Widok

Żałoba narodowa

Opinie do artykułu: Żałoba narodowa.

By złożyć hołd ofiarom wczorajszej tragedii pod francuskim Grenoble, w której udział wzięło 47 pielgrzymów z Polski, prezydent Lech Kaczyński ogłosił trzydniową żałobę narodową.

- To jedna z największych katastrof w historii Polski - mówił prezydent.

Na czas żałoby narodowej flagi państwowe na gmachach publicznych będą opuszczone do połowy masztu i przepasane kirem, a organizatorzy wszystkich imprez masowych są zobowiązani do ich odwołania. Ograniczone zostaje także nadawanie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ZNAKI JAK BYK

zawinil kierowca

pozdr

głone NIE! dla wypłaty odszkodowań

dla osób poszkodowanych przez trąbę powietrzną przewidziano specjalne KREDYTY a dla rodzin, którym ktoś zmarł - najczęścieć dziadek, babcia (biorąc po uwagę wiek) w prezencie 100 tysięcy? nie nie nie !!!

sopocianko

nie ublizaj innym co maja inne zdanie niz Ty

CeKa

26 ofiar katastrofy autokaru
22 Lipca 2007
Autor: pap
"...Większość pielgrzymów to ludzie starsi - w wieku od 40 do 60 lat. nic dodac nic ująć .Ludzie starsi po 40 :(

No i co badz sobie kim chcesz , wierz w co chcesz i OK. , a lubisz jak ktoś ci dokucza z powodu wiary? nie, więc powinnas być wyrozumiała dla tych co wierzą w co chcą. Ale dokuczanie im na forum za taka czy inną wiare to jest obrzydliwe , a jescze przez ludzi takkk wykształconych jak tu sie niektórzy okreslaja .Dla mnie to dopiero jest ciemnota!!!!

dziekuje

jakie zdanie ,zeby sie nabijać z ludzi wierzących takie jest ich zdanie?

Jestem przeciwny wypłacaniu odszkodowań

tylko ofiarom medialnych tragedii.

Gdyby tyle samo osób w tej samej chwili wpadło pod samochody w różnych miastach Polski, rodziny nie dostałyby złamanego grosza.

Tj. chodzi mi oczywiście o rządowe "odszkodowania" czy zapomogi, a nie o odszkodowania z polis ubezpieczeniowych.

Sopocianko

Obejrzyj listę pasażerów:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,77994,wid,9045958,wiadomosc.html?rfbawp=1185201151.063
Nie uważam się za osobę, która komuś dokucza lub ubliża z powodu wiary. Denerwuje mnie jednak fakt, iż skoro to była pielgrzymka wierzących w tą samą wiarę co Kaczor, to należy im się więcej. A gdyby to byli muzułmanie to nie dostali by grosza od polskiego rządu, bo wyznają coś, co przejawia się terroryzmem i dostali to na co zasłużyli. Wiara została wynaleziona przez człowieka, aby móc zganiac tzw. dopust boży na istotę nieosiągalną dla ludzkiego umysłu i rządzącą się własnymi zasadami. Jest takie stare powiedzenie: Oddajcie cesarzowi co cesarskie, a bogu co boskie. Znaczy to ni mniej ni więcej, że władza powinna byc świecka. No ale nie może skoro moherowe berety to większośc ich elektoratu. Dewotyzm zabije w końcu wiarę katolicką w tym kraju. I proszę cię: nie odpisuj od razu na ten post, tylko weź pod rozwagę wszystkie za i przeciw zawarte w tym wywodzie. Jeśli jesteś osobą trzeźwo myślącą, przynajmniej w niektórych kwestiach przyznasz mi rację. A teraz przepraszam, ale muszę się na jakiś czas urwac.

JJJ

a ty bys co wolał(a) te pieniadze , czy żywa matke zobaczyć ???? Co za chytry naród , gdzie sie podziała niektórych Polaków wrażliwość. Kurde komuna gnebiła katolików i teraz jeszcze jakies tałatajstwo próbuje ich gnebić.

Wkradł się błąd; Oczywiście: Nie uważam się... reszta bez zmian

wiara

to sprawa osobista każdej osoby, i nie mam do nikogo pretensji jakiego jest wyznania. mnie strasznie nie podoba się mieszanie wiary z polityką, bo wtedy zostają przypięte łatki i np. na katolików patrzy sie przez pryzmat ojca dyrektora.
wiara jakby nie było, jest elementem życia, lecz nie jest po to by pisać nam jego scenariusz, a po to, żeby pokazać ścieżkę, którą chce się w życiu podążać.
jaka wiara, taka ścieżka...

przykładem dowolnej interpretacji wiary jest islam, wystaczy popatrzeć na zamachowców popełniających samobójstwa w imię allaha

CeKa

a czy uwazasz , ze pod Czestochowa sami katolicy mieszkaja , pewnie nie , a myslisz ,że Prezydent udzielajac tam pomocy wybiera katolików , a ateistom nic nie da , bzdura totalna !!!! wszyscy dostana , pa

Sopocianka

Ty uważaj, bo to pilotka kusiła kierowce, wiec jak zwykle zawinił diabeł. Tylko dlacego wszyscy musza słuchac o tych diabłach i szatanach.
Chcemy normalnego laickiego panstwa.

omamianie tłumu

wypadki się zdarzają. to oczywiscie była tragedia ale nie az tak wielka żeby od razu ogłaszac żałobe narodową. niedługo prezydent bedzie ogłaszał żałobe kiedy tylko zginie jakiś polak za granicą. a co z tymi któzy umierają z głodu w polsce bo nie są w stanie powiązać końca z końcem bo mamy tak "wspaniałą" opiekę społeczną???

Zapomogi

Moim zdaniem zapomoga dla ludzi dotkniętych trąbą powietrzną ma jakiś sens, ale miliony złotych przeznaczone z moich i waszych pieniędzy (podatków) sensu nie mają. Niestety jeżeli przęciętnemu Jasiowi tata umrze w wypadku to dostanie od kaczyńskiego g..wno, ale jeżeli ten sam tata jasia umrze razem z innymi 26 osobami i nagłośni to telewizja to już co innego. W sumie to się nie dziwie np PZU które również ni z tego ni z owego ma wypłacić ofiarom i rodzinom wypadku we francji około 15 mln zł - a nikt z nich nie był ubezpieczony w PZU. Doskonały chwyt marketingowy, gratuluje! Szkoda Jasiu, na 1000 zł odszkodowania za złamaną rękę czeka kilka miesięcy, a do tego jest z góry traktowany jako potencjalny oszust.

Szkoda tych ludzi ale...

Ta całażałoba to przegięcie moim zdaniem i pokazówa. Codziennie pewnie tyle ludzi na drogach ginie nie mówiąc już o innych przyczynach. A największa tragedia w historii Polski to neich ten prezydent się cofnie do szkoły i się historii pouczy

Sopocianko

"a ty bys co wolał(a) te pieniadze , czy żywa matke zobaczyć ????"

W Polsce ginie w wypadkach w każdym tygodniu wiele matek i ojców. Nie wiem, dlaczego rodziny akurat tych ofiar zostały uprzywilejowane przez władze państwowe wysokimi zapomogami.

"Co za chytry naród , gdzie sie podziała niektórych Polaków wrażliwość."

Moja wrażliwość wyraża się w tym, że nie rozumiem, co różni zabitego wśród 26 innych w tym samym autobusie we Francji od zabitego wśród 26 innych w różnych miastach i na różnych drogach Polski w weekend z wieloma wypadkami. A konkretniej, dlaczego akurat te rodziny z niedawnego wypadku tylko i wyłącznie dlatego, że o ich tragedii trąbią wszystkie media, otrzymają wysokie zapomogi, i to zupełnie niezależnie od ich materialnej kondycji, podczas gdy rodzina przykładowego jedynego żywiciela rozjechanego przez pijanego kierowcę nie dostatnie od państwa nic.

"Kurde komuna gnebiła katolików i teraz jeszcze jakies tałatajstwo próbuje ich gnebić."

Nie jestem w stanie pojąć, co mają z tym wspólnego katolicy i komuna.
To "tałatajstwo" to niby ma być o mnie?

DO JJJ, Masz całkowitą rację
do góry