Widok

Zaparcie u 7-miesięcznego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mała nie robiła kupki już od 4 dni,ma brzuszek wzdęty, jest marudna. Jak jej pomóc?
Karmie głównie piersią, ale daje już obiadki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy dziecko je warzywa i owoce? Lepiej zrezygnować z czekolady, cukru, słodzonych napojów - także soków dla dzieci oraz ryżu, który zagęszcza kał, przynajmniej na jakiś czas. Z tego co mi wiadomo są czopki, które ułatwiają wypróżnienie się przy zaparciach, rozrzedzają masę kałową, nie wiem niestety czy można je stosować u tak małych dzieci, najlepiej jest zapytać pediatry lub farmaceuty. Na zaparcia dobre jest też siemię lniane w postaci kleiku rozpuszczone z wodą, jednak nie wygląda to zbyt apetycznie ani też nie smakuje najlepiej, ale można zrobić taki kleik z przetartym jabłuszkiem. Musisz pamiętać też o dostarczeniu dziecku odpowiedniej ilości płynów, najlepiej podawać zwykłą naturalną wodę lub specjalne herbatki ziołowe, także nie należy ich słodzić. Czy zauważyłaś, że dziecko próbowało się wypróżnić, parło?
kup deserek Gerber suszone śliwki - on jest od 5 m-ca , bardzo ładnie reguluje te sprawy :-)
Doraznie czopek glicerynowy dla dzieci 1g, modyfikacja diety - duzo picia, owocki.
podaj śliwki w słoiczku i doraźnie możesz dać czopek glicerynowy 1g.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jedna łyżeczka soku z buraka, takiego surowego wyciśniętego przez sokowirówkę. Polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kup czopki glicerynowe dla dzieci i przetnij wzdłuż taka aby było 1/3 czopka. Trzeba delikatnie włożyć ale nie płytko bo szybko wypadnie.na pewno pomoże. Masuj tez brzuszek. Oliwka na brzuszek i ręką według wskazówek zegara...Jak dziecko faktycznie ma zatwardzenie to możliwe ze przy kupie będzie plakalo. .pomóż uginają nozki do brzuszka w czasie kupki..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

do góry