Widok
Ja jeżdżę swoim, a młodzi swoim i w cenie pleneru są wliczone przejazdy do "X"km, a jak jedziemy gdzieś ponad tą odległość to doliczam za dojazd. Nie wożę młodych bo nie mam taxówki tylko jestem fotografem. Nigdy też nie ośmieliłabym się zaproponować żeby mnie młodzi wozili bo od pewniej ceny pleneru to po prostu nie wypada.
my mieszkamy od 8 lat w Sopocie, więc obowiązkowo musimy sobie zrobić zdjęcia na plaży, na molo - mimo, że to takie typowe i pewne nudne. Zresztą nasza sala jest z 50 metrów od plaży, więc na pewno wyskoczymy tam też na zdjęcia. Natomiast zestawienie eleganckiej pary z taką codzienną rzeczywistością - podoba mi się :) nie wiem, co będziemy robić na naszym plenerze, ale fajnie, że powstał taki wątek :)
w Sopocie jest całkiem ładny staw w lesie :)
w Sopocie jest całkiem ładny staw w lesie :)
Jasne każdy fotograf ma swój styl i mam też świadomość że np Nas nie wybiorą pary chcące mieć zdjęcia "np.: za drzewka".
Wybór fotografa jet bardzo indywidualny, każdy ma swoje preferencję, jedni lubią to a inni zupełnie coś innego.
Ja wypowiadałam się na temat par które mają już podjęto decyzję o wyborze fotografa. Wówczas rozmowa i ustalenie pewnych szczegółów, charakteru zdjęć dla mnie to podstawa.
Ja też uważam że to fotograf powinien zaproponować parze jakieś miejsca, podpytać o ich hobby, zainteresowania...
" Złapanie kontaktu" między Para Młoda a Fotograf dla mnie jest bardzo ważne.
Pozdrawiam
KAsia
Wybór fotografa jet bardzo indywidualny, każdy ma swoje preferencję, jedni lubią to a inni zupełnie coś innego.
Ja wypowiadałam się na temat par które mają już podjęto decyzję o wyborze fotografa. Wówczas rozmowa i ustalenie pewnych szczegółów, charakteru zdjęć dla mnie to podstawa.
Ja też uważam że to fotograf powinien zaproponować parze jakieś miejsca, podpytać o ich hobby, zainteresowania...
" Złapanie kontaktu" między Para Młoda a Fotograf dla mnie jest bardzo ważne.
Pozdrawiam
KAsia
Niby fakt... Ale temu Panu młodemu i Pani Młodej na wózkach z supermarketu taka przejażdżka może sprawić niesamowitą frajdę i warto zrobić tam np. 10 zdjęć z których 3 będą "The best" ;) A jak założymy że jedziemy na "Zdobywanie zamku w Malborku" i tylko i wyłącznie tam, to po drodze można przegapić ze 100 okazji które będą lepsze od rzeczonego zamku... Zresztą, tak naprawdę nie ma co "gdybać'... Niejeden wynalazek w historii ludzkości zawdzięczamy przypadkowi, tak samo mnóstwo "historycznych" zdjęć zawdzięczamy temuż przypadkowi :) Po prostu nie można przegapić okazji która się do nas uśmiecha zza okien pędzącego samochodu ;)
Oczywiście, że fotograf potrafi zrobić zdjęcia wszędzie. Jednakże np.ja nie cierpię "zdjęć akcji" typu pan młody wiezie pannę młodą w wózku z supermarketu, albo parka udaje, że jeździ konno chociaż robią to pierwszy raz w życiu. W sytuacji bez wyjścia jestem w stanie zrobić takie zdjęcia, ale najprawdopodobniej ktoś kto kocha właśnie taki styl zrobi to jednak lepiej.
Fotogram to nie jest ktoś kogo można porównać do pana układającego kafelki, któremu wisi czy kładzie "wieśniacką" glazurę udającą marmurek czy "dizajnerskie" kafle bo liczy się 50 PLN za m2.
Chociaż być może najniższa półka fotografów nie ma czegoś takiego jak styl. Liczy się, że przyjdą, cykną 500 zdjęć na których mniej więcej będzie można odróżnić twarze i skasują 1500.
Fotogram to nie jest ktoś kogo można porównać do pana układającego kafelki, któremu wisi czy kładzie "wieśniacką" glazurę udającą marmurek czy "dizajnerskie" kafle bo liczy się 50 PLN za m2.
Chociaż być może najniższa półka fotografów nie ma czegoś takiego jak styl. Liczy się, że przyjdą, cykną 500 zdjęć na których mniej więcej będzie można odróżnić twarze i skasują 1500.
a ja proponuję w łapalicach dosc nie typowe miejsce tzn jest tam budowla zamku nie dokonczonego tzw stan surowy ale sa tam piekne wieze super naprawde .....mozna tam dosc legalnie sie krecic ..bo niby teren zamkniety ale nie dokonca pelno sie tam ludzi kreci...i zwiedza. polozony jest on w samym lesie ...Łapalice to za kartuzami
Skoro Wasz fotograf jest profesjonalistą to powinien zrobić zdjęcia tam gdzie Wam to odpowiada. Może ew. coś zaproponować jeśli sami nie macie pomysłu na sesję. Zgadza się że każdy ma włąsny styl pracy, ale to nie znaczy że fotograf industrialny nie potrafi zrobić zdjęć na plaży :) Jeśli tak jest, to to nie profesjonalista tylko "wyrobnik" ;)
Dziękuje Kochane!!! tyle fajnych pomysłów, superrrrr :) dziękuje pięknie :)
AgaB - widzę ze masz ślub w sierpniu i nie masz jeszcze fotografa? radze Ci szukać bo to ostatni dzwonek na kogoś odpowiedniego, a już słyszałam wypadki porobione od fotografa amatora ;)
Betrisa - dziękuje :) fotki śliczne i pomysł oryginalny :)
Pozytywna Fotografka - jeśli ktoś trafi na fotografa ze swoja fantazją to sukces wszystkiego i miejsc i plenera i udanych zdjęć ;) ja się ze swoim na tyle dogadałam ze on robi zdjęcia "profesjonalnie" a my jako młodzi mamy wymyślić gdzie? bo ile on wymyślał to "młodym" się nie podobało i dlatego nie bawi się w wymyślanie miejsc ...
AgaB - widzę ze masz ślub w sierpniu i nie masz jeszcze fotografa? radze Ci szukać bo to ostatni dzwonek na kogoś odpowiedniego, a już słyszałam wypadki porobione od fotografa amatora ;)
Betrisa - dziękuje :) fotki śliczne i pomysł oryginalny :)
Pozytywna Fotografka - jeśli ktoś trafi na fotografa ze swoja fantazją to sukces wszystkiego i miejsc i plenera i udanych zdjęć ;) ja się ze swoim na tyle dogadałam ze on robi zdjęcia "profesjonalnie" a my jako młodzi mamy wymyślić gdzie? bo ile on wymyślał to "młodym" się nie podobało i dlatego nie bawi się w wymyślanie miejsc ...
My jeden plener będziemy mieli na Polibudzie, a dokładniej w nowym budynku ETI (jeżeli dobrze kojarzę , że to ETI), tam jest takie szklane przejście pomiędzy starym a nowym budynkiem. Nasz fotograf robił tam sesje zdjęciowa modelce i wyszło super. Chciał nas jeszcze na wykłady wrzucić ale nie wiem czy damy się skusić;> druki plener będzie nad jeziorem - to może być alternatywna na morze:)
Odnosząc się do wypowiedzi Kasi z pozytywnej fotografii chciałam powiedzieć, że rozmowa o gustach z fotografem w chwili wyboru pleneru to musztarda po obiedzie. Fotograf ma swój styl i decydując się na jego usługi kupujecie zdjęcia właśnie w takim stylu.
Ponieważ to fotograf odpowiada za jakość zdjęć nie można mu po prostu powiedzieć "ja chce zdjęcie pod tym krzakiem".
Dodatkowo większość osób które nie robią zdjęć jest "ślepa" na walory fotograficzne niektórych miejsc. Działa to też w drugą stronę malowniczy jar w lesie może się okazać całkiem niefajnym miejscem do robienia zdjęć ze względu na marne oświetlenie.
Doradzam rozważny wybór fotografa na podstawie uważnego przejrzenia jego prac i rozmowy na temat stylu,i. Jeśli powie wam że najbardziej lubi fotografować pary w przestrzeni miejskiej a wam marzą się krzaki to poszukajcie innego fotografa.
Za to jak już wybierzecie fotografa to zaufajcie mu i nie przychodźcie na sesję plenerową z wymyślonym każdym ujęciem bo to wcale nie pomaga w pracy.
Ponieważ to fotograf odpowiada za jakość zdjęć nie można mu po prostu powiedzieć "ja chce zdjęcie pod tym krzakiem".
Dodatkowo większość osób które nie robią zdjęć jest "ślepa" na walory fotograficzne niektórych miejsc. Działa to też w drugą stronę malowniczy jar w lesie może się okazać całkiem niefajnym miejscem do robienia zdjęć ze względu na marne oświetlenie.
Doradzam rozważny wybór fotografa na podstawie uważnego przejrzenia jego prac i rozmowy na temat stylu,i. Jeśli powie wam że najbardziej lubi fotografować pary w przestrzeni miejskiej a wam marzą się krzaki to poszukajcie innego fotografa.
Za to jak już wybierzecie fotografa to zaufajcie mu i nie przychodźcie na sesję plenerową z wymyślonym każdym ujęciem bo to wcale nie pomaga w pracy.
Hej!
Ja będę miała plener w Otominie nad jeziorem i w stadninie koni, ponieważ jeżdżę konno i nie wyobrażam sobie sesji bez moich czterokopytnych:) Są tu piękne tereny leśne, strumyki, skarpy i mnóstwo starych zwalonych drzew, przy których wychodzą zdjęcia jak z bajki.. :) No i jest oczywiście jezioro i stare ponad 200 letnie dęby, naprawdę polecam, klimat jest świetny :)
Pozdrawiam forumki!!
Ja będę miała plener w Otominie nad jeziorem i w stadninie koni, ponieważ jeżdżę konno i nie wyobrażam sobie sesji bez moich czterokopytnych:) Są tu piękne tereny leśne, strumyki, skarpy i mnóstwo starych zwalonych drzew, przy których wychodzą zdjęcia jak z bajki.. :) No i jest oczywiście jezioro i stare ponad 200 letnie dęby, naprawdę polecam, klimat jest świetny :)
Pozdrawiam forumki!!
Moim skromnym zdaniem to Wasz fotograf powinien Wam zaproponować plener, dać jakieś opcje a wy z tego powinniście coś wybrać, zaproponować coś od siebie, a najlepiej usiąść z fotografem porozmawiać, powiedzieć jaki charakter zdjęć Wam się marzy i razem coś ustalić.
Nie pozwólcie aby były to przypadkowe zdjęcia, które potem nie będą się Wam podobały, to najpiękniejsza pamiątka na długie lata.
Dla mnie to jest normalna kolejność, fotograf powinien być kreatywny a taka Wasza wspólna rozmowa da same korzyści.
Poznacie się lepiej, poznacie swoje oczekiwania i gusty. Będzie się
Wam na 100% milej pracować w dniu pleneru i co najważniejsze ślubu.
Pozdrawiam
KAsia
Nie pozwólcie aby były to przypadkowe zdjęcia, które potem nie będą się Wam podobały, to najpiękniejsza pamiątka na długie lata.
Dla mnie to jest normalna kolejność, fotograf powinien być kreatywny a taka Wasza wspólna rozmowa da same korzyści.
Poznacie się lepiej, poznacie swoje oczekiwania i gusty. Będzie się
Wam na 100% milej pracować w dniu pleneru i co najważniejsze ślubu.
Pozdrawiam
KAsia