Widok

mamusie wrzesień-październik 2018 cz.4

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
stary link http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-wrzesien-pazdziernik-2018-cz-3-t841565,1,16.html

nowy wątek bo na telefonie juz słabo szło przewijanie postów. A mam nadzieję że jeszcze troche uda nam się utrzymać kontakt :D
spacer jak by co spoko poki mrozy nas nie powstrzymują :))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczyny, czy wy też zauważyłyście, że po porodzie macie więcej zmarszczek? Ja mam wrażenie, że w ciąży skóra mi się poprawiła i myślałam, ze tak zostanie, ale po paru miesiącach mam załamkę. Czy to normalne? I czy mogę stosować płynny kolagen https://www.doppelherz.pl/aktywujpiekno/ jak jeszcze karmię?

U nas bez zmian Igor śpi cała noc. O 19 usypia i o 6 mamy nowy dzień. Potem ma 2ie drzemki około 9 i 15. te głośne śmiechy to i u nas są. Ostatnio na słowa fuj fuj fuj to tak się śmieje że tchu mu brak. Lubi jak gilamy go w wewnętrzna cześć dłoni i tu aż się wije :) no i starsza siostra ma swoje sposoby miny podrzutki parskanie itd.
Ania podziwiam powrót do pracy. U mnie to nie miał by się kto zająć młodym w takiej sytuacji. Mąż pracuje 7/18 mama bez zmian zostaje jak już naprawdę muszę gdzieś wyjść ale to max 2godz. No i nikogo więcej nie mam do pomocy więc nooooo...... :(

Hej Dziewczyny,
dawno nie zaglądałam - wykończona jestem. Moja Mała ostatnio w nocy wstaje co 2-3 godziny (gorzej niż noworodek). Nie mam siły tym bardziej, że od 2 miesięcy wróciłam do moich zleceń i trochę pracuję z domu i kilka godzin w tygodniu poza domem.
Od 2 tygodni jest posiadaczką 2 zębów (dolne jedynki), zaśmiewa się w głos zwłaszcza do starszej siostry, uwielbia wszystkie tasiemki, sznurki etc. Przekręca się z plecków na brzuszek i z brzuska na plecki, ale najpierw narobi rabanu i dopiero kiedy widzi, że nikt jej zabawki nie poda, to łaskawie się przekręca. Siedzi sama, dość stabilnie (chociaż czasami jeszcze się przewróci na plecki). d*pki do raczkowania nie podnosi i nie pełza. Leniwa jakaś taka, a ja nie potrafię jej zmotywować. Uwielbia bujanie w kocyku i hamaczku.
Jeśli chodzi o jadłospis, to u nas dominuje cyc. Ale zjada ładnie zupki warzywne i z mięskiem. Kaszki zjada ładnie, owocki też. Ostatnio zajadała się gotowanym brokułem w kawału i makaronem. Kanapeczki z awokado też są dla niej do przyjęcia. Jedliśmy też jajeczko. Jeszcze nie próbowaliśmy mlecznych przetworów - chyba czas zacząć.

Cześć czesc. Dziewczyny co u was? Jakie postępy zrobiły wasze dzieci? U naswsumie to nic nowego. 8mc Igorek ma nie siedzi nie raczkuje nie ma ząbka jeszcze żadnego :) lubi bawić się na brzuszku i swobodnie przekreca sie na brzuch i na plecy. Kółka na brzuchu kręci na macie ale żeby pupa w górę i jakieś podejście do raczkowania to nie. Pelzanie też nie :)
Podzielcie się jakimiś pomysłami z waszego jadłospisu. Z zupkami nie mam problemu gotuję zawsze na 2dni i mieszam warzywa różne, kasze (manna, jaglana, kukurydziana) ryż i mięso (indyk, schab, cielęcina) ale niewiem co można dać na śniadanko u nas tylko chlebek z masłem wsumie, kaszka to (bobovity owsianka albo 7zboz) i owoc zmiksowany. Widziałam jakiś przepis na kisiel z soku jeszcze nie robiłam. Jogurt naturalny z owocem, twarożek wczoraj dalam pierwszy raz troszkę też zmiksowany z gruszka. Co możecie podpowiedzieć jeszcze? No i oczywiście mleko mleko mleko.

Jak ja Wam zazdroszcze tych przespanych nocy, samodzielnego zasypiania i jedzenia. Moj przez te durne alergie i drapanie jest niespuszczalny z oka w dzien i w nocy :/ a do jedzenia jest malo chetny. Ostatnio dziala na niego tylko jak ja wyjde z pokoju, a karmi go maz.
Czy ktoras dokarmia Neocate/Nutramigenem/Pepti i ma sposob jak wdusic to w dziecko? To ma smak i zapach psiej karmy :p a Filip spada nam w centylach i musimy go jakos przekonac do picia raz dziennie.

Czesc. Co u Was? Przygotowujecie sie juz do świat? U nas z racji sr*jku starsza córka ciagle w domu (zaczyna jej sie nudzić) dobrze ze pogoda sie poprawia to wiecej na dworze bedzie biegać. A czort Igor piskiem zwraca na siebie uwagę, fika przekretasy ze nie nadąrzam kiedy i jest w innym miejscu :-) śmieje sie głośno i świadomie, robi miny zeby nas rozśmieszać i smije sie z nami :-)) z nockami dalej super śpi od 20 do 6/7 bez przerwy. zaczełam wiecej chodzić z młodym w nosidle, podoba mu się :))

Crazy ja dawałam starszej w tej siateczce i ciężko to potem doczyscic...

Ale extra sposób nie słyszałam o tym amarantusie. Napewno spróbuję owoce lepią się, slizgaja upadają milion razy i jak wkoncu Igor decyduje się na ładunek do buzi bo nie ma już co jeść. Sama mamałyga.
Może jeszcze ktoś podpowie co dawać do rączki? W jaki sposób?

U nas zabek jest:D ja daje z owocow: melona, jablko, gruszke, cherimoy, borowki - banana, melon, mango najlepiej umaczac w amarantusie ekspadnowanym (mozna kupic w rossmanie) wtedy nie slizga sie w raczce. U nas Kosma sie krztusil na poczatku i za pierwszym razem bylam przerazona, ale nauczyl sie i teraz pieknie mu to wychodzi. Tak samo z lyzeczka-jak karmilam go na poczatku lyzeczka to pozwalalam mu ta lyzeczka samemu manewrowac, jak za gleboko wlozyl i sie prawie pozygal to sie nauczyl i teraz pieknie sam operuje lyzeczka. Ja stosowalam na dziasla camillie albo zele naturalne-ciezko dostac w aptekach. sprawdzalam sklady,zeby nie bylo alkoholu, gumy ksantanowej, cukru, konserwujacych substancji itp.

Jakiś owoc oprócz banana nadaje się do rączki? Dalam mu jabłko to ciumkał ale też odgryzł większy kawałek i boję się takich sytuacji ze się zadlawi. Więc póki co owoce tarkuje. A może te siateczki. Używa ktoś? To jest ok?

U nas od kilku dni też jak by się zwiększyła ilość śliny (sliniak to podstawa) i wsadzi do buzi coś to piłuje dziąsłami. Ja po dziasłach nie widzę ale może coś się będzie wyrzynac. Stosujecie coś przeciw bolowego na dziąsła?
Kupiliśmy krzesełko Ikea i młody zasiadł w weekend pierwszy raz do stołu. Nie siedzi sam ale w krzesełku extra się trzymał dostał makaron i brokuła (Omg ale rozpierducha) karmie młodego łyżeczka kaszki, owoce, papki. A teraz jak już mamy krzesełko będę więcej dawała mu na tacke. Chociaż napewno nie zrezygnuje z łyżeczki bo sam to więcej rozwala niż zjada.

Już wszystko wiem! Byłam dziś z małą u lekarza, bo zaczęła pokaslywac. Kaszle od nadmiaru śliny, który zbiera się, bo już niebawem wybija się górne jedynki - dlatego tak fatalnie śpimy. Także przeczekam co muszę i wybaczam młodej muchy w nosie ;-)

Mama u Nas jest identycznie. Młoda na noc o 19 potrafi zjeść nawet 210ml mm i obudzić się za 3 godziny znów zjeść. Budzi się między 22, a 23, wtedy między 2, a 3 i o 5 już dzień dobry. Drzemki raczej 3, trwają średnio po 40 minut, a raz w tygodniu (nigdy nie wiem kiedy) zdarza się drzemka 1,5h... Zasypia sama, w sypialni jest chłodno, jak chce to się rozkopie, a i tak wstaje, pomiędzy oczywiście pi dwa razy smoczek i ja ledwo żyje. Nie jest to okres przejściowy, bo ma tak długo, a okres przejściowy był jak przesypiala ciągiem po pół godziny w nocy. Nie wiem jak to ogarnąć, ale nie mam już mocy. Korzystając ze zmiany czasu zacznę ja kłaść o 20, to może poapimy rano chociaż do 6... Za dwa tygodnie mamy 7 miesięcy i od tygodnia mamy dolne jedynki - to był hardcore, aż się boję pomyśleć co będzie dalej. Laura bawi się wszystkim od paczki po mokrych chusteczkach, po Lego duplo siostry, wszelakie gryzaki, szelesciki, grzechotki i co tylko w ręce wpadnie.

Mama u nas dokladnie na tym polegalo. Ale dzis w nocy np. mlody spal ze mna, bo meza nie bylo i byl hardcore. Krecil sie, wiercil, przewalal na tym lozkui budzil co chwile ;o;o jak jest pelnia to tez ma wtedy niespokojne noce i budzi sie co chwile. A moze ma za ciemno?? za jasno?? za chlodno?? metoda prob i bledow. U nas mlody wczesniej musial miec jasno i bal sie ciemnosci, a teraz spi w nocy jak ma calkowicie ciemno, inaczej budzi sie co chwile itp. ale do zasypiania ma wlaczonego Fonia, ktory rzucal lune gwiazdeczek i ksiezyca.

Dokładnie tak jak napisałaś że odkładamy malucha do łóżeczka buziak, światełko gasze i dobranoc. I czasami trzeba podejść raz czy dwa póki usnie dać smoka. A czasami usypia odrazu. W dzień też na drzemki kładę jak już jest maruda i trze oczka usypia w kilka minut.
A te pobudki w nocy u was to może jakiś okres przejściowy? Miałam kilka takich nocy że Igor budził się co 20/40min smoczka dawałam i spał. Wykończona byłam te kilka nocy ale już mu przeszło no i śpi całe teraz.
Ostatnio ciągle nie ogarniam jego zachowania nie ma żadnej rutyny czy ciąglosci. Stał się bardziej mędzący. Dziś 3 dzień budzi się o 4/5 zjeść i już jest wyspany leży gada rzuca zabawkami ile się da tyle ja próbuję dospac póki zacznie mu się nudzić. Potem w dzień drzemki ma 2 po 20/30min. Więc albo skok jakiś albo zęby (nie mamy jeszcze ani jednego)

A na czym u Was polegała nauka zasypiania samemu? Mój młody na noc w sumie tez zasypia sam, po kąpieli jest odkładany do łóżeczka i po jakimś czasie zasypia. Czasami trzeba podejść żeby podać smoka ale nie ma bujania mizia ja lulania :) tylko w nocy jest hardcore i dużo pobudek które nie zawsze koncza się podaniem cyca czy braniem na ręce. Dzisiaj np od 23 do 2 nie spał praktycznie w ogóle a później był srylion pobudek ;)

Kosma spi bez smoczka, w ogole odrzuca smoka i nie bardzo go chce, jak probuje mu dac zamiast cycka-bo zasypia przy cycku to jest walka. U nas pomogla nauka zasypiania samemu. ielismy ten sam problem co ty Mama i do tgo jak sie obudzil to potrafil sobie w nocy urzadzic 2-3 godzinne zabawy. W zwiazku z powyzszym poszedl spac do swojego pokoju i nauczylismy zasypiac go samemu. Przeczytalismy, ze dzieci w nocy najczesciej nie budza sie na jedzenie a z wielu innych powodow i normalnie same powinny zasnac, a nie zasypiaja bo nie potrafia same wpasc w faze rem i ze pomoc moze wlasnie nauka zasypiania samemu. Oczywiscie nie jest tak, ze co noc przesypia cala, szczegolnie jak zabkuje. Ale jak zasnie 19/20 to potem obudzi sie dipiero o 3, zje i idzie spac dalej, albo dopiero o 6

Igor usypia ze smoczkiem. Ale jak już śpi i wypadnie mu czy też sam wypluje nie woła o niego. Śpi to śpi. Noooo czasami coś tam jeknie. A to że przesypia cała noc to jakoś samo się stało. On przede wszystkim lubi chłodno w sypialni. Do tego rozkopie się nogi zarzucić na kołdrę i tak mu najwygodniej. Nie wchodzę mu w paradę niech spi jak se tam namiesza. Bo ma w łóżeczku jeża i kotka pluszowego i lubi je memlać rączka albo na brzuchu sobie kładzie i glaszcze.
Ja karmie mm. Na noc czyli o tej 19 wypija 180ml i dopiero ok 4/5 daje znaki że głodny.
Igor wogole zjada mniej ale częściej w dzień i czy to mleka czy zupki kaszki itd

Dziewczyny jak Wy to robici ze wasze maluchy śpią cała noc? Ja syna w nocy karmie jakieś 3 razy 23/24, ok 2 i 5. Dodatkowo budzi się miedzy karmieniemi. Zazwyczaj wystarczy podać smoczka ale mimo wszystko trochę już to mnie meczy. Wiem ze nic nie trwa wiecznie ale marzy mi się przespanie 4 godzin ciągiem :). Poza tym muszę ciasno owinąć go kocykiem żeby nie wyciągał sobie smoczka bo wtedy pobudek jest milion :( mam co dobrego mieszane odczucia bo Młody skończył już 7 macy i spowijano w tym wieki to chyba małe przegięcie:( a jak Wasze dzieciaki? Śpią ze smokami ? I jak poradziliście sobie z wypadaniem smoczków :( ?

Wirus jakis-wysoka goraczka i biegunka, podejrzewali rotawirusy ale badania wykluczyly. U nas tez wiecej zabawy z jedzeniem niz samego jedzenie. Daje oczywiscie tez sloiczki zeby choc troche czasami podjadal:D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

do góry