Widok
antybiotyki a karmienie piersią ???
dziewczyny, jako że dopadła mnie po raz kolejny infekcja ( bakterie e coli) i bez antybiotyku nie da rady mam "małe rozterki"...otóż: mam przepisany amoksiklav (to jest to samo co augmentin), mój lekarz twierdzi, ze taki antybiotyk można podczas laktacji, pediatra zaś mówi, że owszem można, ale i tak przenika do mleka i mała (7) na pewno w jakiś sposób zareaguje (np wysypką), a zwłaszcza ze 7 tyg temu -tuż przed porodem skończyłam ostatnią kuracje antybiotykowa.. i juz sama nie wiem co robic...najchętniej nie brałabym tych lekarstw - ale obawiam sie, że bez nich nie dam rady....czy któraś z was brała antybiotyki karmiąc malutkie dziecko? i jak to wpłynęło na dziecko?
ja brałam w 3 tygodniu po urodzeniu... nie pamiętam nazwy... ginekolog tak dobrała, żebym mogła karmić...
byliśmy wtedy z Gabrysiem w szpitalu na Polankach i tamtejsze lekarki powiedziały, że gdyby Gabryś miał skończone 4 tyg. to ok - a tak musiałam zaprzestać karmienia do czasu zakończenia antybiotykoterapii :/
efekt?
pokarm zanikł prawie całkowicie :(((( (za mało ściągałam)
byliśmy wtedy z Gabrysiem w szpitalu na Polankach i tamtejsze lekarki powiedziały, że gdyby Gabryś miał skończone 4 tyg. to ok - a tak musiałam zaprzestać karmienia do czasu zakończenia antybiotykoterapii :/
efekt?
pokarm zanikł prawie całkowicie :(((( (za mało ściągałam)
do pokarmu przenika okolo 5% antybiotyku, jesli mala dostanie wysypki to znaczy ze nie toleruje antybiotykow z tej grupy ( amoksycylina) wiec bedziesz musiala zmienic antybiotyk. Sprawdz w necie antybiotyk ZINAT czy dziala na infekcje drog moczowych, jesli tak to popros o zmiane antybiotyku, zinat to antybiotyk 3 generacji i jest lepiej tolerowny szczegolnie przez osoby ze sklonnoscia do uczulen.
Uwazaj na siebie, infekcja drog moczowych jest niebezpieczna u kobiet. Po antybiotyku skonsultuj z lekarzem, mi zalecil lykanie rutinoskorbinu i wit. A+E prze 3 miesiace i picie zurawin ( teraz mozna je kupic na rynku i zrobic sobie sok)
Uwazaj na siebie, infekcja drog moczowych jest niebezpieczna u kobiet. Po antybiotyku skonsultuj z lekarzem, mi zalecil lykanie rutinoskorbinu i wit. A+E prze 3 miesiace i picie zurawin ( teraz mozna je kupic na rynku i zrobic sobie sok)
Ja dostałam antybiotyk zaraz po porodzie bo wdała się infekcja.To był także Augmentin, czyli lek z grupy penicylin a te sa najmniej inwazyjne.Karmiłam przy tym piersią i córeczce absolutnie nic nie było.
bralam 1 miesiacu po urodzeniu i augmentin i amoksiklav
najpierw w szpitalu bo tak mi podali
pozniej na SORze wypisali mi kolejne ze wzgledu na zapalenie piersi
oba konsultowane i z pediatra i z doradca laktacyjnym - mozna brac
malo tego, jak bylismy w szpitalu (na przedluzonym pobycie) to mlody wlasnie amoksiklavem byl leczony z infekcji
karmilam, karmie i karmic bede
mlodemu nic ei bylo poza klopotami z rzuszkiem - na to stosuje sie zapobiegawczo lacidobaby lub inne probiotyki dla dzieci
(uwaga! to akurat jest wazne!)
najpierw w szpitalu bo tak mi podali
pozniej na SORze wypisali mi kolejne ze wzgledu na zapalenie piersi
oba konsultowane i z pediatra i z doradca laktacyjnym - mozna brac
malo tego, jak bylismy w szpitalu (na przedluzonym pobycie) to mlody wlasnie amoksiklavem byl leczony z infekcji
karmilam, karmie i karmic bede
mlodemu nic ei bylo poza klopotami z rzuszkiem - na to stosuje sie zapobiegawczo lacidobaby lub inne probiotyki dla dzieci
(uwaga! to akurat jest wazne!)
ja tez brałam augmentin, co wiecej Młody tez to dostawał i to zaraz po porodzie wiec chyba musi byc bezpieczny nawet dla noworodków..
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl