Widok

Żałoba narodowa

Opinie do artykułu: Żałoba narodowa.

By złożyć hołd ofiarom wczorajszej tragedii pod francuskim Grenoble, w której udział wzięło 47 pielgrzymów z Polski, prezydent Lech Kaczyński ogłosił trzydniową żałobę narodową.

- To jedna z największych katastrof w historii Polski - mówił prezydent.

Na czas żałoby narodowej flagi państwowe na gmachach publicznych będą opuszczone do połowy masztu i przepasane kirem, a organizatorzy wszystkich imprez masowych są zobowiązani do ich odwołania. Ograniczone zostaje także nadawanie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

NO WŁAŚNIE

oto jest pytanie.

kto wytłumaczy dlaczego 110 tysięcy na osobę dają Kaczyńscy?

poważnie - to nie złośliwość

jakie jest wytłumaczenie - możliwie logicze - oprócz pozyskania elektoratu Rydzyka???

bo wycieczka była ubezpieczona, a więc pokryte są wszelkie koszta, także transport, mimo to rzad przewiezie na nasz koszt do kraju swoimi samolotami

przewieziono do Francji rodziny (choć pewnie ubezpieczenie zrobiłoby to samo)

leczenie jest, opieka jest, odszkodowania z ubezpieczenia będą (także rodzinom zmarłych)

oprócz walizki, nie utracono nic - mają nadal domy, a w nich meble, itd..

dlaczego akurat tym ludziom rząd PiS płaci 110 tys. a innym nie????

I CO NA TO RESZTA PODATNIKÓW.........

Wiceprezes Orlando Travel Paweł Wolnicki powiedział dziennikarzom, że wszystkie dokumenty związane z pracą kierowców, programem pielgrzymki i działalnością turystyczną biura zostały skopiowane i przekazane kontrolerom. Pytany czy podczas kontroli były zastrzeżenia, odpowiedział: "nie, raczej nie".

Według Wolnickiego kierowca autokaru pojechał niewłaściwą trasą. Powinien jechać objazdem - mówił Wolnicki. Dodał, że kierowca, nawet gdyby pilotka nakazała mu inaczej, powinien przestrzegać przepisów

Autor: JJJ 2007-07-23 20:40

a usłyszałeś ze ubezpieczenie pokryje wszystkie koszta , przeloty helikopterów ratunkowych i rządowego samolotu , leczenie , renty inwalidzkie , odszkodowania za zniszczony sprzet ratunkowy i inny np bagaze , autobus itp
Było tylko słychac -- wszystko bylo w porządku , opony przednie nowe , przeglad w niemczech /to znaczy najleprzy na świecie /, kierowca doświadczony choć młody, firma wielokrotnie woziła pielgrzymki i nic , wszystko cudownie eeeech
natomiast słyszałem ze ja jako podatnik pokryje koszta z funduszu przyznawanego przez Sejm RP w przeróżnych postaciach NA DZIALALNOŚĆ RZĄDU
A TY SŁYSZAŁEŚ CO INNEGO ?

tf

ty mnie jednak lubisz :))) czuje to :))))

do obrazonej chołoty i tałatajstwa

No i sobie poczytałam "super" narodek nam się zmienia ,nie na darmo mówia ,że Polak Polakowi wrogiem . Teraz rozumie co maja na mysli ci co twierdzą ,że jak się spotka Polak z Polakiem za granica swojego kraju to podkładaja sobie swinie , a wrecz się nienawidzą .Francuzi i inne narody składaja kondolencje ,współczuja , pomagaja nam , a wy przeciwnicy wszystkiego widzicie tylko i wyłącznie swój pepek i monitor .Dobrej nocki dla tych co maja jeszcze serce:)i nie zamienili go w twardy głaz.

wrangla

święte słowa, a do tego mądre

Narodowy teatr z tragedią w roli głównej

Choć nie wybieram się na koncert Roda Stewarta uważam, że jego przesuwanie to niepotrzebne uleganie masowej paranoi. Z całym szacunkiem dla smutku po tragedii we Francji uważam, że "żałoba narodowa" to jakiś zbiór teatralnych gestów, niejednokrotnie obłudnych i pustych. Po co to? Każdy sam w sobie, jeśli czuje taką potrzebę, może pomodlić się, współczuć, poddać refleksji - bez narzucania ogólnopaństwowej presji. Codziennie na drogach ginie wiele osób, kto o nich myśli i współczuje rodzinom...???

Gdynia łączy się w smutku z rodzinami ofiar.

Łączymy sie w smutku i bólu z rodzinami ofiar tej przerażającej tragedi.Panie miej w opiece nas wszystkich.

trgedia pelna nic dodac nic ujac tak mlody kierowca prowadzi kto nato pozwala kondolencjie dla rodzin

Sopocianko

Zaiste prawdziwa obrona Częstochowy. Fan jest pod wrażeniem.

A co by było..

Pomyślcie co by się stało gdyby to był autobus z gejami jadącym na love parade???? czy kaczuch by chociaz wspomniał o takim wydarzeniu?

umarło 27 osób...ja bardzo współczuję bliskim ale idąc tym tokiem powinniśmy mieć żałobę narodową 365 dni w roku...wg mnie w tym wypadku nie jest ona konieczna.

co z tego ze codzienie giną ludzie na drogach ?

codziennie też umierają ze starośći. Ale żałobe ogłasza się tylko jak wielu umrze w jednym wydarzeniu - ciekawe, ze są idioci, którzy tego nie rozumieją.

Każdego dnia zdarzają się wypadki -w tym śmiertelne.Czyja wina? Wina ludzi /
Żadne słowa nie są wstanie tak naprawdę wyrazić co się czuje,żadne słowa nie pomogą po fakcie . ! Jedyne co to może nareszcie zaczniemy być ostożniejsi i będziemy doceniać życie i bliskich .

i jeszcze fragment z innej stronki:

"Za tydzień zginie kolejnych 100 osób!
Wszyscy wiemy, co dzieje się na polskich drogach. Wciąż giną ludzie.
Codziennie co najmniej kilka osób. Tydzień w tydzień kilkanaście. Bywa, że prawie 100.
Ale na miejscu wypadków nie pojawiają się ani premier, ani prezydent. Nie ogłasza się żałoby narodowej, a informacje o ofiarach wypadków drogowych telewizje podają między "njusem" o ślubie Nicole Kidman a tym, że wybrano najseksowniejszego Bonda w historii filmu. ....."
itd... ale żałoba to znak firmowy Kaczyńskich. a mówią że komuna była "szara".

Kombatancie,

ZGODA! ZGODA! ZGODA!
Mam identyczne odczucia i skojarzenia. Nasz szan. premier zagościł był dziś u ofiar trąby okołoczęstochowskiej, było posłuchać...uszy więdną. Luźny przekaz (mój), oddający sens wypowiedzi premiera:
- wszyscy bez wyjątku dostaną kasę...
- a kiedy?
- dziś, jutro....
- a na pewno, bo ciągle tylko obiecujecie...
- to jest pewne, na bank. Ofiary z hali katowickiej dostały tyle, że mają więcej niż za życia zmarłych ojców/synów...(bez komentarza).
- a co z nieubezpieczonymi?
- dostaną wszyscy, niezależnie od tego, czy byli ubezpieczeni (moja uwaga: to po kiego grzyba się ubezpieczać? jak się trafi nieszczęście w "odpowiednim" momencie, to jeszcze można zarobić...)
- możecie wysłać dzieci na kolonie, ZA DARMO, wszelkie koszty zostaną pokryte...
- możecie kupować materiały budowlane, wynajmować ekipy...
- ale kasa??????
- będzie dziś, jutro.....(zaśmieję się szyderczo: hłe, hłe, hłeee)

Jeśli dodać do tego, że nadworny PiSduś, niejaki Netzel, też sypnie groszem (niemałym) z kasy SPÓŁKI AKCYJNEJ, a więc prywatnej, to nóż się w kieszeni otwiera.
Propaganda wyborcza realizowana z cynizmem i kompletnym brakiem wyczucia z okazji makabrycznego wypadku.

Piszą na Onecie, że pilotka i kierowca złożą zeznania. Może moja wiadomość o śmierci kierowcy była fałszywa, a może to ten drugi, bo było ich dwóch.
Masz rację, że organizatorzy kościelni powinni zdecydowanie przyłączyć się do akcji pomocy poszkodowanym. Ale...czego się spodziewać po "czarnych kieckach", oni potrafią jedynie łapki wyciągać i brać, brać, brać....przypadek z dachem na św. Katarzynie też o tym świadczy. jeszcze długo będzie maoooooooooooo.
-

Kaczyński znów w swoim żywiole- żałoba!

widziałem jego uśmiech, brrrrr to było straszne.

kombatancie

a uczestnicy nie byli ubezpieczeni?

Bzdura

Nie jestem potworem, mam sumienie i uczucia ale te ciągłe żałoby to jakieś nieporozumienie. Nic nadzwyczajnego się nie stało. Rozumiem żałoba rodzin, może województwa ale tap na cały kraj to zaczyna zalatywać jakąś makabryczną komedią. Jutro idę do kina i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia, bo i co to da? Na drogach ginie dziennie pare razy więcej osób i też już sobie odpuściłem żałoby póki nie trafia na kogoś znajomego. Pozdrawiam wszystkich którzy się szczerze przejęli tą tragedią
do góry