Widok

makówki śląskie.

Czy ktoś ma nie zawodny przepis na tego rodzaju specjał? wymysliłam sobie w tym roku zrobić makówki ale nikt z mojej rodziny nie jest ze śląska więc nawet niewiem jak to ma smakowac........:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj makówki trzeba lubić, sama pochodzę ze śląska ale nigdy tego nie lubiłam, dlatego też nie robiłam tego sama.
Tyle co pamiętam jak moja mama robiła, to to, że zamiast bułek warto kupić słodką chałkę, może być z rodzynkami jak i bez.
Mak zawsze mielimy parę razy, a nie tylko raz.
Wiadomo: rodzynki, migdały (bez skórek), orzechy pokruszone (ale nie zawsze), cukier, mleko.

Niestety nie pamiętam dokładnie ile czego się wsypywało :)
dzięki nes....bo makówki to chyba dla osób naprawde lubiacych mak. Bo to przecież głowny składnik. ja jestem tak ciekawa jak to smakuje wszystko w połączeniu, że chyba zrobie. Chociaż raz ale bede wiedziała czy lubię :P
U nas makówki to gwiazda wieczoru :) Uwielbiamy wszyscy :)
Ale nie bawimy się już w mielenie maku. Helio ma pyszną masę makową, więc zalewam ją tylko gorącym mlekiem i dodaje orzechy. Nakładam z górka na słodką chałkę pokrojoną na kanapki ok 2 cm. Polecam, pychotaaa :)

Inne tematy z forum Kulinaria

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry