Widok
Zwyczaj ze sprzataniem szkla po toascie... POMOCY!
Laski! Moj narzeczony uslyszal o takim zwyczaju ze po przywitaniu chlebem i sola para mloda wypija kieliszek wodki i rzuca za siebie kieliszki. Potem panna mloda zeby pokazac ze bedzie w malzenstwie dobra gospodynia dostaje zmiotke i szufelke i sprzata szklo... No i moj E sie uparl ze koniecznie musimy to zrobic i ze mi sie oswiadczyl tylko dlatego zeby mnie na weselu zobaczyc sprzatajaca te szkla ;-)
Rozmawialam z moja mama i ona mowi ze nic na temat takiego zwyczaju nie slyszala. ja bylam na 2 weselach na Kaszubach i tak sie tam robilo...
Slyszalyscie o tym zwyczaju? Jak to sie dokladnie odbywa? Bo np moj DJ mowi, ze to sie robi nie po przywitaniu chlebem i sola ale juz na sali przed pierwszym tancem... No i sama nie wiem co zrobic.
Pomozcie, Laseczki!
Rozmawialam z moja mama i ona mowi ze nic na temat takiego zwyczaju nie slyszala. ja bylam na 2 weselach na Kaszubach i tak sie tam robilo...
Slyszalyscie o tym zwyczaju? Jak to sie dokladnie odbywa? Bo np moj DJ mowi, ze to sie robi nie po przywitaniu chlebem i sola ale juz na sali przed pierwszym tancem... No i sama nie wiem co zrobic.
Pomozcie, Laseczki!
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
hmm na każdym weselu na którym byłam coś takiego miało miejsce:) młodzi rzucają za siebie kieliszkami a potem razem sprzątają szkło.. dostają mitłe/zmiotkę i szufelkę.. Jedno bierze szufelkę (zwykle Młoda), drugie miotłę (Młody -niezły ubaw jak operuje miotłą ;) ).
Z tego co pamiętam, było to właśnie po powitaniu chlebem i solą :)
Z tego co pamiętam, było to właśnie po powitaniu chlebem i solą :)
w ostatnim roku bylam na 4 weselach, tylko raz było po przywitaniu chlepem i sola i wtedy byla faktycznie wódka (to bylo na kaszubach) ale nikt nie sprzątał, to było na dworze a później kelnerzy sie z tym uporali sami
za to na pozostalych trzech najpierw byl chleb i sól, później pierwszy toast szampanem i dopiero po tym toaście bicie szampanówek i wspólne sprzątanie :)
za to na pozostalych trzech najpierw byl chleb i sól, później pierwszy toast szampanem i dopiero po tym toaście bicie szampanówek i wspólne sprzątanie :)
PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKIE KŁAMSTWA
byłam na weselach gdzie młodzi faktycznie sprzątali szkło, ale u nas nie było, nawet nie wiem kto posprzątał nasze chyba tata :) mi wystarczy jak zmiataliśmy szkło przed klatką na polterabend :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Na weselu w Gdyni na którym byłam ostatnio wyglądało to tak: wejście młodych na salę, przywitanie chlebem i solą, następnie dostali po kieliszju, wypili, rzucili za siebie na ścianę - po czym dostali zmiotkę i szufelkę i RAZEM jako pierwsze obowiązki domowe w małżeństwie musieli posprzątać - oczywiście symbolicznie, pan młody potrzymał szufelkę, panna młoda zamachnęła dwa razy miotłą i już
a porządnym zamieceniem zajęła się obsługa :))
w każdym razie uświadom narzeczonego, że to nie Ty będziesz zamiatać, tylko Wy :)))
a porządnym zamieceniem zajęła się obsługa :))
w każdym razie uświadom narzeczonego, że to nie Ty będziesz zamiatać, tylko Wy :)))
to zalezy od regionu\my rzucalismy i mąz przniósł mnie do sali weselnej, a posprzątali kelnerzy
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Dora - koniecznie dla mojego miotle!!!!
Mikla, zdam relacje jak najbardziej... He he he....
A tak w ogole to moge mu nawciskac caly zestaw jakichs wymyslonych kretynskich zwyczi - i tak nie bedzie wiedzial o co chodzi, bo nie ma pojecia o polskich zwyczajach weselnych... No to bede miala ubaw... Ha!
Mikla, zdam relacje jak najbardziej... He he he....
A tak w ogole to moge mu nawciskac caly zestaw jakichs wymyslonych kretynskich zwyczi - i tak nie bedzie wiedzial o co chodzi, bo nie ma pojecia o polskich zwyczajach weselnych... No to bede miala ubaw... Ha!
Kiki - dzieki... O tym ciagnieciu od oltarza to nie slyszalam... I co to ma symbolizowac?
Przenosin przez prog to u nas nie bedzie bo restauracja jest pod Dworem Artusa, czyli strome schody w dol... Moja biedna chudzina nie da sobie z moimi kilogramami rady... No ale od miesiaca chodze codziennie na silownie, wiec moze sie uda ;-) ha ha ha ...
Przenosin przez prog to u nas nie bedzie bo restauracja jest pod Dworem Artusa, czyli strome schody w dol... Moja biedna chudzina nie da sobie z moimi kilogramami rady... No ale od miesiaca chodze codziennie na silownie, wiec moze sie uda ;-) ha ha ha ...
U nas odbyło się takie sprzątanie, po przywitaniu nas chlebem i solą, ale nie mieliśmy wódki tylko szmpana, po opróżnieniu rzuciliśmy za siebie szkło, zbiło się w drobny mak :D no i razem musiliśmy posprzątać... ;D
Na moim rodzinnym podlasiu nie oznacza to, że jeżeli Panna Młoda posprząta to będzie dobrą gospodynią. Wręcz przeciwnie, szkło pobite bardzo drobno oznacza udane i bardzo szczęśliwe małżeństwo, i dlatego u nas sprzątają oboje małżonkowie, tak na szcęście i w sensie symbolicznym. Tutaj na pomorzu jest to troche inaczej tłumaczone, ale na naszym weselu mieliśmy "po mojemu" ;D
Na moim rodzinnym podlasiu nie oznacza to, że jeżeli Panna Młoda posprząta to będzie dobrą gospodynią. Wręcz przeciwnie, szkło pobite bardzo drobno oznacza udane i bardzo szczęśliwe małżeństwo, i dlatego u nas sprzątają oboje małżonkowie, tak na szcęście i w sensie symbolicznym. Tutaj na pomorzu jest to troche inaczej tłumaczone, ale na naszym weselu mieliśmy "po mojemu" ;D
To zalezy jak ustalisz chyba.Zeby ci odpowiedziec konkretnie to w Piwnicy Rajcow jak weszlismy to bylo przywitanie chlebem i sola no i od razu po tym rzucanie kieliszkow no i jak sie odwrocilam zeby posprzatac to zobaczylam kelnerow ze zmiotka i sami posprzatali zanim sie zorientowalam :-) .Takze jak chcesz sprzatac powiedz im zeby za ciebie nie spratali,rozmawiaj od razu z tym szefem kelnerow ( Piotr chyba ) bo czasami im trzeba przypomniec dwa razy i lepiej bezposrednio niz przez szefa :-)
No moj niestety na zadnym polskim weselu nie byl...
Katiies, a nie robiliscie przywitania chlebem i sola przed Piwnica? By bo chcemy sie gdzies udac zdjatka porobic po slubie i zamowilismy kwartet smyczkowy zeby gral przed Pwinica naszym gosciom zamim my wrocimy z sesji. No i myslalam zeby przywitanie zrobic przed Piwnica i potem my pierwsi zejdziamy na dol, tam E mnie przeniesie przez prog i wszyscy wejda za nami...
Katiies, a nie robiliscie przywitania chlebem i sola przed Piwnica? By bo chcemy sie gdzies udac zdjatka porobic po slubie i zamowilismy kwartet smyczkowy zeby gral przed Pwinica naszym gosciom zamim my wrocimy z sesji. No i myslalam zeby przywitanie zrobic przed Piwnica i potem my pierwsi zejdziamy na dol, tam E mnie przeniesie przez prog i wszyscy wejda za nami...
Ja mialam slub pozno bo na 19 byla msza wiec po mszy goscie poszli spacerkiem na sale a my przyjechalismy chwile po wiec rodzice i goscie juz na nas czekali w srodku i zrobili nam owacje na wejsciu.Chcialam sesje tez na poczatku w Gdansku ale potem mi sie odmienilo i zrobilam cos zupelnie innego wiec bylo wszystko w srodku.A myslisz ze bedzie na zewnatrz wystarczajaco miejsca dla gosci zeby was widzieli na przywitaniu? bo oni maja te ogrodki po obu stronach wejscia i tak ciasnawo tam troche.Zastanow sie jeszcze czy nie lepiej zeby goscie weszli przed wami na sale i sie spokojnie rozsiedli i wtedy zrobcie wejscie zeby kazdy widzial jak cie maz wnosi :-)
Dzieki katiies - pomysle nad tym... Moze tak rzeczywiscie bedzie lepiej... I taniej, bo odpadnie mi kwartet smyczkowy ;-) Poza tym wlasnie sie dowiedzialam, ze zeby mogli grac na Dlugiej, to trzeba miec specjalne pozwolenie od Miasta... Lekki bezsens ale co zrobic...
Jasne ze nie oswiadczyl sie TYLKO z tego powodu...
I ja Ciebie uwazam za glupia jesli nie jestes w stanie wyczuc subtelnej ironii w moim stwierdzeniu ... tak jak wyczuly to inne Furumowiczki, ktore sie wypowiedzialy w tym watku.
I ja Ciebie uwazam za glupia jesli nie jestes w stanie wyczuc subtelnej ironii w moim stwierdzeniu ... tak jak wyczuly to inne Furumowiczki, ktore sie wypowiedzialy w tym watku.
Może to nie jest zwyczaj, ale my i nasi goście świetnie się bawiliśmy przy tej zabawie, która nazywa się dzieleniem obowiązków między Państwa Młodych :)
Do koszyczka trzeba wrzucić karteczki z przykładowymi tekstami, np:
Będę wracać do domu przed 24, będę robić zakupy, będę opiekować się dzieckiem, od dziś zarządzam pilotem do TV, będę odpoczywać po pracy, w łożku to ja drapię po plecach, itd.
Dużo śmiechu jest jak Pan Młody wyciągnie karteczkę "od dziś sprzątam w domu", "ta ja będę gotować obiad" ;)
Do koszyczka trzeba wrzucić karteczki z przykładowymi tekstami, np:
Będę wracać do domu przed 24, będę robić zakupy, będę opiekować się dzieckiem, od dziś zarządzam pilotem do TV, będę odpoczywać po pracy, w łożku to ja drapię po plecach, itd.
Dużo śmiechu jest jak Pan Młody wyciągnie karteczkę "od dziś sprzątam w domu", "ta ja będę gotować obiad" ;)