Widok

anoreksja

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie widziałąm jej długi okres czasu, byłam u niej na odwiedzinach i doznałam szoku. Myślałam,że nie jest aż tak źle...ale niestety. Przy wzroście ponad 170 waży max40kg. Od ok 8 miesięcy nie ma miesiączki, wygląda jak typowa anorektyczka, skóra i kości. Nic nie jada, ciągle myśli ,że jest gruba. Nie docierają do niej prośby rodziców,rodziny żeby chociaż poszła do lekarza pierwszego kontaktu. Miala umówioną wizyte u specjalisty,ale oczywiście nie poszła. Nie wiemy co robić. Czy może któraś z Was spotkała się z taki problemem w rodzinie,wśród zanajomych? Może wiecie co zrobić w takiej sytuacji?Niedaleko miejsca zamieszkania jest dobry ośrodek w którym leczy się anoreksje,ale co zrobić żeby ona chciała się leczyć? Bo jak narazie wszystko bez skutku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Anoreksja to ciężka choroba. Ma podłoże psychologiczne. Tak wiec dobrze jest zapisać się do jakiegokolwiek lekarza. Dodam,że wcale nie musi być to lekarz prywatnie. Wbrew pozorom nie ma takiego dużego problemu z dostaniem się do psychiatry czy psychologa na fundusz. Gdańsk to spore miasto, tak więc jest wiele poradni. Jesli w jednej nie ma terminów to sugeruję dzwonić do drugiej.
Warto jest jednak uświadomić sobie,ze leczenie anoreksji będzie jedynie wtedy skuteczne kiedy osoba będzie aktywnie w nim uczestniczyła:
anoreksjastop.net.pl/leczenie-anoreksji

Każdy z nas jest inny, ja uważam, że zawsze można spróbować zaufać, nam się udało.
Warto jest wziąć pod uwagę konsultację psychologiczną w formie online:
https://olgarymkiewicz.pl/oferta/psycholog/
Daję tutaj namiar na takie miejsce.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

do góry