Widok

Zrobieni w LPP (Reserved)

Firma LPP S.A. jest właścicielem pięciu dużych marek odzieżowych: Reseved, House, Mohito, Croopp,Sinsay
To firma o zasięgu międzynarodowym, tak bardzo międzynarodowym, że w pewnym momencie uciekła ze swoimi milionami do raju podatkowego na Cyprze (ale już wróciła)
To dynamicznie ro-zwijająca się firma która prowadzi permanentną rekrutację niemal na wszystkie stanowiska
To firma w której pomorskich magazynach słychać rosyjski akcent
To firma której metki znaleziono wśród ciał pracowników zawalonej fabryki w Bangladeszu

Jakiś czas temu we wszystkich mediach pojawił się filmik a może lepiej powiedzieć apel
ładnej, młodej latynoski o imieniu DeeDee która poszukiwała przystojnego chłopaka z Polski (Votek) którego spotkała na bliżej nie określonym czasowo koncercie.
Miliony internautów dobrej woli (a przede wszystkim dobrego serca) udostępniło ten filmik, apel mignął raz nawet w Teleekspresie.
Internet i telewizja zaangażowały się w romantyczną historię która okazała się być akcją marketingową firmy odzieżowej.
Dziwna to była akcja bo nie opatrzona żadnym logo, żadną informacją lub nawet sugestią o lokowaniu produktu, kompletnie nic, i jeszcze podany adres e-mail do rzekomej dziewczyny.

Ciężko skomentować tą akcję, a na pewno nie nazwałabym jej marketingową.
Jestem z zawodu handlowcem, zatem znam techniki sprzedaży i moim skromnym zdaniem akcja marketingowa powinna mieć na celu wzbudzenie pozytywnych skojarzeń, wzrost sprzedaży, zachęcić do produktu w celu zwiększenia sprzedaży lub świadomości marki,
i naprawdę nie wiem, co trzeba mieć w głowie, by taką akcję oszukiwania swoich potencjalnych klientów mieć czelność przeprowadzić.
Czy to wina ludzi, że zostali oszukani? Że nie ma żadnego Voytka i żadnej miłości nikt nie szuka?
Na pewno nie. To jak wmawianie ofierze zbiorowego gwałtu że była zbyt prowokująca.
Okazali się naiwni? Moim zdaniem też nie, bo akcja była doskonale ukryta.

Ta akcja wyrządziła bardzo duże szkody. Moralne i nieodwracalne.
Zadrwiono z dobroci serca i wykorzystano bezinteresowność tylu ludzi by sprzedać kilka szmat więcej.
Zaufanie wielu potencjalnych klientów zostało stracone i nie trzeba być marketingowcem żeby o tym wiedzieć. Internauci, którzy zaangażowali się w tą akcję już nie uwierzą w ani jedno słowo, ani jeden filmik, ani jedno oświadczenie.
Na nieuczciwej reklamie nie da się zarobić uczciwych pieniędzy i mam nadzieję że ta firma będzie miała okazję boleśnie się o tym przekonać.

Od razu przypomniała mi się akcja anty pedofilska w sieci której mottem było "Cześć Aniu, tu Wojtek, też mam 12 lat. Chętnie Cię poznam", tym razem to marka na literę R. podszywa się pod kogoś, kim nie jest i ukrywa swoje intencje.
Mam nadzieje że pomogłam firmie R. odnaleźć poszukiwanego Voytka, pomimo że siedzi do nas tyłem :)

image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Reserved = szmata.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

LPP raczej jest w odwrocie.
Ostatnio firma zamknęła swoją nową "luksusową" markę (Tallinder).
Nie udało się przekonać klientów do tego by płacili więcej za coś, co luksusem nie jest.
Wydaje się, że klienci okazali się dojrzalsi od zarządu LPP.

W sytuacji opisanej przez Ciebie, Kocio szykuje się masowy bojkot brandów LPP wśród targetu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jestem klientem odzieżowej biedronki i nie mam pojęcia o czym mówisz, ale skoro skłoniło to cię do napisania tak długiego tekstu to widocznie cel reklamy został osiągnięty - jak to ktoś gdzieś kiedyś powiedział nie ważne czy dobrze czy źle ważne że o nas mówią ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozumując twoim tokiem myślenia : " nie ważne jak, ale że o nas mówią" można wysnuć wniosek, że celem reklamy jest sama reklama. To są zgrane dogmaty z podręczników dla akwizytorów. Byle logo trafiło do rzeszy odbiorców. Przekaz jednak nie zastępuje celu. Staje się on celem samym w sobie. A to nie przekłada się na wynik jakim ma być zwiększenie sprzedaży. Chyba że celem tej kampanii jest sam przekaz. Ale sposób w jaki on tutaj został przedstawiony, rujnuje on wręcz wizerunek firmy. Szmaciarze sięgają co jakiś czas do tabu, które nie powinny być wykorzystywane w tak przyziemnych celach. Tak było z reklamą szczepionek przeciwko pneumokokom.

Nie powinny, ale są, a dlaczego ? Bo najwyraźniej przynosi to więcej korzyści niż strat , co może się najgorszego stać ? Ludzie mogą próbować zrobić bojkot ?! To dadzą w ramach przeprosin kupon 50% zniżki i 90% z nich szczęśliwa pobiegnie do sklepu. Zostanie znów dobre wrażenie , a do tego pozbędą się towaru zalegającego na magazynach , który i tak musiałby być wyprzedany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale szmaty do podłogi, bo o takiej jakości mówimy kupuje się w drogerii, wiec po co komu obniżka 50 %?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Nie powinny a są" moim zdaniem są, ale gwoździem do trumny.
"Nie ważne co mówią, byle prawidłowo nazwę wymawiali" Pytanie powinno brzmieć Czy sława oszusta to jest to o co firmie chodziło?
Jeśli tak to się akcja udała.
Potraktowali swoich klientów przedmiotowo, jak narzędzie - nośnik do swojej reklamy.
Ta firma już dawno wysyła sygnały ze nie powinna być w żadnym razie partnerem do rozmów
Firma oszukuje, kombinuje, nie szanuje nikogo
Czy to na pewno jest firma w której chcesz zostawiać swoje pieniądze?

O jejku, jejku, pitolicie moi Państwo, nie żebym stawał w ich obronie, bo jak wspomniałem nie byłem i nie jestem ich klientem zatem zwisa mi to, tej reklamy też na oczy nie widziałem i nie za bardzo wiem w czym rzecz , jednakże historię trochę znam i uważam że wasze podniecenie tematem tylko tej firmie się co najwyżej przysłuży. Daleko nie szukając Bayer, Allianz, Hugo Boss jak ktoś zna historię to te firmy nie powinny istnieć (wg waszych standardów przyzwoitości), a jednak mają się dobrze nawet bardzo dobrze , a LPP co by nie zrobił to i tak mały pikuś przy nich...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uff... dobrze, że Pfizer nie ma takiej parszywej historii jak Bayer ;]

że tak zacytuję...

"Po burzliwym procesie, największy na świecie koncern farmaceutyczny Pfizer zgodził się na wypłatę 75 milionów dolarów odszkodowania dla rodziców nigeryjskich dzieci, które używane były do testowania niezatwierdzonych leków.
Badania antybiotyków Trovan o nieznanych skutkach ubocznych, rozpoczęły się w 1996 roku i objęły 200 dzieci, z których 11 zmarło, a u pozostałych wystąpiły uszkodzenia mózgu, organów wewnętrznych i inne poważne powikłania."

Ale Kocio, Jaq, Skydiver mają to w d*pie, bo aktualnie podniecili się tematem LPP, a polopirynkę czy viagrę kupują od lat bez zająknięcia...

od lat firmy farmaceutyczne testuja wszystko na dzieciach z krajów 3 swiata
i wielu lekarzy o tym pisało..sa podejrzenia ,ze nawet unicef jest do tego uzywany
testowało sie bron biologiczna bron elektromagnetyczna testuje takze na Polakach..cały czas
projekty typu HAARP I inne cuda słuzace do depopulacji i karcynogenne działnie--po to zeby osoagnac sume ilosci ludnosci ,jakie sobie iluminaci wyznaczyli....
manipulacje finasowe...wywowływanie konfliktow na obszarach wpływu i roponosnych....etc itd

czemuz to Ty Wdr-rze nie buntujesz sie przeciw takim machinacjom?
czemu nie stajesz w obronie katowanych ,nieludzko hodowanych i zabijanych zwierzat?
na ten przykład

milczenie polskiego srodowiska na temat szkodliwosci glutenu
oraz rteci w szczepionkach

przeciez dla ciebie to wszystko to chore teorie spiskowe były!
przeciez pamietam ,ze je czesto wysmiewałes

jak to w koncu z Toba jest?

ktos wykazał małe g...--to trzeba mu powiedziec ,ze pitoli bo sa wieksze g....?

jaka działka ty sam sie zajmujesz,zeby ten swiat sie zmienił na lepszy
pochwal sie
????

występuję głównie przeciw głupocie, niedorzecznościom i podwójnym standardom , co do "teorii spiskowych" większość to bajki, ale jak w każdej bajce czasem jest odrobina prawdy, co nie znaczy że łykam wszystko jak i....ndor/sztar ;P

co do mojego wyśmiewania, proszę konkretny przykład to się ustosunkuję jeśli chcesz :]

co do zmiany świata, nie mam zamiaru nic zmieniać, nie zamierzałem i nie przewiduję tego robić, nikogo nigdy nie przekonywałem do swoich racji ponieważ przy tylu niewiadomych jest szansa że sam mogę racji nie mieć, czasem tylko przedstawię temat ze swojego punktu widzenia - jeśli da to komuś do myślenia, zmiany sposobu postrzegania jakiś spraw to OK, ale nikogo nigdy nie nakłaniałem do zmiany poglądów - na jedynie słuszne ;]

P.S.
Pitoleniem nazywam w tym przypadku nawoływanie do bojkotu LPP, bo wiem że to nic nie da..... choć miło by było gdybym się mylił ;P

No właśnie też nie trafia do mnie tłumaczenie że inni robili większe świństwa. To umniejsza ich winę?
Im więcej ludzi wie u kogo zostawia swoje pieniądze tym lepiej.

Kiedyś była dyskusja na temat firm które korzystały z darmowej siły więźniów z obozów.
Zapadł mi w pamięci wywiad z kierownikiem jednej z fabryk, nie będzie to dokładny cytat
"Przysłali ich a my ich przyjmowaliśmy, wszyscy tak robili. Nie mieli dobrych warunków ale chociaż dostali szansę na przeżycie wojny"

no właśnie , a tu ktoś dostał kasę za zrobienie reklamy, za zagranie w niej dzięki czemu mógł przeżyć następny miesiąc ;]

wolałabym,zeby równie wielkie mozliwosci miały polskie firmy..mało tego ,zeby rzad nie tamował ich produkcji i rozwoju
niszczeniem /niewspieraniem przedsiebiorców z polskimi pomysłami i wzornictwem..oraz ludzka produkcja w polskich fabrykach
nadal zagraniczne firmy maja otwarte drzwi i moga na niskich opłatach(edekwatnych do ich kieszeni) szmuglowac pseudomarkowe ciuchy
szyte za bezcen ,z g*wnianych materiałów---bo przeciez na nas polski(bo paryski jest inny--prawdziwei markowy)
napływaja podróby z metkami swiadczacymi o najwyzszej marce

gdzie sa u nas sklepy z NPRAWDE markowa odzieza--dobrej jakosci???
bo taka powinna wynosic babcia,mama ,wnuczka,po kolei-----------i nie powinna sie zedrzec

a tymczasem te ich markowe produkty dra sie po kilku praniach
i tak nas w balona robia..nie tylko reklamami

polski produkt musi byc albo drozszy albo na jakosci w jakims wzgledzie odpuscic,zeby nie zniknał
albo nie został wchłoniety przez zagranicznego cwaniaka
albo upasc

polska "ziaja" musiałą zejsc odrobine z jakosci,zeby nie podnosic ceny produktu

gdzie sa dizałania rzadu zeby to zmienic?

Drogi Wdr nie upatrujesz" teorii spiskowych" wszedzie
zastap sobie te dwa wyrazy rownoznacznymi----szwindel,przekret,manipulacja,oszustwo,wykorzystywanie,nielegalne przejecie,przekupstwa..itd
bedziesz miał wtedy realne,juz nie teorie ale fakty

image

reserved niestety nie ma przyjemnej polityki

Inne tematy z forum Hydepark

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (4 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Przeprowadzka biura w Warszawie (3 odpowiedzi)

Hej, planujemy przeprowadzkę naszego biura w Warszawie i zastanawiamy się nad wyborem...

Vibracje (28 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

do góry