Widok
tak, rozumie wszystko, ale z mowienie srednio ale nie ma tragedii, kazde dziecko inaczej, aczkolwiek juz w tym wieku powinno wiekszosc rozumiec
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
joanna, jeśli chodzi o mowę, to spokojnie, natomiast jeśli chodzi o rozumienie mowy i wykonywanie poleceń, to uważam, że dziecko powinno to już potrafić, moja mała (ma teraz 20 miesięcy) mówi w sumie wszystko, rozumie wszystko, nazywa przedmioty, jak miała roczek, to potrafiła przynieść czapkę, podać coś o co poprosiłam, taki dwulatek to powinien umieć, tak sądzę
Duśka zaczęła budować pierwsze zdania tak pod koniec stycznia(miała 20-21miesięcy) teraz już nawija jak stara, ale np synek znajomych do 3 roku życia słowem się nie odezwał, a potem zaczął mówić dosłownie wszystko pełnymi zdaniami, w szoku byliśmy.
Ada w styczniu miała okres buntu , wszystko było na "NIE" w ogóle nie reagowała na to co do niej mówiono, jakby cofnęła się w rozwoju, ja to wiążę z moim pobytem w szpitalu (jakieś 2 tygodnie mnie nie było- ona była chora, więc nie mogła mnie odwiedzać) ale jak wróciłam to nie minął tydzień i rozwinęła się baaaardzo. może dzieci mają czasem taki zastój ok 2 roku życia, tyle, że u nas to się zbiegło z moja nieobecnoscią...
Ada w styczniu miała okres buntu , wszystko było na "NIE" w ogóle nie reagowała na to co do niej mówiono, jakby cofnęła się w rozwoju, ja to wiążę z moim pobytem w szpitalu (jakieś 2 tygodnie mnie nie było- ona była chora, więc nie mogła mnie odwiedzać) ale jak wróciłam to nie minął tydzień i rozwinęła się baaaardzo. może dzieci mają czasem taki zastój ok 2 roku życia, tyle, że u nas to się zbiegło z moja nieobecnoscią...
Moja Mała (2 lata i 2 miesiące) rozumie wszystko co się do niej mówi, w książeczkach pokaże absolutnie wszystko (od pieska i misia po armatę, globus i kajak). Wykonuje polecenia, nie nosi pieluchy (tylko na noc), ale mówi jedynie pojedyncze słowa (nie tworzy jeszcze zdań). Pytałam o to lekarza i podobno do 3 roku życia może się tak zdarzyć.
Natomiast w tv oglądałam program o rozwoju mowy u dzieci i podobno czasami te bardzo bardzo energiczne dzieci zaczynają mówić wolniej od tych spokojnych ponieważ nie mają na to czasu :P Co u nas by się zgadzało :P
Natomiast w tv oglądałam program o rozwoju mowy u dzieci i podobno czasami te bardzo bardzo energiczne dzieci zaczynają mówić wolniej od tych spokojnych ponieważ nie mają na to czasu :P Co u nas by się zgadzało :P