Widok

Zaparcia po marchewce i ziemniaku

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Od 2 tyg wprowadzam posilki i Mala ma zaparcia po marchewce i po ziemniaku(wprowadzam go od 4 dni). Jak daje marchewke z jabluszkiem to jest ok, z kupka nie ma problemow. Wiem ze i marchew i ziemniak ma dzialanie zageszczajace stolec, ale nie wiem czy jak ma takie zaparcia to wprowadzac dalej? Czy dodawac jej np do tego ziemniaka i marchewki troche jablka? Albo soczek jablkowy? Oprocz tej kupy to nic innego sie nie dzieje raczej, bolow brzuszka nie ma.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mojego synka tez sie tak dzieje po marchewce daję mu wtedy tarte jabłuszko i go przeczyszcza może byc tez soczek jabłkowy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Aniaa u nas ten sam problem właśnie zaczęłam jej od 3 dni dawać ziemniaczka i marchewkę i to samo zatwardzenie;
imageimage

ale podałam jej soczek jabłkowy i jakiś mokry bączek na pieluszce się pojawił więc dziś może jakaś szansa na kupkę;]
imageimage

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokladnie, dac do picia sok jablkowy i po klopocie :) pozniej, jak juz bedzie jadl 2 sloiczki dziennie, to rano jablko a na obiadek marchewka. no i nie mozna zapominac, ze eliminujac mleko na korzysc stalego pokarmu, trzeba starac sie czesciej poic dziecko :)
image

image
jak dajesz stałe posiłki to soczek tez powinien byc na rozluznienie

jabłko i sliwka dobrze rozluznia, ale sliwka to później
jesli nie chcesz podawać soczków (my np. jestesmy tylko za podawaniem wody) możesz wypić rumianek na 10 min przed karmienią piersią albo podać łyżeczkę soku marchwiowego (ale nie kupnego tylko takiego co ścieka przy tarciu marchewki).
No i możesz poposiłku podać troche wody dopopicia - chyba ze karmisz mm a nie piersia, wtedy trzeba dopajać wodą
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
podstawa:

marchewka gotowana zatwardza

jabłko/gruszka/śliwka - rozluźniają stolce

poza tym picie wody też pomaga rozluźnić kupę :P

koleżanka (mama 14miesięcznego chłopca) dziwiła się, że dziecko co i rusz ma zaparcia...

pytam - co dajesz do jedzenia?

- no wiesz, ogólnie jest problem z jedzeniem - przez ząbkowanie... ale bardzo lubi rosołek z dużą ilością marchewki i makaronem...

i byłyśmy w domu ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek też miał zaparcia po marchewce. Lekarz kazał mi odstawic na 3 tygodnie marchewke i po tym czasie jeszcze raz spróbować. I rzeczywiście juz wtedy zaparcia minęły. Więc może tez tak spróbuj.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Stukan (11 odpowiedzi)

dziewczyny znacie tego lekarza może??on przyjmuje chyba na ujeścisku na jeleniogórskiej

Ciemieniucha - skuteczne metody (51 odpowiedzi)

Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek....

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

do góry