Widok

antykoncepcja tabletki/wkładka

Hej :)
Myślę o antykoncepcji.. szczerze powiem że trochę się boję brać tabletki. Ja wiem oczywiście że one ,,niby'' są dobre że wystarczy dobrze dobrać że mało kto ma skutki uboczne... Ale trochę tez czytałam w Internecie i wiele osób właśnie po tabletkach nabawilo się zakrzepicy itp. Ja się też trochę obawiam że takie skutki wyjdą później po kilku latach. Byłam u ginekologa i pytałam o wkładkę niehormonalna. Doktor powiedział że takie zazwyczaj zakłada się u kobiet które już rodziły i że one też powodują stany zapalne . Dał mi skierowanie przed tabletkami między innymi na krzepliwosc krwi. Więc to się chyba chwali.. Zrobię te badania ale tabletek nadal się obawiam. Co Wy sądzicie na ten tenat? Jaki środek antykoncepcji stosujecie i może któraś z Was nierodzacych ma taką wkładkę i może coś o niej powiedzieć. :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No cóż, jeśli chcesz miec pewnosc, ze unikniesz skutków ubocznych, to chyba najlepiej zdecydowac się na antykoncpecje mechaniczną. metod jest całakiem sporo, mozesz poczytan np. tu https://www.121doc.com/pl/antykoncepcja/antykoncepcja-mechaniczna
wiadomo jednak, ze nie są to najskuteczniejsze metody. jesli chcesz czegos skutecznego, to jednak spirala albo hormony to jedyna droga. jesli bedziesz pod opieka dobrego gina, to moim zdaniem, warto spróbowac, bo strasów mniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też myślę że hormonalna antykoncepcja jest lepsza, zastanawiam się nad tabletką niskodawkową, naczytałam się o nich trochę http://antykoncepcjanamiare.pl/7-wskazowek-ktore-podpowiedza-ci-czy-antykoncepcja-ultralekka-jest-dla-ciebie/ i przemawia do mnie taki rodzaj zabezpieczenia przed ciążą
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie masz się czego bać ale lepsza byłaby wkładka z hormonami jednak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Utyjesz od antykonc.
Do tego co to za text #cipciu#
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hej,
ja mam wkladke domaciczna - taka zwykla, nie z hormonami - miedziana. Koszt zalozenia+ wkladki to u mnie bylo prawie 400zl. Czy to duzo? Jak na 5 lat zabezpieczenia przed ciaza - wg mnie bardzo malo. Niby lekarka mnie zapewniala, ze ochrona jest 24h/7 dni w tygodniu - ale jakos czasem sie boje zajscia w ciaze...szukalam juz profilaktycznie co mozna zrobic w takim przypadku i trafilam na strone: http://wszystko-o-aborcji.pl/ - sporo wartosciowych informacji tam maja. Oby sie nigdy nie przydaly, ale lepiej wiedziec o jakis mozliwosciach, niz nie wiedziec, prawda?

No co Ty pierniczysz! To od ciąży się robią rozstępy a nie od antykoncepcji!! Na brzuchu są najczęściej tam gdzie ciąża skórę porozciągała. Liczę się z tym że kiedyś je będę miała ale na razie zabezpieczam się tabletkami vines, o dziecku pomyślę po ślubie, może za rok,dwa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Standardowe, ale nie u każdej z nas. Ja na przykład jedynie odrobinę plamiłam przez 3 tygodnie. Poza tym kompletnie nic. :)

No bez przesady, biorę tabletki Vibin mini i nie mam żadnych skutków ubocznych. Żadnych rozstępów ani dodatkowych kilogramów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

od antykoncepcji robią się rozstępy bo jest otyłość. to hormony
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, fubu ma w sumie rację, ja tabletki vines biorę mniej więcej od roku i na pewno nie mogę na nie narzekać, do systematycznego stosowania się przyzwyczaiłam bez problemu, dużym plusem jest też brak PMS, zmiany nastrojów, bólu brzucha, obfitego krwawienia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

I jak ten vibin? masz jakieś skutki uboczne?

Nie mam tego problemu. Kawior z kaka i już
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo mądrze napisane. Zanim mi ginekolog zapisał vibin musiałam przynieść komplet badań, bo nie chodzi o to, żeby przepisać cokolwiek. Chodzi o to, żeby taka pigułka działała na naszą korzyść i odpowiadała potrzebom jak najdokładniej.

Ja się przekonałam do tabletek. Wcześniej nie brałam i każdy okres to były saszetki nimesilu (silny lek przeciwbólowy, zobacz: https://ktomalek.pl/nimesil-interakcje-ulotka-cena-dawkowanie-granulat-do-przygotowania-zawiesiny-doustnej-0-1-g-30-sasz-po-2-g/ub-8082503), miałam zwyczajnie dość. Na tabletkach brzuch dalej boli, ale bez porównania lżej :)

Drogie Panie,
Wkładka to ciało obce, wymaga regularnej kontroli, gdyż zwyczajnie i po prostu się przemieszcza. Pigułki są niesamowite wygodne i dobrze dobrane nie powinny utrudniać nam życia. Żaden szanujący się ginex nie zapisze pigułek bez badań na krzepliwość, testów wątrobowych, markerów C125 itd. Ponadto na gospodarkę hormonalną wpływają różnego rodzaju czynniki, zadziwiająco często są to składniki lakierów do paznokci i wielu innych kosmetyków. To wiedza elementarna, drogie Panie.

Nie przytyłam ani grama. Gdybyś faktycznie był z branży, wiedziałbyś, że dobrze dobrana pigułka nie powoduje tycia, a źle dobrana może powodować wzmożenie apetytu, ale nadal jest to kwestia samokontroli. ;)

od tabsów zakrzepowe zapalenie żył jest i potem otyłość
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

d*pa robi się w rozstępach od farmako-chemii

chemia to syf- d*pcia tyje i żyły siadają i serce potem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja biorę pierwsze w życiu pigułki vibin mini. Wkładka odpada bo nie rodziłam, tak powiedziała lekarka. Ale póki co jest ok i dobrze się czuje na nich.
do góry