Widok

ZŁOBEK --> darmowa OSPA

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ponoć jest nowy kalendarz szczepień i dla dzieci żłobkowych OSPA jest za darmo
wiem od pediatry

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a po szczepić na ospę? jak dla mnie zbędne szczepienie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zgadzam się, że żłobek zwykle gwarantuje darmową ospę, przedszkole jest jeszcze skuteczniejsze ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
od października zeszłego roku o tym trąbią w mediach :)
a przedszkolaków to dotyczy?

zbędne szczepienie? powikłania po ospie mogą być bardzo groźnie, z mojej rodziny dziecko po ospie leżało w szpitalu miesiąc czasu, a córka przyjaciółki miała przez 3 dni 40 stopni gorączki, a krostki na powiekach i w gardle. Snandardowo dzieci przechodzą to delikatniej ale jaką masz pewność, że właśnie tak będzie przechodzić twoje dziecko? Lepiej zaszczepić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
przedszkolaków to nie dotyczy, warunki są 2: dziecko musi być w żłobku i nie może mieć ukończone 3 latka
A jakie miałam powikłania po szczepionce na WZW B... A moja siostra po szczepieniu p. grypie...

Ospa wietrzna w kazdym podręczniku sprzed lat była łagodną chorobą właściwie bez powikłań, a teraz... uuu, niewiele mniej groźna od ospy czarnej jest...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Powikłania mogą się zdarzyć nawet po zwykłej infekcji górnych dróg oddechowych jeśli nie zadbamy należycie o kurację dziecka - więc powinno się szczepić także na wirus RSV wywołujący takowe - szczepionka kosztuje tylko jakies 30 tys.
Od tylu lat dzieci chorują na ospę.
Im mniej chemii w dziecku, tym lepiej, zwłaszcza, że nie wiemy jeszcze o wszystkich "zaletach" tych szczepionek :/
Lekarze moich córek twierdzą, że to nie ospa jest groźna, ale zaniedbania w leczeniu. Zresztą dotyczy to większości chorób tego typu.
a tak w temacie darmowych szczepionek to w mojej przychodni (działki leśne) Pani mnie poinformowała że jak mam synka w żłobku to na pneumokoki mogę za darmo szczepić - wcześniej mnie ten temat nie interesował więc może wszyscy o tym wiedzą że darmowe :) ale warto napisać hehe
mammamia poczytaj sobie o ospie w internecie, ile procent trafia do szpitala po ospie, jak groźny jest półpasiec, zarażone dziecko może przenieść chorobę na noworodka lub kobietę w ciąży, całkiem niedawno było głośno o dziewczyne, która zmarła po ospie. Myślisz, że moja siostra nie dbała o dziecko jak miało ospę? A mimo to trafiło do szpitala. Nie twierdzę, że trzeba szczepić na wszystko ale skoro jest darmowa to czemu nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no właśnie czytałam sporo (zresztą w rodzinie wszyscy przeszliśmy ospę, moje dziecko także) - a dziecko o którym zapewne piszesz nie umarło stricte przez ospę ale przez nieleczone zapalenie płuc.
A czemu nie szczepić - to już napisałam, jak Ty poczytasz, to dowiesz się, że ilość powikłań pochorobowych nie jest większa niż tych poszczepiennych.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

do góry