Widok

Zwolnienie lekarskie po macierzyńskim

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moze któraś z Was korzystała z takiego zwolnienia? Po urlopie macierzyńskim, podobno można wziąć zwolnienie na dziecko. Moze ktoś sie wypowie?
Lekarz ogólny Wam wypisał ? Czy jakis specjalista?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz prawo do 60 dni opieki nad dzieckiem w roku, gdy jest chore. przepisuje lekarz, który diagnozuje. Zwolnienie jest płatne 80%
teoretycznie masz 60 dni w roku na które otrzymasz z ZUS zasiłek chorobowy - wydaje mi sie ,że takie zwolnienie długie otrzymasz tylko jak masz faktycznie podstawy w karcie zdrowia dziecka - (np. wymaga rehabilitacji itp) lub jesli masz znajomego lekarza :-) inaczej może byc problem bo wcale nie chcą tak dawac zwolnień chętnie tym bardziej takiego kombinowanego
A np zwolnienie raz na dziecko np 2 tyg, a potem na matke, bo tez mogę byc chora przeciez.?
Czy którąs z was tak ciągneła , potzrebne mi jest 5 tyg w ten sposob.
Ja po macierzyńskim miałam sytuację z dwójką chorych dzieci. dostałam 10 dni opieki, potem przeplotłam urlopem i dociągnęłam jeszcze parę dni.
możesz spróbować, ale nie wiem,czy masz wyrozumiałego pracodawcę. a nie zostawiłaś sobie starego urlopu? przecież kodeks pracy ci to gwarantuje.
powodzenia
Pracuje w szkole;(..Tam niema urlopów...Musze pokombinowac tak, by nie wracac na sam koniec roku szkolnego-kongo wtedy jest najwieksze!
To próbuj, ale myślę że nie wymyślaj u dziecka chorób, tylko szczerze pogadaj z pediatrą.
powodzenia
mozna zawsze próbować :-) 2 tyg na dziecko , 3 tyg na siebie lub na odwrót może jakis lekarz ci da , warto pogadac

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

do góry