Widok

Zmiana zawodu - od czego zacząć?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się udało? z jakiego zawodu na jaki udało wam się zmienić pracę? jakie kursy/ szkoły w tym celu skończyłyście co pozwoliło zmienić wam kwalifikacje? czy zmiana zawodu była w.g was dobrą decyzją, czy załujecie? Pytam. Gdyż tak jak wspomniałam chce zmienić swój zawód. Mam licencjat z turystyki, od 7 lat pracuje w zawodzie. Najpierw u dużego organizatora w rozpoznawalnej marce, teraz w dużej agencji turystycznej. Mam szeroką wiedze w zakresie systemów rezerwacyjnych, pracy z wszystkimi organizatorami dostepnymi na polskim rynku usług turystycznych, zajmuje się sprzedażą ubezpieczen turystyczych etc. dodatkowo mam czynne prawo jazdy kat. b. i to byłoby na tyle w zakresie moich umiejętnosci. W zawodzie, nie mam najmniejszego problemu aby znależć, dobrą, stabilną prace za sensowną płacę. Ale...marzy mi się praca w standardowych godzinach 8-16/9-17 weekendy wolne. Jestem mamom 3 latki, planuje drugie dziecko i chciałabym aby moje życie było troche bardziej poukladane gdyż przez zmiany w pracy i weekendy wole, cieżko mi mówić o zyciu rodzinnym. 3-4razy w tyg, wracam a moja córa juz spi, w weekendy jak mam 12h w pracy nie widze jej cale 2 dni, potem jak mam wolne jestem tak wykonczona "galerią" że cięzko mi się zaangażować w zabawe z dzieckiem. mąż jest wykończony, bo dużo rzeczy jest na jego głowie jak mnie nie ma, obydwoje jestesmy powoli sfrustrowani i zmeczeni. Dlatego chciałabym pracować w standardowym wymiarze godzin...z tym ze mam dylemat z moimi kwalifikacjami nie mam szans na prace biurową, wysłałam wiele cv ale odp. żadnej. dlatego szukam pomysłu na siebie, zawodu który pozwoli sie przekwalifikowac...mysłałam o skonczeniu kursów w zakresie grafiki aby np. móc projektować łazienki, spróbować jakiś zlecen na początek w domu, albo przyłożyć się i nauczyć np. płynnie jezyka rosyjskiego w celu zatrudnienia w jakiejs firmie scisle współpracującej z Rosją.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się z Agą powyżej, angielski znam biegle ale to tylko dodatek, i właśnie chciałabym wymyślić do czego.

Nie polecam też studiów filologicznych - są ciekawe ale niewiele jest potem propozycji pracy (oprócz nauczyciela, no chyba że te centra usług wspólnych ale trzeba znać jakiś inny rzadki język niż angielski biegle).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A prowadzenie rekrutacji? Skoro nie chcecie pracować w sektorze IT, to można szukać im pracowników. Godziny pracy pewnie też są unormowane (choć czasami rekrutację wypadają wieczorami tzn kolo 17) a zarobki opierając się o informacje na portalu pracuj bywają też w granicach 6- 8 brutto.
Mogę skończyć studia podyplomowe z HR, ale jak się nie znam to dobrego informatyka nie rozpoznam. Proszę zajrzeć na fora IT, gdzie właśnie informatycy sami mówią o tym, że osoby rekrutujące w ogóle nie wiedzą jakie pytania zadać (dotyczące danej branży).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to się nauczysz z czasem... albo po prostu nie będziesz odbiegała od średniej. Od sprawdzenia technicznej wiedzy są kierownicy, hrka sprawdza tylko miękkie umiejętności, czy będzie pasował do danej grupy, kultury organizacji.
Angielski niby dodatek, ale jak szukałam kiedyś osoby na swoje zastępstwo to, uwierzcie mi, żaden z kandydatów nie posługiwał się nim w stopniu komunikatywnym...
A praca w logistyce albo agencji celnej? Trochę tego jest na Pomorzu.
Z tego co wiem to logistyka wiąże się często z nadgodzinami i pracą do nocach ....
Powinien być przepis zakazujący pracodawcom zatrudniania kobiet posiadających dzieci do 15 roku życia powyżej 8 godzin .Myślę że korzyści były by ogromne.Pojawiła by się natychmiast oferty pracy dla kobiet na pół etatu. Zatrudnione kobiety nie mogły by być obciążane nadmierną pracą ,jak to się dzieje dotychczas.Dzieci były by zadbane i rodzina szczęśliwsza,no i przyrost naturalny by się zwiększył.Obecnie większość kobiet pracuje ponad swoją siłę.Pojawił by się rynek pracy w którym pracownik jest szanowany i doceniany.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Albo by były bezrobotne ....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bezrobotne by nie były , rynek pracy nie poradził by sobie bez kobiet.Wytworzyły by się nowe możliwości zatrudnienia w mniejszym wymiarze pracy i raczej wiele kobiet znalazłoby zatrudnienie na pół etatu, ktoś by musiał wykonywać ich pracę.Do tej pory to pracodawca dyktuje warunki .Czas na zmianę pracownik ma być szanowany. Wszystko jest możliwe i do negocjacji,ale zasada powinna być taka ,u jednego pracodawcy kobieta posiadająca dzieci tylko osiem godzin za godną płacę.Tak mi się marzy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oferty pracy na pół etatu to rzadkość. Czasami dla nauczyciela, sprzątaczki, recepcjonistki. To się po prostu nie opłaca. Teraz pracodawców interesują tylko osoby dyspozycyjne więc gdyby taki przepis faktycznie został wprowadzony to kobiety siedziałyby w domu i już.

Wiele też firm pracuje w systemie 12 godzinnym, więc osoba na pół etatu to byłby zamęt w grafiku.

Rynek pracownika będzie jak ludzi zabraknie, na razie nie ma na to szans.

Zagranicą natomiast, gdzie już ludzi w wielu branżach brakuje, jest wiele systemów elastycznych zatrudnienia - np. praca piątek sobota niedziela tylko, etat dzielony z innym pracownikiem na pół i jest też praca na pół etatu, z której można się utrzymać - byłam widziałam.
Pracodawca będzie musiał się dostosować. to tylko nam się wmawia że nie ma innego wyjścia.Nawiązałam do systemu pracy w krajach zachodnich.U nas faktycznie jest puki co więcej chętnych do pracy ,ale to nie powód żeby wykorzystywać kobiety.Ktoś musi za nami wstawić ,ale kto?
Ja bym nie chciała. Z określonego powodu- w przypadku rekrutacji, pracodawca mając do wyboru mnie albo jakiegoś faceta wybrałbym jego. Bo jest bardziej elastyczny

Teraz też kobieta ma trudniej ale nie aż tak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pracodawca nie będzie się musiał dostosowywać tak długo jak będzie mieć wybór, zatrudnić kobietę czy mężczyznę, zatrudnić droższego czy tańszego pracownika.

Będzie się dostosowywać tylko wtedy jak nie będzie wyboru, bo zgłosi się tylko 1 czy 2 osoby albo nikt.

Dlaczego jest tyle ogłoszeń na stanowisko opiekunek zagranicą? Bo wszyscy tam się pchają do takiej ciężkiej pracy, NIE, bo brakuje ich. Więc oferta obejmuje często kurs języka oraz przeszkolenie (bezpłatne) dla chętnych.
Pozostaje trzymać kciuki, żeby wprowadzono u nas na wzór Szwecji 6-godzinny dzień pracy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Super, ale też i zarobki na te stanowiska nie są wyjątkowo wysokie.

Dziękuję bardzo za takie ograniczenia, ale dla kobiet które pracują w środowisku męskim takie rozwiązanie byłoby kula u nogi.
Jak już to niech te zasady obowiązują oboje rodziców a nie tylko kobietę.
Opiekunka to ciężka praca ale nie tak źle płatna jeśli ktoś może wyjechać i ma predyspozycje lub odpowiednie wykształcenie w tym kierunku.
Oczywiście jak na warunki zachodnie to nie są wysokie zarobki 5 tys lub 7,5 tys zł netto na miesiąc.
Mam powyżej 5 tys tutaj. Na zachodzie za to samo dostane co najmniej 3- 4 tys euro. Wolę swój zawód.
hejka a gdzie szukać pracy jako taki tester oprogramowania? czy ja jako os. z innej bajki tj.z turystyki mam szanse? jeśli chodzi o branże IT do dziewczyn siedzących w branży czy np. studia podyplomowe z tego zakresu dają mi jakąkolwiek szanse? + ew. staż aby nabyć doświadczenia. osobiście myślałam jeszcze bardzo mocno aby podziałać w temacie projektowania łazienek. też mysłałam aby skończyć w tym zakresie odpowidnią szkołe np. 2 letnią + jakiś szeroki kurs z auto cad-a, tylko ciekawi mnie czy też będe miała jakąkolwiek szanse aby dostać na początku prace w jakims salonie łazienek (potem nabywając coraz więcej doswiadczenia, pokusiłabym się zapewne o własną działalność), z tym że to narazie takie luźne pomysło, coś co wiem że jestem w stanie zrealizować i myśle że bym się odnalazła w tym. z tym że nie orientyje się jak z pracą w tych sektorach usług? czy to nie jest porywanie się z motyką na słońce, bo np. może projektanci łazienek w takich salonach jaknp. bokaro są po ASP, architekci itd. orientujecie się jak to wygląda? Tak naprawde ciezko stwierdzić w czym bedzie sie dobrym, póki się tego nie spróbuje. a fakt jest jeden teraz rynek jest zapchany specjalistami każdej maśći i tylko to jak bardzo jesteś dobry w tym co robisz wyróżnia cię na tle reszty i pozwala godnie zarobić. dziewczyny szczerze co myślicie o takim projektowaniu łazienek, ew. właśnie o studiach podyplomowych pod kątem it/ ew. grafiki komputerowej + do tego staż aby złapać doświadczenie? szczerze wysłucham waszych rad i spojrzeń na tą kwestie.
Przepraszam za niespójność wypowiedzi, pisze na szybko, bo córa szaleje obok.
Wg. mnie samo projektowanie łazienek nic ci nie da,jeżeli już to kopleksowe projektowanie wnętrz ale z doświadczenia wiem ,że do takich tematów bierze się architektów jeżeli chodzi np. o stan surowy to musisz wiedzieć gdzie ściankę rozwalić a gdzie dostawić ,instalacje,nadzór w większości wypadków też jest wymagany,w starym budownictwie też często ludzie chcą rozwalać całą chałupę .No chyba ,że faktycznie masz smykałkę do projektowania i tu nie chodzi tylko o dobór koloru kafelków czy ścian,czujesz klimat.Bo z samego projektowania łazienek czy np.pojedyńczego pokoju to chyba ciężko się utrzymać no chyba ,że to będzie dodatkowa fucha np.praca w salonie łazienek a reszta dodatkowo.

Inne tematy z forum Praca

Praca Niemcy (8 odpowiedzi)

Ludzie podajcie dalej informacje żeby uwazać na pana który przedstawia się jako Jarosław Bielecki...

Ile za sprzątanie? (57 odpowiedzi)

Wiem, że taki watek się pojawiał kilka razy, ale dość dawno. Chciałbym wiedzieć, ile zapłacić za...

do góry