Widok

Załamana :(

Co się w tym kraju dzieje???

Jak w nim żyć jak młoda osoba chce pracować, a nie może znaleźć pracy? :( Już mam dosyć szukania chodzenia, pytania. Tylko wziąć sznurek i.. Pani mgr tym papierem niedługo d. podetrę, bo nie bede miala za co kupić pap. toal. Szukam pracy nawet na zmywaku, i też zero odzewu. Jak żyć z jednej pensji, po opłaceniu wynajmowanego mieszkania, dziecku kupic pampersy i mleko i w portfelu pusto :( Mam dosyć takiego życia. Człowiekowi nawet niestarcza na zrobienie zakupów, o kupnie ubrań, kosmetyków można zapomnieć. Z dnia na dzień co raz gorzej się czuję. Mam pretensje do siebie, że jestem kiepska, że nie mogę nic znaleźć...
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jakbym miała czekać, aż znajdę dobrze płatną pracę (albo jakąkolwiek) wezmę kredyt na mieszkanie to dziecka bym się nie doczekała, bo najprawdopodobniej było by na dzidziusia za późno. Ktoś kto jest dziś dyrektorem jutro może stać w kolejce w PUP.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A więc można coś więcej jak wylewać żółć w internecie! Powodzenia w nowej pracy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz rację... ktoś kto ma pracę to tego nie docenia i myśli, że jak go zwolnią to szybko znajdzie nową bo ma wykształcenie i doświadczenie... bzdura... bez znajomości to znajdzie ale na umowę śmieciową za najniższą krajową i taka prawda :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pracowników do roboty jest zapotrzebowanie, szefostwo zdesperowane samo nie wie co jaki stawiali jasne i klarowne warunki zeby obie strony byly zadowolone nie bylo by takiego zamieszania ja aktualnie od tygodnia nie pracuje wczoraj znalalam prace na umowe o prace na pol etatu z mozliwoscia z wiekszenia godzin, jestem bez jakiekolwieko doswiadczenia jako barista ale zapewnaija mi szkolenie, stroj i paczki swiateczne nawet.. dzisiaj ide dalej na rozmowe bo mam jeszcze dwie propozycje bo potrzebuja od zaraz chociaz z jednego punktu nei wysylalam cv to sam pracodawca pofatygowal sie do mojego bylego pracodawcy wzial numer i sam zadzwonil bo mnie polecil.. Takze dobre stosunki trzeba wszedzie zachowywac a nóż może ktos poleci was i sie praca sama odezwie :)
To jest bardzo indywidualna kwestia, nie ma jednego szablonu, jednej ścieżki.

Same chęci to dużo, ale i tak za mało.

Jak wyglądało pani dotychczasowe życie zawodowe. Uprawnienia, kursy, doświadczenie, certyfikaty. A jeszcze kompetencje miękkie?

Najlepiej jest mieć listę miejsc, w których chciało by się pracować, konkretne upatrzone stanowisko. Czy wtedy jest zgodne z kwalifikacjami?

Jest dzisiaj coś jednak jeszcze lepszego. Znajomości. Niestety! Jak nie to patrz wyżej.

Ja wolę fachowców jak stryjka, który ciągnie swojego za uszy do góry. Niektórzy niekoniecznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki Bogu starcza mi na pieluchy i wszystko co potrzebne dla dziecka. Powtarzam nie żałuję że mam dziecko to jest moje największe szczęście, chciałam dziecka bez względu na wszystko i je mam. Chodzi mi o sam fakt że ciężko ze znalezieniem pracy. Samo siedzenie w domu doprowadza człowieka do wyizolowania się, brakuje mi kontaktu z ludźmi, takiego stanu, że idę do pracy i mam coś do zrobienia, jestem komuś potrzebna (chodzi mi w pracy) itp. Ukończyłam studia, nieźle się uczyłam patrzę na osoby, które chodziły ze mną do klasy ledwo zdawali języka w ogóle nie znali nawet mieli problemy z powiedzeniem jak się nazywają po angielsku. Wyjechali za granicę i tam mieszkają, nauczyli się języka, ubrania same firmowe, korzystają z życia, też mają dzieci a u nas co???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Może i nie jest fatalnie, ale w moim przypadku jest, bo mam chęci szukam chodzę, a pracy brak. Może źle szukam, może podzielcie się Waszymi doświadczeniami jak należy szukać pracy, aby ją znaleźć. Może robię coś nie tak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O co chodzi z tym piętnem emigranta ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prawda ale pózniej dopada cie tęsknota. A jest to straszna Pani!!! Mówię z własnego doświadczenia ( nie każdy oczywiście czuje sie tak samo). Jestes rozdarty jak większość nas "emigrantów" bo chciałbyś wrócić ale nie masz szans zeby utrzymać siebie i rodzine bo nie dostaniesz pracy a zwlaszcza z obecnym stanem rynku zatrudnienia i oczywiscie pietnem "emigranta". Smutne
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
W zupełności sie zgadzam. Zaplecze przemysłowe 0=bezrobocie. Ludzie z wykształceniem zawodowym ( konkretny fach) nie maja co liczyć na zatrudnienie. Dlatego tez większość wybiera studia po których nota bene wcale nie jest lepiej. Po prostu w tym kraju "ni przypial ni przylatal". Nie maznaczeniaczy po studiach czy nie większość nie ma pracy. Czybedzie kiedyś lepiej????? Powiedzcie mi kiedy bo strasznie bym chciałabym wrócić do mojego kraju!!!!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
nic nie jest pewne w tym kraju, dlatego lepiej si wykształcić, nauczyć języka i wyjechać... niestety.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
w dzisiejszych czasach nie ma stałej pensji wszystko się może szybko zmienić
Tez tak myslalam...i majac 28 lat nie mam dzieci za to 3 fakultet robie podyplomowo..ale to i tak za malo..bo nie zdaze go skonczyc do wrzesnia (pracuje jako nauczyciel na pol etatu) i strace prace na rzecz dziewczyny samotnie wychowujacej dziecko...bo niby jest w gorszej sytuacji...a nasze miasto wymyslilo sobie ze nauczycieli z niepelnym etatem nalezy zwalniac a dawac nadgodziny tym co maja cale etaty...i co? i d*pa..mimo studiow, rozsadku, zaangazowania i tego ze moja pasja jest uczenie dzieci i jestem dobra w tym co robie..po prostu mnie zwolnia..mimo ze to szef wyslal mnie na studia platne..juz wpakowalam 4tys..a zostanie jeszcze ponad 2 za ostatni semestr dodatkowego przedmiotu...ale studia maja 3 sem..a ja od roku pracowalam..wiec sila rzeczy skoncze te studia w polowie przyszlego semestru...ale niby nie moga mi dac paru godzin zebym dociagnela do skonczenia tego kierunku...wiec niech mi nikt nie gada ze na dziecko to trzeba miec warunki...bo ja teraz zaluje ze nie mam dziecka..ze nie zrobilam go sobie na studiach...bo czy rozsadek czy nie rozsadek..to w tym kraju nie szanuje sie mlodych ludzi...robi sie ruchy niby w ramach oszczednosci..a po co w takim razie tyle lat lozy sie na edukacje wyzsza..zeby produkowac bezrobotnych? to jest absurd...niech mniej reform robia to ludziom nie beda musieli pracy odbierac!
Nie ma znaczenia czy jestes dobry w tym co robisz...system cie zgnoi a teraz wygrywaja jednak matki z dziecmi..bo z kolei kobiety bezdzietnej nie chca zatrudniac bo moze bedzie chciala miec dziecko kiedys...zgroza!
Ja sie czuje oszukana..cale zycie bylam rozsadna...najpierw praca potem przyjemnosci..skonczone UG, skonczone PG...teraz podyplomowka...i co..i zeby w sciane a na dziecko dalej nie ma szans...ze juz o slubie nie wspomne...obled w ciapki...rozumiem zalamana bo sama jestem zalamana...oszukana...sfrustrowana...nawet panstrowe stanowiska nie daja zadnej gwarancji na stala prace...co chwile sie cos zmienia i ludzi traktuje sie jak smieci.. ;(
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście ze znalezieniem pracy nie jest najlepiej, ale też nie jest fatalnie. Czekam w takim razie na konkretne pomysły systemowych reform by polepszyć sytuacje na rynku zamiast często spotykanego (nie piszę, że koniecznie tu na forum, w tym temacie) plucia na pracodawców.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Racja!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie każdy narzeka, że nier ma na pieluchy, jak sie nie posiada stabilnych warunków czy jednej stałej pensji to chyba robienie dzieci się odkłada...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7
Tu nie chodzi o to czy mam dziecko czy nie mam, ale o to, że nie ma pracy w naszym kraju. Ten wątek mogła tak samo założyć studentka bezdzietna, single, rodzicei, doktoranci itp... KAŻDY!!! Jak zwykle znajdą się mądre osoby, które będą komentowały tak jak Ty. Moim największym szczęściem jest móc mieć dzieci, bo co niektórzy mądrzy co się tutaj się wypowiadają mogą mi tego tylko pozazdrościć. Wracając do wątku to temat o braku pracy w naszym kraju!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jeśli jest pani z gdańska lub okolic prosze wysłać cv na adres sebmacioch@gmail.com poszukuje telemarketerów do pracy w domu oferuje ciekawe zarobki oraz to że może pani pracować z domu jeśli jest pani młodą mamą praca z domu na pewno panią usatysfakcjonuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11
w sumie tak tylko że za granicą też spore bezrobocie i praca generalnie taka której tam nikt nie chce wykonywać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie zabiera się za robienie dzieci, jeśli się już na początku nie jest w stanie zapewnić chociaż minimum warunków jakich się oczekuje!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 19
do góry