Widok
zbędne szczepienie? powikłania po ospie mogą być bardzo groźnie, z mojej rodziny dziecko po ospie leżało w szpitalu miesiąc czasu, a córka przyjaciółki miała przez 3 dni 40 stopni gorączki, a krostki na powiekach i w gardle. Snandardowo dzieci przechodzą to delikatniej ale jaką masz pewność, że właśnie tak będzie przechodzić twoje dziecko? Lepiej zaszczepić.
Powikłania mogą się zdarzyć nawet po zwykłej infekcji górnych dróg oddechowych jeśli nie zadbamy należycie o kurację dziecka - więc powinno się szczepić także na wirus RSV wywołujący takowe - szczepionka kosztuje tylko jakies 30 tys.
Od tylu lat dzieci chorują na ospę.
Im mniej chemii w dziecku, tym lepiej, zwłaszcza, że nie wiemy jeszcze o wszystkich "zaletach" tych szczepionek :/
Lekarze moich córek twierdzą, że to nie ospa jest groźna, ale zaniedbania w leczeniu. Zresztą dotyczy to większości chorób tego typu.
Od tylu lat dzieci chorują na ospę.
Im mniej chemii w dziecku, tym lepiej, zwłaszcza, że nie wiemy jeszcze o wszystkich "zaletach" tych szczepionek :/
Lekarze moich córek twierdzą, że to nie ospa jest groźna, ale zaniedbania w leczeniu. Zresztą dotyczy to większości chorób tego typu.
mammamia poczytaj sobie o ospie w internecie, ile procent trafia do szpitala po ospie, jak groźny jest półpasiec, zarażone dziecko może przenieść chorobę na noworodka lub kobietę w ciąży, całkiem niedawno było głośno o dziewczyne, która zmarła po ospie. Myślisz, że moja siostra nie dbała o dziecko jak miało ospę? A mimo to trafiło do szpitala. Nie twierdzę, że trzeba szczepić na wszystko ale skoro jest darmowa to czemu nie?
no właśnie czytałam sporo (zresztą w rodzinie wszyscy przeszliśmy ospę, moje dziecko także) - a dziecko o którym zapewne piszesz nie umarło stricte przez ospę ale przez nieleczone zapalenie płuc.
A czemu nie szczepić - to już napisałam, jak Ty poczytasz, to dowiesz się, że ilość powikłań pochorobowych nie jest większa niż tych poszczepiennych.
A czemu nie szczepić - to już napisałam, jak Ty poczytasz, to dowiesz się, że ilość powikłań pochorobowych nie jest większa niż tych poszczepiennych.