Widok
Mieszkam na familijnym i często spotykam się jak wyjeżdżam, że ktoś ustępuje pierwszeństwa. Wiem, że nie powinien, ale stanę tu trochę w obronie takich kierowców. Jadąc pszeną widzą znak skrzyżowania równorzędne. Muszą rozszyfrować czy droga z prawej zalicza się do takich, że trzeba ustępować czy nie, w między czasie trzeba ominąć kilka dziur i zjechać do prawej bo ktoś z naprzeciwka zajmuje 2/3 drogi. Potem czeka ich ominięcie jeziora na rodzinnym, a przecież jadą tędy pierwszy raz. Są już mocno skołowani. Dojeżdżają do familijnego i już wolą uważać na wszystko dookoła.
Przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę. Inną sprawą jest to, że znaki informujące o strefie są dosyć głęboko umiejscowione i dopiero na wysokości ulic je można dostrzec.
Przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę. Inną sprawą jest to, że znaki informujące o strefie są dosyć głęboko umiejscowione i dopiero na wysokości ulic je można dostrzec.
Niestety, jeśli chodzi o Rodzinne, deweloper do spółki z panią właścicielką "centrum handlowego" Feniks, zainwestowali w jeden znak "strefa zamieszkania" - na wjeździe w ul. Brzozowy Zagajnik. Przed pozostałymi wjazdami, nie ma takich znaków. Nie ma też znaków informujących o końcu rzekomej strefy zamieszkania. Ten jeden, jedyny znak wprowadza więc w błąd WSZYSTKICH użytkowników dróg. Rozsądnym wyjściem (jedynym rozsądnym) wydaje się odkręcenie tego znaku i wyrzucenie go do śmieci. Z drugiej strony, żaden znak nie zmienia faktu, że każdy wyjazd z Rodzinnego jest włączaniem się do ruchu (wyjazd z drogi prywatnej to to samo, co wyjazd z własnego podwórka). Tylko skąd o tym mają wiedzieć "przejezdni"?
Amen!
Amen!
Dokładnie w Banino jest sporo takich miejsc i pomimo zgłoszenia nikt nie reaguje. Ty jedziesz pszenna widzisz d40 myślisz on wyjeżdża ze strefy czyli włącza się do ruchu masz pierwszeństwo. Natomiast on wyjeżdża nie ma żadnego znaku i widzi ciebie po lewej zgodnie z przepisami myśli że ma pierwszeństwo i jedzie. Dochodzi do kontaktu między pojazdami bo każdy pewien że ma pierwszeństwo, a zgodnie z przepisami pomimo że taki syf z znakami pierwszeństwo ma osoba jadąca z osiedla. To tylko w przypadku jak ktoś jedzie pszenna w stronę ronda w odwrotnym kierunku ma pierwszeństwo osoba na pszennej.