Widok

Zasiedzenie

Dzień dobry,
Mam takie ogólne pytanie. Jeżeli przyszło mi pismo z kancelarii prawnej że działka po mojej rodzinie została przejęta przez zasiedzenie po 30 latach bez żadnej wcześniejszej informacji do kogokolwiek, to czy można się odwołać od takiej decyzji? Czy jest jakaś szansa na odzyskanie działki? Aktualnie stoi tam hotel
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zasiedzenie następuje z mocy prawa - orzeczenie sądu tylko to potwierdza po sprawdzeniu zaistnienia odpowiednich przesłanek.
Czyli nawet jeśli to pismo z Kancelarii a nie z sądu to faktycznie do zasiedzenia mogło już dojść, jeśli posiadacz działki władał nią jak właściciel (posiadacz samoistny) przez np. 30 lat. W toku postępowania sądowego on będzie starał się to wykazać, a właściciel będzie miał możliwość przedstawić dowody, wykazujące, że jednak do zasiedzenia nie doszło. Sąd zważy dowody i orzeknie, czy zasiedzenie nastąpiło (i w jakim terminie), czy nie.
Od siebie polecam skontaktować się z kancelarią https://nieruchomosci-adwokat.pl/ Specjalizują się w prawie nieruchomości ( w tym o zasiedzeniu).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo polecam przedsiębiorcę Polzen z Gdańska, który zajmuje się zarządzaniem nieruchomościami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Jakie okna polecacie? (156 odpowiedzi)

Potrzebuję dobrych okien, jakie firmy z trójmiasta polecilibyście?

Meble kuchenne z salonu czy od stolarza? (136 odpowiedzi)

Witam, Jakieś 4 lata temu urządzałem pierwszą w życiu kuchnię w moim własnym, nowym mieszkaniu....

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (192 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...

do góry