziennym, tak samo jak wszystkim dzieciom zakładało się kapcie z twardym zapiętkiem i takie tam, a dzisiaj zdecydowana większość ortopedów stawia na bose stopy :)
niemalże 100 % dzieci z którymi miałam swego czasu do czynienia (pracując w przedszkolu) miało iksy (łącznie z czterolatkami). także bez ciśnienia jeśli chodzi o kolanka. skonsultowałabym natomiast tą stópkę - czy to też się skoryguje samo w miarę rozwoju, czy jednak ćwiczyć...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bardzo dobrym rehabilitantem jest dr Prajs ze szpitala na Polankach. Przyjmuje tam na NFZ. Może skonsultuj sie jeszcze tam.
A o tych butach coś słyszałam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry