Widok

Żałoba narodowa

Opinie do artykułu: Żałoba narodowa.

By złożyć hołd ofiarom wczorajszej tragedii pod francuskim Grenoble, w której udział wzięło 47 pielgrzymów z Polski, prezydent Lech Kaczyński ogłosił trzydniową żałobę narodową.

- To jedna z największych katastrof w historii Polski - mówił prezydent.

Na czas żałoby narodowej flagi państwowe na gmachach publicznych będą opuszczone do połowy masztu i przepasane kirem, a organizatorzy wszystkich imprez masowych są zobowiązani do ich odwołania. Ograniczone zostaje także nadawanie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

przyczyny....

Jeśli ktoś omija 11 znaków zakazu wjazdu,

to jest to BEZPOśREDNIA PRZYCZYNA, inne- wtórne, pośrednie.

Gdyby był autobus niesprawny, to może doszłoby do kolizji / awarii/ wypadku na innej prostej drodze, bez żadnego przyczynienia się kierowcy.

Ale tu- gdy złamano zakaz wjazdu ( 121 stoi tam zanim wjedzie się na tę drogę )- ...gdyby tam nie wjechał, to by stamtąd nie spadli.

Mówienie, że namawiała pilotka , nie ma znaczenia, bo to nie ona trzyma kierownicę.

zapomniałem sie podpisać wcześniej.

przyczyny

Francuzi i Polacy prowadzą śledztwo, a tu ukryty geniusz, co wszystko wie

kombatant

zgadzam sie z twoja diagnoza wszystkiemu winien jest szatan ale to swiadczy o tym ze osoby ktore pojechaly na ta pielgrzymke i zginely byly bez grzechu natomiast te co przezyly dostaly jeszcze jedna szanse na poprawe mysle ze to wykorzystaja wlasciwie.

troska o odszkodowania

Rafał A. Ziemkiewicz

Boże, błogosław paranoików
Odkąd pamiętam michnikowszczyzna przekonywała nas, że podział na prawicę i lewicę jest we współczesnej polityce zupełnie nieadekwatny. Jak więc naprawdę dzieli się scena polityczna? Odpowiedź formułowana jest coraz wyraźniej: na polityków normalnych i na paranoików. Polska - konstatują orędownicy tej nowej egzegezy polityki polskiej - znalazła się pod władzą tych drugich.

...
Nie pojmuję tylko, dlaczego tak oczywiste potępienie dla paranoi i pochwała normalności realizowane są w salonowych mediach tak nieśmiało, niekonkretnymi aluzjami, ogólnikami. Czemu brak im śmiałości profesora Osiatyńskiego, który mówi wprost, że lepsze rządy złodziei niż Kaczyńskich? Czego się wstydzą, własnej normalności?

Na jazdę tym dokładnie odcinkiem nalegała pilotka - pamięta Schmude. - Mówiła, że to piękna i historyczna trasa, którą pokonywał Napoleon. A prowadził właśnie Paweł. Zapamiętałem imię, bo pytałem go przy herbacie, czy nie jest za młody, żeby jechać tak trudną trasą, czy nie powinien prowadzić starszy kierowca. Odpowiedział mi, że już jeździł za granicą, ale ten odcinek drogi pokonuje pierwszy raz.
Tak, Paweł jechał z tą pielgrzymką - potwierdza właściciel autobusu, Robert Caban. - To była ta sama trasa, tylko pilotka była inna. Styl jazdy młodego kierowcy Schmude określił tak: "gnał jak szalony".

Ból i nadzieja – Lech Wałęsa dla Wirtualnej Polski
06:00

Lech Wałęsa
(fot. AFP)

Łączę się w bólu z rodzinami i bliskimi osób, dla których pielgrzymka była ostatnią drogą. Ich powrót do domu był ostatnią drogą na tym łez padole. Był powrotem do domu Ojca. Łączę się też w nadziei.

Cała wasza dyskusja brzmi tak samo jak powiedzenie....

s****y muchy bedzie wiosna.

Ludzie codziennie umierają

Taki jest los świata, codziennie ludzie umierają, żałoba może być ale nie zmuszajmy wszystkich do zakładania szat żałobnych. To była tragedia i nie chce jej umiejszać, ale dlaczego odwoływać koncerty itp.
Może Jarmark Dominikański odwołać bo 40 osób jadących na niego zginie na drodze. żyjąc powinniśmy godzić się na fakt że kiedyś przestaniemy.

kto jeszcze nie był w Grenoble ? na koszt podatnika

Grupa biegłych z Instytutu Ekspertyz Sądowych z Krakowa i grupa polskich prokuratorów uda się do Francji, gdzie będzie współpracować z prowadzącymi śledztwo i identyfikację zwłok ofiar katastrofy polskiego autokaru koło Grenoble - podał resort sprawiedliwości.

bez Caritasu - to brudna zapomoga dla ofiar

Pieniądze, które muzycy The Rolling Stones i sponsorzy środowego koncertu zespołu zdecydowali się przekazać rodzinom ofiar wypadku autokarowego we Francji, zostaną im wypłacone za pośrednictwem konta administrowanego jedynie przez Fundację Polsat, a nie przez Fundację Polsat i Caritas Polska, jak wcześniej planowano. Caritas doszedł do wniosku, że pieniądze przekazane przez Rolling Stonesów - ponieważ koncert będzie zgrany w trakcie żałoby narodowej - to są "brudne pieniądze" - powiedziała Anna Tańska z agencji Viva Art organizującej kon

Ciesz sie prostaku ze tylko..takie nie liczne pielgrzymki

w pielgrzymce do Mekki w trakcie kamieniowania szatana ginie z powodu zadeptania od 200 do 800 osób . Pomysl jaka byla by to tragedia i to co roku

zakazać

Masowe wycieczki z powodów religilnych powinny być zakazane. Na całym świecie. Niezaleznie od religii. Niech każdy sam pielgrzymuje a nie dupa do autokaru i wiezcie mnie po wszystkich świetych miejscach.

JJJ

Nie chciałem cię urazić, a mój sprzeciw do kościoła wyniesiony jest raczej z dzieciństwa, choć obserwacja poczynań co niektórych księży (np. Prałat Jankowski) utwierdza mnie w moich przekonaniach i podjętych decyzjach do tej pory. Jestem agnostykiem i szukam tylko swojego Boga, a nie Boga podarowanego na tacy, na którą muszę rzucić coś w zamian. Jeśli cię uraziłem, to przepraszam, lecz nie potrafię zrozumieć bigotyzmu, nawet wśród rządzących szukających poparcia jak przysłowiowy tonący, wybacz.

Niestety ziemniaki czy jak tam nie sa ulubionym warzywem europy

nie pierwsze tajemnice pielgrzymkowe -ludu mój ludu--- bp. Kruszyłowicz: jesteśmy przejęci śmiercią księży, ale na razie nazwisk nie podajemy.

cdn

Żadna z czterech przesłuchanych przez francuską prokuraturę osób nie potwierdza wersji, by to pasażerowie autokaru rozbitego w Vizille wymogli na kierowcy i pilocie zmianę trasy. Taką informację reporterowi RMF FM przekazał francuski prokurator Luc Fontaine

CeKa

nie masz racji.
Mało wiesz o dobroczynności kościoła. Proszę, przestań w ten sposób pisać o kościele, bo choć jest w nim wiele błędów, to jest w nim też mnóstwo cichego i pokornego dobra.

Ja też jestem członkiem tego kościoła, i swoimi niesprawiedliwymi uogólnieniami obrażasz mnie. Nie rób tego, proszę.

Kombatant

To my mamy jeszcze jakieś kraje sojusznicze??? Cały świat rezygnuje z kartofli przerzucając się na soję, kukurydzę i bataty!!!!

JJJ

Z gejami by nie przeszło, bo Giertych Jugend z Bosakiem na czele nie pozwoliło by ruszyć złotówki na wypłaty. A w przypadku ogłoszenia żałoby narodowej zawezwali by na koncerty do Polski w trybie pilnym czołówkę wyjców światowych, byle by tylko pokazać, że "normalność" jest górą!!!
CARITAS też raczej by nie zbierał kasy, bo mało wpływów to mniej do podziału między kler.
Jedyną osobą (jak sądzę) uczestniczącą w tym przedsięwzięciu okazałby się Jurek Owsiak, który od 15 lat udowadnia małość rządzących, którzy wszystkie medialne decyzje podejmują w ściśle określonym celu: dla zbicia kapitału wyborczego!!!!!!
do góry