Widok
antykoncepcja
mam taką sytuację
biorę od 8 lat pigółki antykoncepcyjne
niegdy nie myslałam o zmianie zabiezpieczenia
bo świetnie sie z nimi czuje i działają
ale niedługo planujemy dzidzie, i teraz zaczynam sie bać
wiem, że musze odstawić pigóły i oczyścić organizm,
wiec tak ok roku chciałabym odczekać,
boje sie zajść od razu po odstawieniu,
bo niewiadomo co z tym moim organizmem po tylu latach chemii,
a dla dzidziusia pewnie nie bedzie to obojetne
wiec co wg was bedzie dobre?
jaka metoda, na prezerwatywy nie mamy ochoty,
(no ale jak trzeba bedzie...bleee)
naturalne odpadają,
co poradzicie?
biorę od 8 lat pigółki antykoncepcyjne
niegdy nie myslałam o zmianie zabiezpieczenia
bo świetnie sie z nimi czuje i działają
ale niedługo planujemy dzidzie, i teraz zaczynam sie bać
wiem, że musze odstawić pigóły i oczyścić organizm,
wiec tak ok roku chciałabym odczekać,
boje sie zajść od razu po odstawieniu,
bo niewiadomo co z tym moim organizmem po tylu latach chemii,
a dla dzidziusia pewnie nie bedzie to obojetne
wiec co wg was bedzie dobre?
jaka metoda, na prezerwatywy nie mamy ochoty,
(no ale jak trzeba bedzie...bleee)
naturalne odpadają,
co poradzicie?
.
ja biorę cilest,
w ulotce jest napisane, ze od razu po odstawieniu moge spokojnie zajść w ciąże ,
ale wiadomo, producent wszystko napisze by sprzedać produkt
wiec stres mam,
co by było , gdybym urodziła przez to chorą dzidzię?????????
w życiu bym sobie tego nie wybaczyła,
dlatego odczekam by być pewną
w ulotce jest napisane, ze od razu po odstawieniu moge spokojnie zajść w ciąże ,
ale wiadomo, producent wszystko napisze by sprzedać produkt
wiec stres mam,
co by było , gdybym urodziła przez to chorą dzidzię?????????
w życiu bym sobie tego nie wybaczyła,
dlatego odczekam by być pewną
.
Beata, nie jestem jakąś starą dewotką ale naprawde polecam mierzenie temperaturki. Jak chcesz - to ci wytlumacze na gg o co chodzi dokladniej, nie jak pani z poradni, a na chlopski rozum;)
Tu moim zdaniem do owulacji, dla lepszego bezpieczenstwa warto by stosowac gumki, a po owulacji (widac to na wykresiku) mozna bez gumek.
Jak sie okaze ze cykle masz regularne, to super metoda.
a spirali w zadnym wypadku!
Tu moim zdaniem do owulacji, dla lepszego bezpieczenstwa warto by stosowac gumki, a po owulacji (widac to na wykresiku) mozna bez gumek.
Jak sie okaze ze cykle masz regularne, to super metoda.
a spirali w zadnym wypadku!
Ja ostatnio pytałam swojego lekarza właśnie o to i przed dzidzią jak brałaś tabletki to najlepiej pół roku poczekać . jak w tym czasie zdaży sie wpadka to tez nie powinno się nic stać złego z dzidzią. Ja przeszłam z tabletek, ponad rok temu, na plastry, żeby nie brac tyle hormonów i troszkę wątrobę odciążyć. Po plastrach wystarczy 3 miesiące poczekać.
Możesz przejść na plastry na jakiś czas, a potem 3 miesiące pomęczyc się z gumkami, a potem mierzyć temperaturę żeby zajść, a nie żeby uniknąć ciąży.
Czas w jakim pozbędziesz się hormonów z organizmu to na pewno nie 3 miesiące ,tu chodzi o to żeby twoje jajniki zaczęły prawidłowo funkcjonować i żeby cykl był uregulowany i poziom hormonów nie skakał.
To ważne bo w nieregularnym cyklu po hormonalnej antykoncepcjii trudno dokładnie określic dni płodne, co za tym idzie dzień zapłodnienia i termin porodu.
Metoda termiczna po odstawieniu tabletek czy plastrów jest bardzo mało skuteczna. A spiralę to dopiero po dzidziusiu.
Może spotkamy się na forum dla przyszłych mam:)))
Możesz przejść na plastry na jakiś czas, a potem 3 miesiące pomęczyc się z gumkami, a potem mierzyć temperaturę żeby zajść, a nie żeby uniknąć ciąży.
Czas w jakim pozbędziesz się hormonów z organizmu to na pewno nie 3 miesiące ,tu chodzi o to żeby twoje jajniki zaczęły prawidłowo funkcjonować i żeby cykl był uregulowany i poziom hormonów nie skakał.
To ważne bo w nieregularnym cyklu po hormonalnej antykoncepcjii trudno dokładnie określic dni płodne, co za tym idzie dzień zapłodnienia i termin porodu.
Metoda termiczna po odstawieniu tabletek czy plastrów jest bardzo mało skuteczna. A spiralę to dopiero po dzidziusiu.
Może spotkamy się na forum dla przyszłych mam:)))