Widok

a co gdy?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
a co zrobić gdy zaproszeni goscie (dorosli) przyjda na wesele nieoczekiwanie ze swoim "nieletnim przychówkiem" szktuk kilka(dokładnie 3)?
co wowczas zrobić, gdy miejsca są odliczone i wszystko zaplanowane, porcje wyliczone i brak miejsca ?

co byscie zrobiły, bo ja mialam taki przypadek i przez to zrobilo się zamieszanie na sali,brak 3 miejsc i ogólna dezorientacja, szok :(

kto popełnił nietakt, ja, bo powinnam przewidzieć że przyjdą z niezaproszonymi dziećmi(wiek 5-12), czy oni stawiając mnie w takiej nieoczekiwanej sytuacji bez zadnego uprzedzenia????

co o tym sądzicie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czigra,
to forułuj Swoje wypowiedzi w sposób zrozumiały i jasny... wiesz chyba z lekka ciemna jestem, choć nie blondynka...

Nie ich kasa, sami jeszcze nie zarabiają, więc trudno im zrozumieć, że taka ich sympatia (których w życiu będą mieli jeszcze ładnych parę) to spory koszt i że na miejsce tej obcej osoby wolałoby się zaprosić kogoś nam bliższego... Ja na szczęście nie mam kuzynostwa w tym wieku, moi są starsi i mają już mężów lub "stałe" dziewczyny.

image
Czerwcowa Panna Młoda napisał(a):

> To i ja wrące swoje 3 grosze chodzi mi o zapraszanie osób
> towrzysząch moich kuzynek, kuzynów... mają swoje sympatię
> bardzo krótko i snaowczo domagają aby ich razem zaproscić>

> Ogólnie jestem wkurzona ze musze zaprosić jakiegoś
> kolesia mojej kuzynki (którego zna całe pół roku) a nie mogę
> zaproscić znajomych (brak miejsca)

Hmm, może ja dziwna jestem, ale ja się moimi kuzynkami i kuzynami młodymi, ani ich sympatiami z liceum nie przejmuję w ogóle. Najpierw zapraszam rodzeństwo rodziców, moich rówieśników kuzynów. Następnie moich ukochanych przyjaciół, a jak się znajdzie miejsce to młodych kuzynów i bez osób towarzących raczej. A jak się im nie podoba to niech nie przychodzą, Dziwne jest takie stawianie warunków, sorry, ale przez gówniarzy.
Zupełnie nie rozumiem tych zarzutów, jeżeli ktoś uważa, że impreza weselna nie jest przeznaczona dla dzieci, to wcale nie znaczy, że nie chce ich mieć. Jak będe miała swoje i ktoś mnie zaprosi na wesele, to zostawię je pod opieką zaufanej osoby, np. babci. Poza tym byłam juz na kilku weselach, na których zaproszone dzieci sprawiały kłopot rodzicom, bo najzwyczajniej w swiecie nie są przyzwyczajone do całonocnych zabaw. Wydaje mi się również, że dzieci nie powinny przebywać na imprezach, na których pije się alkohol w dużych ilościach, bo nie oszukujmy się, tak to się na weselach zazwyczaj dzieje. A ponieważ bardzo kocham dzieci, uważam ze taki imprezy sa po prostu dla nich niezdrowe. Znam moją rodzinę i wiem, ze wola przyjsc bez swoich pociech, bo tak u nas bylo zawsze i nikt sie nie oburzal, a co do pilnowania to byla tylko mala zgryzliwosc w stosunku do nadpobudliwych rodzicow, a nie argument. Czy bedziecie swoje dzieci rowniez zabieraly na dyskoteki? Ja wyrazilam tylko swoja opinie dotyczaca tej sprawy, a wy nie mam pojecia czy jestescie żądne sensacji, czy wstalo sie lewa nuzką, od razu krytykujecie odmienne zdanie uzywajac epitetow typu dziwne jestescie. Jak widac z przykladow dzieci na weselu to nie jest zbyt dobry pomysl, ale jezeli chcecie miec grono maluchow na swoim, to nikt wam nie broni.
Meg1, to chyba "lekka" nadinterpretacja? Zwróciłam Ci tylko uwagę, że dwoje ludzi, którzy się pobrali nie awansują do miana rodziny z momentem zaciążenia, ale stają się rodziną w momencie przyjęcia sakramentu czy też podpisania aktu w urzędzie.

Co do stosunku do dzieci na weselach wyraziłam się chyba dość przejrzyście - moim zdaniem są to imprezy dla dorosłych i jeśli ktoś nie życzy sobie dzieci dalekiej kuzynki na imprezie w restauracji (co łączy się ze sporymi kosztami), to chyba ma prawo znaznaczyć to przy rozdawaniu zaproszeń? Co innego, gdyby dzieci było sztuk parę, siedziałyby przy osobnym stoliku, były potomkami bliskich ci osób itd.

Przyznam się, że nie przepadam za obcymi dziećmi w pewnym wieku, kiedy to stają się bardziej niż denerwujące, co nie oznacza, że swoje traktować będę jako zło konieczne i zbędny dodatek do mnie i męża!!! Tym mnie lekko wkurzyłaś...

image
no tak ale narzeczony czy chłopak z którym jesteś np 4 lata to inna bajka niż sympatia osiemnastolatki (znają się kilka miesięcy) bleee ja wszytsko rozumiem na prawdę ale takie wymuszanie jest okropne i powiem szczerze ja zrozumiałabym jeśli ktoś zaprosiłby tylko mnie bez mojego chłopaka ( co prawda sytuacja się zmienia trochę )
Podobno zasada jest taka:
jeśli dzieci mieszkają z rodzicami to się zaprasza wszystkich ciotkę, wujka i dzieciak.
Natomiast jesli dzieci ciotek i wujków mieszkają osobno ( np.mają swoje rodziny ) i nie utrzymujecie z nimi zażyłych kontaktów to poprostu się ich nie zaprasza.

Ja kierowałam się to zasadą i.... wiem,że nikt z rodziny nie poczuł się urażony.

Natomiast jeśli chodzi o osoby towarzyszące...to jeśli zapraszam kuzynkę to wraz z osobą towarzyszącą... osobiście nie chciałabym iśc na wesele do kumpeli bez swojego chłopaka/narzeczonego.

pozdrówka :O)

Anulka

oj czerwcowa, no to też jest wielki ból ;-) dlatego chyba skoro wesele dla rodziny to chociaż poprawiny powinny być dla znajomych :(

[img][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
[/img]
To i ja wrące swoje 3 grosze chodzi mi o zapraszanie osób towrzysząch moich kuzynek, kuzynów... mają swoje sympatię bardzo krótko i snaowczo domagają aby ich razem zaproscić> Pewnie skumają o co chodzi za jakieś 10 lat że to nie takie proste. Ogólnie jestem wkurzona ze musze zaprosić jakiegoś kolesia mojej kuzynki (którego zna całe pół roku) a nie mogę zaproscić znajomych (brak miejsca) I to tylko to mnie denerwuję, reszta jest super, przygotowania cudowne,

Pozdrowionka

Czerwcowa
czigra, wnioskuje ze dziecko to problem dla Ciebie i dzieci nie chcesz mieć, a jesli bedziesz miała bedziesz je traktowac jako dodatke który czasem bedzie Ci bardzo przeszkadzac, np. w momencie gdy ktos zaprosi Cie na slub...

nie ma słów!!!!!!! nie denerwuje się ;)))

Rodziną się stają małżonkowie jeszcze przed zasianiem kolejnego pokolenia;) Dziecko może rodzinę najwyżej powiększyć.

image
No chyba macie racje że samemu to tak głupio na wesele przyjsc-szczególnie jak sie juz jest dorosłą osoba.No na szczescie az tak duzo tych kuzynek nie jest-to 2 czy 3 osoby więcej to gdzies wcisne:)A przynajmniej więcej kawalerów na zabawy oczepinowe bedzie:)
smutno smutno, chociaż przecież jest rodzinka i nie przychodzi się bawić z osobą towarzyszącą, tylko z innymi gościami na weselu, no nie?

.... poza tym co powiecie, jeżeli liczba gości jest ograniczona - to znaczy jeżeli wstepnie przewidywało się max 50 osób, a z tych "chęci" zapraszania osób towarzyszących wychodzi 70?

image
[/url]
[/img]
popieram Klodinke

dziewczyny nie macie zdania własnego, nie macie argumentów.... a dlaczego.... bo nie macie dzieci i nie wiecie jakie są wazne dla rodziców i czy beda im przeszkadzac czy nie... widze ze prawdziwa rodzina lda Was to pryszcz, a chodzi mi o ta rodzine, która niedługo się staniecie i kiedy przyjda Wasze baby na swiat lub poczujecie je u siebie w brzuszku...

dziewuszki - przeginacie

no widzisz agusia - ;) jak się ktoś uprze to można sobie trochę stresu narobić.
Ja ustalam tak: jeśli narzeczony to ok (pierścionek zaręczynowy na paluchu) jeśli tylko bojfrend, to nie ;-) ... zresztą dobrze to skomentował moj drugi wujek mówiąć "chciałbym, aby...X przyszedł, bo chciałbym aby X wkrótce sie ożenił z moją córką" ;-) czyli tak jakby to wyszło od niego, że kuzynka będzie z narzeczonym ;-) ..... ale także mam ograniczoną ilość ludków na weselu :(

image
[/url]
[/img]
Podobno zasada jest taka:
jeśli dzieci mieszkają z rodzicami to się zaprasza wszystkich ciotkę, wujka i dzieciak.
Natomiast jesli dzieci ciotek i wujków mieszkają osobno ( np.mają swoje rodziny ) i nie utrzymujecie z nimi zażyłych kontaktów to poprostu się ich nie zaprasza.

Ja kierowałam się to zasadą i.... wiem,że nikt z rodziny nie poczuł się urażony.

Natomiast jeśli chodzi o osoby towarzyszące...to jeśli zapraszam kuzynkę to wraz z osobą towarzyszącą... osobiście nie chciałabym iśc na wesele do kumpeli bez swojego chłopaka/narzeczonego.

pozdrówka :O)

Anulka

Zuzka napisał(a):

> dokładnie o to mi chodzi Nesia, wesele jest po to, żeby się bawić, a nie pilnować dzieci. Jeżeli chodzi o traumatyczne przejści, to nie miałam takowych, po prostu uważam, ze wesele to nie jest impreza dla dzieci, bo myśle o wygodzie moich gości i chcę uniknąć takich sytuacji

Nadal nie rozumiem dlaczego Tobie- Pannie Młodej mają przeszkadzać dzieci...
z Twojej wypowiedzi którą zacytowałam wynika bowiem że:

1) do Twoich obowiązków należałoby pilnowanie dzieci (??)
2) wiesz lepiej co jest bardziej wygodne dla rodziców tzn. mieć czy nie mieć przy sobie swoich pociech (??)

punkt 1. jest wykluczony
a co do punktu 2. wydaje mi się, że jeśli rodzic będzie uważał że dziecko nie pozwoli mu się bawić to poprostu z własnego wyboru go nie weźmie

poprostu próbuję doszukać się argumentów, które choć w cześci by mnie przekonały, w czym dziecko (i to nie obce tylko z rodziny) może Ci przeszkadzać na Twoim weselu
no chyba że boisz się że faktycznie będą podkradać alkohol;)

i to tyle bo nie ma sensu ciągnąć, każdy robi jak uważa
nie lubię tylko jak ktoś nie umie uzasadnić swojego zdania..

Pozdrawiam

image
agusia napisał(a):

No ale
> jak mnie moj kuzyn zaprosil na swoje to razem z moim
> narzyczonym.

Agusia,
sama sobie odpowiedziałaś...
takie jest moje zdanie

a no prowokacja ;)))

no oczywiscie ze ustapiłabym moim kuzynkom jesli sa pełnoletnie to maja prawo przyjśc z kim chca... poza tym przed wydrukowanie zaproszen dla mojego kuzynostwa pełno letniego i mniej letniego pytałam rodziców lub ich samych czy z osobami towarzyszacymi czy bez, a jak beda mieli ochotę to oczywiście przy potwierdzeniu przybycia poinformują mnie czy sami czy z kimś beda... na weselu jest smutno byc samemu...

No własnie Witch ja mam ten sam problem.Zapraszam wujkow mojego przyszlego męża i oni mją dorosłe córki-dodam że mieszkaja daleko i rzadko a nawet bardzo rzadko sie z nimi widzimy no i oczywiscie tez na oczy nigdy ich chłopaków nie widzielismy.No ale co mam napisac na zaproszeniach-wujka....z ciacia i z dziecmi i z ich narzyczonymi?To jest dopiero bez sensu.No ale jak mnie moj kuzyn zaprosil na swoje to razem z moim narzyczonym.
Naprawde nie wiem co zrobic?Zeby nikogo nie urazic
do góry