Widok
Zupa krem z kalafiora na ostro.
Ugotować na dowolnym wywarze (warzywnym, mięsnym, co kto lubi) zmiksować, dodać imbir, chilli albo inną ulubioną ostrą paprykę, może być proszek, ale wiadomo - najlepsza świeża. Na wierzch dla smaku / ozdoby parę grzanek z chleba podpieczonego na patelni na maśle/ oliwie / oleju sezamowym z ziarnem sezamu lub czarnuszki. Na koniec można sypnąć jakimś zielskiem: drobnym szczypiorkiem, kolendrą lub kiełkami słonecznika, czy zielonego groszku.
Można zabielić słodką śmietaną, ale to już wedle sumienia.
Ugotować na dowolnym wywarze (warzywnym, mięsnym, co kto lubi) zmiksować, dodać imbir, chilli albo inną ulubioną ostrą paprykę, może być proszek, ale wiadomo - najlepsza świeża. Na wierzch dla smaku / ozdoby parę grzanek z chleba podpieczonego na patelni na maśle/ oliwie / oleju sezamowym z ziarnem sezamu lub czarnuszki. Na koniec można sypnąć jakimś zielskiem: drobnym szczypiorkiem, kolendrą lub kiełkami słonecznika, czy zielonego groszku.
Można zabielić słodką śmietaną, ale to już wedle sumienia.
To muszę spróbować Twojej wersji sałatki :)))
ja robiłam wg tego przepisu ale gdzieś mi cebula uciekła i tak już zostało ;) taka słodko-winna mocno chrupiąca :] http://wwwbdb2.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1063716
**** PIECZONY KALAFIOR Z SEZAMEM ****
przepis latem podała _Sylwia_ w wątku obiadowym :)))
"Kalafior, mieszanka ziołowa (jaką kto lubi np. zioła prowansalskie, czerwona słodka papryka, tymianek), sezam, masło, odrobina oleju, sól
kalafiora myjesz, dzielisz na różyczki
mieszankę ziół suszonych mieszasz z olejem (ja daje z. prowansalskie)
naczynie do pieczenia smarujesz olejem(lekko), układasz kalafior "koronami" do góry, solisz odrobiną soli, smarujesz ziołami, przykrywasz folią aluminiową, (folię podziurawić), i do piekarnika na ok 40 min w ok 160stC
po tym wyjmujesz, smarujesz "korony" masłem (lub obkładasz strużynami, jak jest twarde), posypujesz sezamem i do piekarnika na kolejne 15 min
i gotowe
kalafior ma wyraźny smak, jest słodkawy, soczysty, pyyszny :))
w wersji "na bogato" można obłożyć serkiem pleśniowym - będzie bardziej ostry w smaku"
kotlety tego lata robiłam pierwszy raz od grubych kilku lat ;) nie pamiętam dokładnie wg którego przepisu(może robiłam z głowy?) - ale coś w ten deseń :] i dałam koperek ;) nie dałam sera :] http://alicja.przepisy.net/kotlety-z-kalafiora/
ja robiłam wg tego przepisu ale gdzieś mi cebula uciekła i tak już zostało ;) taka słodko-winna mocno chrupiąca :] http://wwwbdb2.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1063716
**** PIECZONY KALAFIOR Z SEZAMEM ****
przepis latem podała _Sylwia_ w wątku obiadowym :)))
"Kalafior, mieszanka ziołowa (jaką kto lubi np. zioła prowansalskie, czerwona słodka papryka, tymianek), sezam, masło, odrobina oleju, sól
kalafiora myjesz, dzielisz na różyczki
mieszankę ziół suszonych mieszasz z olejem (ja daje z. prowansalskie)
naczynie do pieczenia smarujesz olejem(lekko), układasz kalafior "koronami" do góry, solisz odrobiną soli, smarujesz ziołami, przykrywasz folią aluminiową, (folię podziurawić), i do piekarnika na ok 40 min w ok 160stC
po tym wyjmujesz, smarujesz "korony" masłem (lub obkładasz strużynami, jak jest twarde), posypujesz sezamem i do piekarnika na kolejne 15 min
i gotowe
kalafior ma wyraźny smak, jest słodkawy, soczysty, pyyszny :))
w wersji "na bogato" można obłożyć serkiem pleśniowym - będzie bardziej ostry w smaku"
kotlety tego lata robiłam pierwszy raz od grubych kilku lat ;) nie pamiętam dokładnie wg którego przepisu(może robiłam z głowy?) - ale coś w ten deseń :] i dałam koperek ;) nie dałam sera :] http://alicja.przepisy.net/kotlety-z-kalafiora/
u mnie tesciowa fajne danie robi...
lekko podgotowuje kalafiorka...układa go na talerzu...robiąc taki kopec kreta jakby:) mocno jest posypany koperkiem i posmarowany naookoło majonezem...(jak tort kremem) następnie obłożony plastrami pomidorka- ważne zeby pomidor był smaczny np. maliniak - i posypane na wierzchu drobno posiekaną cebulką....mówię Wam pychota i prostota w jednym:)
lekko podgotowuje kalafiorka...układa go na talerzu...robiąc taki kopec kreta jakby:) mocno jest posypany koperkiem i posmarowany naookoło majonezem...(jak tort kremem) następnie obłożony plastrami pomidorka- ważne zeby pomidor był smaczny np. maliniak - i posypane na wierzchu drobno posiekaną cebulką....mówię Wam pychota i prostota w jednym:)
Ja polecacam salatke:
Gotujemy kalafiora odcedzamy i studzimy.
W misce ukladamy polowe kalafiora,sol,pieprz, smarujemy majonezem,
nastepna warstwa to kiszone lub malosone ogorki, smarujemy majonezem
-Jajka ugotowane ok 6-8 szt pokrojone w plastry, sol, pieprz majonez,
-pomidory 2 duze w polplasterkach, sol,pieprz,majonez,
na wierzch reszte kalafiora,sol,pieprz, majonez i posypujemy spora iloscia koperku
Polecam bo salatka jest przepyszna, swietna na lato:)
Gotujemy kalafiora odcedzamy i studzimy.
W misce ukladamy polowe kalafiora,sol,pieprz, smarujemy majonezem,
nastepna warstwa to kiszone lub malosone ogorki, smarujemy majonezem
-Jajka ugotowane ok 6-8 szt pokrojone w plastry, sol, pieprz majonez,
-pomidory 2 duze w polplasterkach, sol,pieprz,majonez,
na wierzch reszte kalafiora,sol,pieprz, majonez i posypujemy spora iloscia koperku
Polecam bo salatka jest przepyszna, swietna na lato:)
moja ulubiona z kalafiora to ta :
kalafiora ugotować (nie rozgotować),ostudzić pokroić na części do tego 2 ogórki szklarniowe pokroić w kostkę ,pęczek posiekanego kopru + majonez ,sól,pieprz do smaku wymieszać i jeść :)
Jezeli ktoś lubi może doodac czosnek .
Smacznego
kalafiora ugotować (nie rozgotować),ostudzić pokroić na części do tego 2 ogórki szklarniowe pokroić w kostkę ,pęczek posiekanego kopru + majonez ,sól,pieprz do smaku wymieszać i jeść :)
Jezeli ktoś lubi może doodac czosnek .
Smacznego
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."