Widok

anoreksja

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie widziałąm jej długi okres czasu, byłam u niej na odwiedzinach i doznałam szoku. Myślałam,że nie jest aż tak źle...ale niestety. Przy wzroście ponad 170 waży max40kg. Od ok 8 miesięcy nie ma miesiączki, wygląda jak typowa anorektyczka, skóra i kości. Nic nie jada, ciągle myśli ,że jest gruba. Nie docierają do niej prośby rodziców,rodziny żeby chociaż poszła do lekarza pierwszego kontaktu. Miala umówioną wizyte u specjalisty,ale oczywiście nie poszła. Nie wiemy co robić. Czy może któraś z Was spotkała się z taki problemem w rodzinie,wśród zanajomych? Może wiecie co zrobić w takiej sytuacji?Niedaleko miejsca zamieszkania jest dobry ośrodek w którym leczy się anoreksje,ale co zrobić żeby ona chciała się leczyć? Bo jak narazie wszystko bez skutku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przede wszystkim powinna się zgłosic do psychologa. W zależności od tego, czy będzie chciała rozmawiac, czy nie, rodzice mogą podjąc odpowiednie kroki.

Jeżeli nie będzie chciała się leczyc, mogą wystąpic do sądu z prośbą o nakaz przymusowego leczenia.

Jeżeli będzie chciała podjąc terapię, można wybrac ośrodek z przepisami mówiącymi o tym, iż jeśłi raz wyrazi zgodę na leczenie, nie ma z tego odwrotu.

Ważne jest też czy jest pełnoletnia czy nie. Jeżeli nie, nie trzeba występowac do sądu, wystarczy opinia biegłego psychologa i skierowanie na leczenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry