Widok

Zaproszeni "własni" księża na ślub

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chcemy z narzeczonym zaprosić na ślub własnych księży, ktorych znamy od 18, 14 i 8 lat :) zależy nam by byli na naszym ślubie a juz idealnie by bylo gdyby uczestniczyli we mszy.

Byłyście moze w takiej sytuacji? Wiecie jak to zalatwić?
Zastanawiamy sie jak z opłatą za taki ślub, czy placić każdemu księdzu czy tylko w tej parafii gdzie będzie ślub? Proszę podpowiedzcie :)
PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKIE KŁAMSTWA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przy rezerwacji terminu spytalismy o to ksiedza. Powiedzial,ze nie ma problemu, chcialby tylko znac wczesniej dane ksiedza do aktu malzenstwa.
ja tez pytalam sie ksiedza czy moze udzielac nam slubu moj wujek ktory jest ksiedzem.powiedzial,ze nie ma problemu tylko musi miec jego dane,nic nie placilismy za slub
a w takim przypadku ksiadz z danej parafii też jest czy wystarczą ci zaproszeni? bo "naszych" by było łącznie 4 to jeszcze z ksiedzem z parafii byłby spory tłumek przy ołtarzu :)
PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKIE KŁAMSTWA
"wystarczą" zaproszeni przez Was księża :)
image[/url]
image
Nam ślubu udzielać będzie mój kolega z pracy. Zgłosiłam to proboszczowi parafii. Zgodził się od razu. Podałam tylko dane kolegi i gdzie ma probostwo. W parafi daję "co łaska" a kolegę zapraszam na wesele.
image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
czy ktos mial zaproszonego ksiedza w Katedrze i czy robili z tym problem?
image

image
Właśnie,jak to wygląda w Katedrze,zwłaszcza po zmianie "głównodowodzącego"
mialas jakis kontakt z nowym proboszczem, jaki on jest?
image

image
też zapraszam mojego księdza. zapraszam na ślub i wesele. po wstępnej rozmowie z nim, jak przyjął zaproszenie to się zapytałam ile za mszą, licząc ze tak jak przeważnie w takich wypadkach się dzieje - powie że ńic. dobrze, ze się zapytalam bo odparl mi na to 300zł
ja chyba nie umiem czytać ze zrozumieniem... To znaczy że Wy płacicie księżom których zapraszacie...?? Dziwne ja zapraszam księży jako gości jednych tylko do kościoła, innych też na wesele w sumie też 4 ale pierwsze słysze że coś się płaci...Złotko zdaje mi się że ten ksiądz mógł żartować... Płacisz za ślub a zaproszenie ksieży to dla niech przyjemność bycia z Toba w tak ważnym dniu i sprawowania mszy. Zresztą nawet te pieniądze za ślub idą na kościół do ogólnej puli, a te co dałabys księdzu to chyba do jego kieszeni. Ja już jednego ksiedza zaprosiłam ustnie, pojade jeszcze do niego z zawiadomieniem i on przy mnie pochwalił się drugiemu że będzie na moim ślubie. Z kolei drugi ksiądz półżartem spytał czy bedzie miał możliwość wzięcia udziału w tej uroczystości i napewno nie zależy im na kasie...
My chcieliśmy naszego znajomego księdza poprosić o udzielenie ślubu. W takim wypadku trzeba podać dane księdza, bo wtedy parafia w której się ma śłub wysyła jakby delegację na imię znajomego księdza.
Wg mnie należy takiemu księdzu dać co nieco, bądź co bądź, niektórzy księża na prawdę groszem nie śmierdzą, a ponoszą koszty podróży.
My się w końcu nie zdecydowaliśmy, bo jak braliśmy ślub to nie dysponowaliśmy dużą gotówką, a "nasz" ksiądz właśnie objął parafię w Kaliningradzie, więc podróż miałby długą.
image[/url]image[/url]
Nam ksiadz powiedzial przy spisywaniu protokoly,ze jak chcemy swojego ksiedza to on prosi o jego dane potrzebne do aktu ktory bedziemy podpisywali. nIE wspominal o delegacji. Zreszta nasz ksiadz znajomy bedzie w tym czasie na urlopie w Sopocie wiec nie ma problemu. Jednak do glowy mi nie przyszlo,zeby sie pytac ile "co łaska",bo wiem ze on udzieli nam slubu z przyjazni i z przyjemnoscia:)
ja się też tego nie spodziewałam że jednak będzie chciał kasę, bo znamy się przeszlo 10 lat, lekkie rozczarowanie :(

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry