Widok

antykoncepcja tabletki/wkładka

Hej :)
Myślę o antykoncepcji.. szczerze powiem że trochę się boję brać tabletki. Ja wiem oczywiście że one ,,niby'' są dobre że wystarczy dobrze dobrać że mało kto ma skutki uboczne... Ale trochę tez czytałam w Internecie i wiele osób właśnie po tabletkach nabawilo się zakrzepicy itp. Ja się też trochę obawiam że takie skutki wyjdą później po kilku latach. Byłam u ginekologa i pytałam o wkładkę niehormonalna. Doktor powiedział że takie zazwyczaj zakłada się u kobiet które już rodziły i że one też powodują stany zapalne . Dał mi skierowanie przed tabletkami między innymi na krzepliwosc krwi. Więc to się chyba chwali.. Zrobię te badania ale tabletek nadal się obawiam. Co Wy sądzicie na ten tenat? Jaki środek antykoncepcji stosujecie i może któraś z Was nierodzacych ma taką wkładkę i może coś o niej powiedzieć. :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znalazłam w Internecie coś ale chyba w Gdańsku. I 1300 zl założenie Plus wizyta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja placiłam w Gdyni 1300 w tym wizyta. Wizyta po miesiacu 150 zł. Potem po pół roku, następna za 1-1,5 roku, chyba, że będzie coś się dziać wcześniej.

Ja za założenie wkładki levosert płaciłam 650zł i to już z wizytą. Pierwsza wizyta tak samo jak u Gagi mnie kosztowała. Ogólnie taka wkładka to super sprawa- jestem mega zadowolona z wyboru.

Tylko ja mam ten problem że nie rodzilam i po prostu nierodkom rzadko kiedy zakładają.

Przeciez sa wkladki ktore mozesz stosowac naeet jesli nie rodzilas-chyba jaydess do nich nalezy (kolezanka ktora nie rodzila ja ma).zalozenie w gdyni prywatnie okolon350/400zl (cena u ginekolog do ktorej ja chodze).

Tzn samo zalozenie. Do tego trzeba doliczyc koszt wkladki

O jaydyss mówił mi mój ginekolog ze hormonalna ale żeby najpierw zacząć od tabletek bo zawsze można przestać brać.

Ta ginfix jest na pewno dla nierodek. Moze cis jeszcze innego wymyslili. I ta jest niehormonalna o skutecznosci hormonalnej

Słyszałam póki co że tylko w klinice nowe orłowo zakładają gynefix koszta mnie trochę przerażają ale wiadomo jak to wizyty prywatne i zależy mi na zdrowiu. Dlatego chciałabym znaleźć lekarza który rozwazy założenie wkładki A nie ze na początek tabletki... Tam gdzie ja byłam zakladaja tylko jaydyss no ale tak jak mówiłam lekarz powiedział że te wkładki i nierodek wywołują Stany zapalne. Fakt ze obawiała bym się ze wkladka wypadnie albo się przemiesci ale trochę czytałam o tym i to podobno się praktycznie nie zdarza.

Co z tego, ze zaczniesz brac tabsy, bedziesz zabezpieczona, ale twoje libido spadnie do zera... Lepuej chyba używać prezerwatyw. Poczytaj na innych forach, co powodują tabletki. Ja nigdy nie bylam jakos bardzo temperamentna, ale po tabletkach sex przestal dla mnie istniec... Co do cen w nowe Orłowo to jest to sporo, ale hormonalne wkladki kosztują porównywalnie. Jak policzysz tabletki przez 5 lat, koszt miesieczny ok 30 zl pewnie, rocznie masz 360, po 5 latach wychodzi 1800 plus częstsze wizyty u gina po receptę, w większości też pewnie płatne. Jak ja zakładałem to na stronie ginfix (bo tam masz wszystkie rekonendowane miejsca gdzie zakładają) byl tez Elbląg. Sprawdź, moze opłaci się dojeżdżać. Ja niestety nie czuję się dobrze za kierownicą i nie chciałam dojeżdżać. Ja z Nowego Orłowa byłam zadowolona, jedynie co to lekarz zostawił mi za długie te sznureczki od spirali i przeszkadzało to mojemy mężowi. Chodziłam 3 razy to podcinać i za każdym razem musiałam płacić za wizytę (choć uważam, że nie piwinnam za to dodatkowo płacić). Więc gdyby coś przeszkadzało radzę się uprzeć na wizycie kontrolnej, żeby lekarz odciął wszystko i samemu sprawdzić, że jest ok. Może źle napisałam, byłam zła na tą przychodnie, ze musiałam dopłacać, ale ogólnie z wkładki jestem bardzo zadowolona ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słyszałam o jakiś przemieszczeniach się wkładki itp ale to podobno rzadkie przypadki i chyba i tak wolałabym zaryzykować z wkładką niż z tabletkami :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

......

Wkładkę levosert też spokojnie można założyć nieródkom. Co do przemieszczeń wkładki to powiem Ci tyle, ze dobrze założona zostaje cały czas na swoim miejscu. Ja się martwiłam, że przy uprawianiu sportu może się obsunąć czy coś - biegam i ćwiczę jogę ale wkładka ani drgnie. Cały czas jest tam gdzie była :)

Teraz to w ogole slyszalam ze wkladki takie u nierodek moga powodowac bezpłodność..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No co za bzdura. Nie wiem kto Ci tak naopowiadał ale to nieprawda. Wkładki są jak najbardziej bezpieczna antykoncepcją - zreszta żadna anty nie prowadzi do bezpłodności.Równie dobrze kobieta może być bezpłodna od urodzenia z tym, ze o tym nie wie skoro nie rodziła a potem wszystko zwala na antykoncepcję.

Znalazłam artykuł w którym było napisane że spirale wkładki mogą powodować bezpłodność jeśli są założone nierodce. Ale podobno są takie dla rodzących i takie dla których nie rodziły

Po założeniu spirali ma się wizytę kontrolną, gdzie lekarz sprawdza, czy wkładka się nie przesunęła. Po ok miesiącu. Potem niby już nie ma szans, żeby się przesunęła. Spirala to ciało obce w ciele kobiety i na pewno może powodować częstsze infekcje (choć ja odpukac mam spokój) Samo założenie też może powodować infekcje, z tego też powodu od razu po założeniu dostaje się dawkę antybiotyku. Co co efektu ubocznego antykoncepcji to myślę, że nikt nie może potwierdzić, że nie mogą one wpływać na bezpłodność. Częste poważne infekcje też nie wpływają dobrze na zdrowie kobiety i mogą powodować komplikacje. Ja brałam tabletki ponad 10 lat, prawie bez przerwy i wtedy myślałam, że są ok. Przerwałam brać dopiero jak zaczęliśmy się starać o dziecko, na szczęście udało się zajść w ciągu pół roku. Po urodzeniu brałam tabsy przez bardzo krótki okres czasu. Momentalnie wróciły dolegliwości o których zdążyłam zapomnieć w czasie gdzie byłam "czysta" od tabletek i których nie łączyłam z braniem hormonów. W tej chwili wiem, ze nigdy juz nie będę brała hormonów w żadnej postaci, ani tabletek, ani wkładki hormonalnej, ani żadnych ringów. Ze spirali ginfix jestem zadowolona, gdyby nie ona wolałabym używać prezerwatyw niż hormonów.

Z tym, że wkładka powoduje bezpłodność u nieródek to takie bardzo naciągane. Bo tak naprawdę skąd masz wiedzieć czy nie masz problemu z bezpłodnością skoro nigdy nie byłaś w ciąży i nie starałaś się o dziecko. Gaga to, ze miałaś jakieś dolegliwości po antykoncepcji hormonalnej może świadczy o tym, ze miałaś ja nieodpowiednio dobraną? Robił Ci lekarz badania przed doborem? Co do wkładki miedzianej to tez nie jest ona za dobra dla każdej kobietki bo może powodować nadmierne krwawienia prowadzące do anemii. Każda z Nas ma inny organizm i inaczej reaguje na antykoncepcję dlatego tak ważne jest wykonanie badań przed jej doborem.

Tabsy brałam ok 10 lat, kilka pewnie ok 10 różnych firm, lekarzy też obeszłam z 10 lub lepiej i w Gdańsku, prędzej w innej miejscowosci gdzie mieszkałam, na NFZ, prywatnie w luxmedzie i w medicoverze i żaden, nigdy, nawet na wyraźną moją prośbę, na zgłaszane problemy nie zlecił, nie zaproponował zrobić prywatnie żadnych badań. Każdy dawał receptę na kolejne środki i mówił, że mają inny skład i na pewno po tych będzie lepiej. Nie słyszałam też, aby jakaś koleżanka miała robione badania. Wiem, ze piwinny być zrobione, ale to jakaś fikcja...

No to mnie zaskoczyłaś bo ja miałam robioną masę badań przed założeniem levosertu w tym lipidogram, hormony, próbę wątrobową, badanie w kierunku zakrzepicy, usg, i kilka innych. I to ginekolog sam mi kazał wszystkie porobić nie, że się o nie prosiłam.
do góry