Widok

antykoncepcja

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam taką sytuację
biorę od 8 lat pigółki antykoncepcyjne
niegdy nie myslałam o zmianie zabiezpieczenia
bo świetnie sie z nimi czuje i działają

ale niedługo planujemy dzidzie, i teraz zaczynam sie bać
wiem, że musze odstawić pigóły i oczyścić organizm,
wiec tak ok roku chciałabym odczekać,
boje sie zajść od razu po odstawieniu,
bo niewiadomo co z tym moim organizmem po tylu latach chemii,
a dla dzidziusia pewnie nie bedzie to obojetne

wiec co wg was bedzie dobre?
jaka metoda, na prezerwatywy nie mamy ochoty,
(no ale jak trzeba bedzie...bleee)
naturalne odpadają,
co poradzicie?

.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może spirala...
nie "używam" ale słyszałam od lekarzy , że jest ok

jak najbardziek, ale ja jeszcze nie mam dzieci, a ponoć mozna ją załozyć dopiero po pierwszym dziecku

.
Proponuję te metodę termiczno objawową, ale na pocztek przez jakies 3 miesi.ace, prezerwatywy, zanim dobrze poznasz swój organizm. nie znam sie na tym, ale tak bym chyba zrobiła.

Spirale mozna zalozyc u kobiety, ktora juz urodzila - dla bezpieczenstwa. Bo juz sie dowiadywalam.
Skoro chcecie dziecko, to przy stosunku poprostu uwazajcie. Co ma byc to bedzie.
mozna zalozyc :))) pogadaj z eswoim lekarzem:)) niestety nie ma skuteczniejszej metody niz tabl :)) nom, mozna np kremy albo damska przerw. ale trzeba ptzy tym cholernie uwazac:))))

tez polecam kalendarzyk tylko ze wymaga wielkiej sumiennosci ,punktualne mierzenie temperatury itp ,sama nie stosuje ale slyszalam wiele dobrego:-)na jej temat:-)
chyba zeby zajsc w ciaze:)) bo to sa naturlane metody PLANOWANIA rodziny a nie antyk. :>

Beata81 ja też biobę tabletki troche krocej niz Ty ale od 5 lat. Zastanawiam się czy rok to nie za dużo na "oszyszczenie", my też planujemy dzidzie zaraz po ślubie i nie myślałam o tak długim czasie odstawienia tabletek......
ja biorę cilest,
w ulotce jest napisane, ze od razu po odstawieniu moge spokojnie zajść w ciąże ,
ale wiadomo, producent wszystko napisze by sprzedać produkt
wiec stres mam,
co by było , gdybym urodziła przez to chorą dzidzię?????????
w życiu bym sobie tego nie wybaczyła,
dlatego odczekam by być pewną

.
najlepiej porozmawiaj z lekarzem :-)))
lakarze mowia,ze mozna spokjnie zajsc w ciąze po 3 m-cach po odstawieniu. ale dla uspokojenia siebie mozesz tak po pol roku. to juz na pewno wystarczy!

Ja Logest i też tak jest napisane ale mam koleżankę która biorąc tabletki zaszła w ciążę hehe mowi że to tabletkowy chłopaczek jej synek bo zdrowy jak ryba jest. Ide za miesiąc do lekarza to zapytam :-)
na pewno pogadam, ale chciałam pogadać tak zyciowo, co proponujecie, czy macie jakieś doświadczenie w tej materii, itd,

.
Chciałabym urodzić tak jakoś w maju lub czerwcu przyszłego roku więc muszę sie poradzić szybciutko i myśleć nad odstawieniem tabletek.
image
no właśnie "uważać"
wiadomo, jak sie tyle lat nie uważa, bo można żawsze i wszedzie
to kurcze bedzie ceżko :)

.
Beata, nie jestem jakąś starą dewotką ale naprawde polecam mierzenie temperaturki. Jak chcesz - to ci wytlumacze na gg o co chodzi dokladniej, nie jak pani z poradni, a na chlopski rozum;)
Tu moim zdaniem do owulacji, dla lepszego bezpieczenstwa warto by stosowac gumki, a po owulacji (widac to na wykresiku) mozna bez gumek.
Jak sie okaze ze cykle masz regularne, to super metoda.
a spirali w zadnym wypadku!

no dobra dawaj, nie obiecuje że sie przekonam do tego i zastosuje, ale teorii nigdy dość
to moje gadu: 4399124

.
Ja na poradnictwie tez sie przekonałam do tej metody :0)

Ja ostatnio pytałam swojego lekarza właśnie o to i przed dzidzią jak brałaś tabletki to najlepiej pół roku poczekać . jak w tym czasie zdaży sie wpadka to tez nie powinno się nic stać złego z dzidzią. Ja przeszłam z tabletek, ponad rok temu, na plastry, żeby nie brac tyle hormonów i troszkę wątrobę odciążyć. Po plastrach wystarczy 3 miesiące poczekać.
Możesz przejść na plastry na jakiś czas, a potem 3 miesiące pomęczyc się z gumkami, a potem mierzyć temperaturę żeby zajść, a nie żeby uniknąć ciąży.
Czas w jakim pozbędziesz się hormonów z organizmu to na pewno nie 3 miesiące ,tu chodzi o to żeby twoje jajniki zaczęły prawidłowo funkcjonować i żeby cykl był uregulowany i poziom hormonów nie skakał.
To ważne bo w nieregularnym cyklu po hormonalnej antykoncepcjii trudno dokładnie określic dni płodne, co za tym idzie dzień zapłodnienia i termin porodu.
Metoda termiczna po odstawieniu tabletek czy plastrów jest bardzo mało skuteczna. A spiralę to dopiero po dzidziusiu.
Może spotkamy się na forum dla przyszłych mam:)))

do góry