Widok
NAJPIERW SIĘ ODEBRAĆ AKT MAŁŻEŃSTWA.
WYMELDOWAĆ SIĘ Z POPRZEDNIEGO MELDUNKU
ZAMELDOWAĆ I JUŻ MOŻNA SKŁADAĆ PODANIE O
PRAWO JAZDY
DOWÓD OSOBISTY
ZMIENIĆ DANE Z BANKU, KARTY ITP. (DOTYCZY ZMIANY NAZWISKA)
ZAWIADOMIC ZAKŁAD PRACY W ZWIĄZKU Z ZUSEM
ZMIENIĆ KSIĄŻECZKĘ RUM
ZMIENIĆ PRZY OKAZJI DANE W PRZYCHODNI
WSZELKIE WKŁADKI NA BILETY MIESIĘCZNE
PASZPORT I TO CHYBA KONIEC.
WYMELDOWAĆ SIĘ Z POPRZEDNIEGO MELDUNKU
ZAMELDOWAĆ I JUŻ MOŻNA SKŁADAĆ PODANIE O
PRAWO JAZDY
DOWÓD OSOBISTY
ZMIENIĆ DANE Z BANKU, KARTY ITP. (DOTYCZY ZMIANY NAZWISKA)
ZAWIADOMIC ZAKŁAD PRACY W ZWIĄZKU Z ZUSEM
ZMIENIĆ KSIĄŻECZKĘ RUM
ZMIENIĆ PRZY OKAZJI DANE W PRZYCHODNI
WSZELKIE WKŁADKI NA BILETY MIESIĘCZNE
PASZPORT I TO CHYBA KONIEC.
Czy to znaczy, że NIP-3 powinnam złożyć po otrzymaniu aktu ślubu, a jeszcze przed zmianą dowodu osobistego? Z tym że w formularzu NIP-3 jest rubryka na serię i nr dowodu. Wydaje mi się, że w takim przypadku trzeba by było złożyć NIP-3 dwukrotnie, żeby dotrzymać terminu 30 dniowego. Raz po akcie ślubu, podając nowe nazwisko i ewentualnie miejsce zameldowania. Drugi raz natomiast, żeby podać nową serię i nr dowodu. Ja myślałam, że złożę NIP-3 dopiero po otrzymaniu nowego dowodu, ale jeśli mam za to płacić karę... Jak to tak naprawdę wygląda w praktyce?
Ja slub bralam rok temu we wrzesniu, dowod i prawko jazdy zmienialam dopiero w lutym i nikt mi slowa nie powiedzial ze tak pozno. Paszport dalej mam stary, jest jeszcze kilka lat aktualny i nie mam zamiaru zmienac go przed czasem. Trzeba jednak pamietac o tym papierku do urzedu skarbowego, trzeba go wypelnic w ciagu miesiaca od odebrania nowego dowodu.
Więc właśnie.Po ślubie nie musisz od razu biec do urzędu miejskiego i zmieniać nazwisko i adres.Najpierw zajmi sie skarbówką,a dopiero potem dokumentami jak wszystkich formalności dopełnisz.Wiesz,w urzędzie miejskim nic takiego Ci nie powiedzą,że późno zmieniasz dokumenty a w US będziesz miała kłopoty.Ja też tak zrobię.
ja ślub brałam w czerwcu 2003 a NIP-3 złożyłam dopiero w kwietniu jak rozliczałam się z dochodu za 2003 r. i zadnej kary nie dostałam a co do dokumentów to nadal wszystkie mam na nazwisko panieńskie o nie mam czasu ich zmienić i też nie mam z tego powodu żadnych problemów, jedynie co to muszę nosić w dowodzie odpis z aktu ślubu. Nie panikujcie dziewczyny!!!!!myffa napisał(a):