Widok

antykoncepcja tabletki/wkładka

Hej :)
Myślę o antykoncepcji.. szczerze powiem że trochę się boję brać tabletki. Ja wiem oczywiście że one ,,niby'' są dobre że wystarczy dobrze dobrać że mało kto ma skutki uboczne... Ale trochę tez czytałam w Internecie i wiele osób właśnie po tabletkach nabawilo się zakrzepicy itp. Ja się też trochę obawiam że takie skutki wyjdą później po kilku latach. Byłam u ginekologa i pytałam o wkładkę niehormonalna. Doktor powiedział że takie zazwyczaj zakłada się u kobiet które już rodziły i że one też powodują stany zapalne . Dał mi skierowanie przed tabletkami między innymi na krzepliwosc krwi. Więc to się chyba chwali.. Zrobię te badania ale tabletek nadal się obawiam. Co Wy sądzicie na ten tenat? Jaki środek antykoncepcji stosujecie i może któraś z Was nierodzacych ma taką wkładkę i może coś o niej powiedzieć. :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam wkładkę jakiś czas temu, potem zdecydowaliśmy się na dziecko. A teraz po kilku latach znowu zaczełam stosować antykoncepcję ale tym razem są to tabletki drovelis, to nowość ze względu na skład
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawie nic nie poczułam przy zakładaniu, przy wyjmowaniu całkiem nic, przy wkładaniu kolejnej prawie nic (jakby sekundowy skórcz przy miesiączce), libido cały czas mam takie same, żadnych skutków ubocznych a to moja druga ;)

Polecam zerknac sobie na Meringer wkładki wewnątrzmaciczne.

Możecie sobie tutaj poczytać o właściwościach poszczególnych wkładek wewnątrzmacicznych. Jak również poczytać sobie o tym jakie są przecwwskazania do ich zakładania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tabletki antykoncepcyjne są dobre, a w każdym razie te od https://www.gedeonrichter.pl/ , z resztą sama możesz poczytać. Mnóstwo dziewczyn na forach sobie chwali. Są też wkładki, więc kwestia gustu co wolisz. Nie powinnaś martwić się efektami ubocznymi jeśli wybierzesz dobrego ginekologa znającego się na antykoncepcji, on odpowiednio dobierze hormony, tak że żadnych niepożądanych efektów nie będzie. A nawet będziesz mogła pochwalić się ładniejszą cerą bo tak działają tabletki
Hej, ja używam afrodyty Smart do kontroli cyklu. Może to będzie dla Ciebie odpowiednie skoro nie jesteś przekonana do tabletek:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeśli się boisz tabletek to sprawdz afrodyte smart
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Arletin zobaczysz jaka będziesz zadowolona. Przy okazji odciążysz żołądek. :)

Ostatnio czytałam na temat krążków, np. PolaRing i ja zainteresowałam się tym tematem. Póki co biorę jeszcze tabletki, ale przy kolejnej wizycie u ginekologa oczywiście porozmawiam z nim na ten temat, przecież to bardzo wygodne! :)

A czy one napewno nie dopuszczaja do zapłodnienia jestem wierząca i boję się czy nie dochodzi przy wkładkach do poronienia

Ja mam Diafragmę Caya i mi się nie przesuwa więc git koleżanka też używa i poleca nadaje się na codzień więc jestem zadowolona

Masz racje też dużo przytyłam więc się przeniodłam na Diafragma Caya polecam mocno

Ja dostałam ostatnio ulotkę z antykoncepcją naturalną z Naturalna Płodność i czekam na przesyłkę bo już też mam dość tabletek i ich skutków :(

Orlifique kosztują mniej więcej tak samo, jak inne pigułki na rynku. Nie są droższe.

ja też w porozumieniu oczywiście zawsze zakładam płaszcz gumowany i jest ok. tylko nic nie widzę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja po porodzie nie wróciła do tabletek, teraz używam antykoncepcję niehormonalną, ale równie dobrze mnie chroni, mam diafragmę caya zakładam ją przed każdym stosunkiem i jestem z niej bardzo zadowolona

Przerobiłam różne tabletki, plastry.. i niestety wszystko wpływało negatywnie na moje zdrowie (zakrzepica). Od roku mam założoną Kyleene i bardzo sobie chwale. Problem z długimi, bolesnymi miesiączkami ustał, nie przytyłam, wyniki krwi bardzo dobre. Na początku ok. 3 miesiące regularne plamienia, ale teraz już wszystko się wyrównało, miesiączka a raczej plamienia max 3 dni. Objawy uboczne - brak.
Jedyny minus to cena... założenie + kyleena to wydatek ok. 1000zł z wizytą kontrolną. (koszt raz na 5 lat). Założenie też nie należy do przyjemnych :(

Czy są droższe od takich zwykłych pigułek dla kobiet bez naszych schorzeń? Jestem zainteresowana.

No i właśnie po to są takie jak orlifique - by nie narażać się na ryzyko przy tendencjach zakrzepicowych.

współczuję meżowi-prawie kastratowi

Jasne, że są jednoskładnikowe, ale lekarze często przepisują dwuskładnikowe i ryzyko bardzo zakrzepicy bardzo wzrasta.

Przecież są pigułki odpowiednie dla kobiet z takim ryzykiem. Sama do nich należę i przyjmuję pod kontrolą lekarza Orlifique.

Inne tematy z forum Zdrowie

Labioplastyka Trójmiasto (8 odpowiedzi)

Czy któraś z Was robiła w Trójmieście taki zabieg? W jakiej klinice? Który lekarz? Byłam na...

do góry