Widok

antykoncepcja tabletki/wkładka

Hej :)
Myślę o antykoncepcji.. szczerze powiem że trochę się boję brać tabletki. Ja wiem oczywiście że one ,,niby'' są dobre że wystarczy dobrze dobrać że mało kto ma skutki uboczne... Ale trochę tez czytałam w Internecie i wiele osób właśnie po tabletkach nabawilo się zakrzepicy itp. Ja się też trochę obawiam że takie skutki wyjdą później po kilku latach. Byłam u ginekologa i pytałam o wkładkę niehormonalna. Doktor powiedział że takie zazwyczaj zakłada się u kobiet które już rodziły i że one też powodują stany zapalne . Dał mi skierowanie przed tabletkami między innymi na krzepliwosc krwi. Więc to się chyba chwali.. Zrobię te badania ale tabletek nadal się obawiam. Co Wy sądzicie na ten tenat? Jaki środek antykoncepcji stosujecie i może któraś z Was nierodzacych ma taką wkładkę i może coś o niej powiedzieć. :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to ryzyko bo przytycie itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moja ginekolog mówi że tyle się od jedzenia a nie od tabletek, ma chyba rację bo vines biorę ponad rok i nie przytyłam ani grama, poza tym nawet zauważyłam kilka plusów stosowania akurat takiej antykoncepcji więc jeśli ktoś pisze o minusach to wierzyć mi się nie chce
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jenny
2018-08-31 23:26:33
No bez przesady, biorę tabletki Vibin mini i nie mam żadnych skutków ubocznych. Żadnych rozstępów ani dodatkowych kilogramów :)
A one faktycznie zawierają mniejszą dawkę hormonów? Zastanawiam się właśnie czy nie przejść w końcu na antykoncepcję hormonalną i wiem, że właśnie Vibin mini polecane są jako pierwsze tabletki anty. Z góry dzięki za odpowiedź:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja kiedyś brałam atywie ale wówczas moje libido zanikło totalnie. Poczytałam o tej belarze, że nie obniża libido i poprosiłam lekarza by mi zmienił i w sumie na początku miałam mieszane uczucia bo libido było jakie było, ale wiadomo, że organizm musi się przestawić. Teraz to naprawdę widze poprawę :D No i skóra ładniejsza a okres to nawet nie wiem, że mam, nic nie boli i jest super.
Boje się jednak tych skutków ubocznych, ale belara to stosunowo nowy lek więc może nie będzie aż takich jak przy "starych" tabletkach.
A słyszałyście może o implancie antykoncepcyjnym? Wszczepia się go od strony pachy na przedramieniu. Też podobno jest skuteczny i zastanwiam się nad nim. Może któraś z Was ma/ miała i może coś powiedzieć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tyje się od jedzenia, a nie od tabletek ;) Od tabletek może się zwiększyć apetyt, no ale trzeba się ruszać i pilnować. Ewentualnie jeśli pigułki są źle dobrane, to można puchnąć. Ja nie mam z tym problemu, biorę vibin, czuję się świetnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Vecta/Jenny. Kobieto i sama sobie zadajesz pytania na forum?
To, że inaczej się podpiszesz nie zmieni fakty, że IP jest to samo, więc ta sama osoba pisała hehe.
Reklama? Słabo...

Można stosować wkładki miedziane u kobiet, które nie rodziły, ale póki co mało który lekarz się tego podejmuje, więc możliwe, że bez wycieczki do innego miasta się nie obędzie. Są kliniki, które mają na to oddzielną usługę i nie ma problemu. Jednak taka metoda robi mniejsze zamieszanie w organizmie niż tabletki hormonalne.

Ja osobiście po ciąży zrezygnowałam z antykoncepcji hormonalnej pod każdą postacią. Miałam problemy z zajściem w ciążę. Cykle rozregulowane i inny problemy, które wynikały z prawie 10 lat brania różnych tabletek. Po porodzie postawiłam na antykoncepcję naturalną, kupiłam sobie komputer cyklu myway - znalazłam go na stronie sklepu naturalnaplodnosc, ale decyzję o jego używaniu skonsultowałam z lekarzem ginekologiem, który prowadził moje ciąże. Komputer bada temperaturę, poziom hormonu LH i jakość śluzu szyjkowego i na tej podstawie wyznacza dni płodne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

To różnie bywa dobrze dobrana antykoncepcja nie powinna tak źle działać na organizm.Tym Bardziej nie powinna mieć wpływu na zajście w ciążę. http://antykoncepcjanamiare.pl/czy-po-dlugotrwalym-stosowaniu-antykoncepcji-hormonalnej-bede-miala-problem-z-zajsciem-w-ciaze/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam do antykoncepcji naturalne metody, dla mnie rewelacyjny jest Komputer cyklu Cyclotest MYWay. Pozwala określać płodne dni na podstawie między innymi temperatury ciała. Ma tryby Monitorowania cyklu do Antykoncepcji Bez Hormonów i Planowania dziecka. Co najważniejsze nie ingeruje w naturę, i czuję się zdrowa. Polecam.

U mnie bez zmian antykoncepcja w formie tabletek, stosuje Vixpo, pomagają mi się też uporać z problematycznymi miesiączkami, nie planuje zmieniać, dla mnie to najlepsza opcja jaką próbowałam.

No to ja dopytam właśnie w temacie wkładki/krążka antykoncepcyjnego. Któraś z Was używa może Pola Ring? Jak to się sprawdza, jak się czujecie? Zastanawiam się nad zmianą formy antykoncepcji.

Tak, to jest duży plus antykoncepcji hormonalnej jednak, biorę vines i też nie mam problemu z obfitymi i bolesnymi miesiączkami a poza tym cera mi się poprawiła

A czy któraś z Was stosowała krążek? Lekarz zaproponował mi pola ring i sama nie wiem. Szukam opinii.

Nie trujcie się , partnerowi zrobić na imieniny wazektomię i po problemie...

Jestem tego samego zdania żeby się nie truć. Ja bralam tabletki 2 lata. Przez caky ten okres bylo super, mialam piękna cerę, nie przytylam, ale. To co miało sprawic ze seks bedzie bezstresowy sprawilo, ze w ogole nie mialam.na niego ochoty, a w pozniejszym czasie dostalam takich bólów głowy, że bralam l4 z tego powodu. Odstawilam tabletki (ktore byly niby najnowszej generacji i mialy nie miec wplywu na libido - mhm jasne...) i o rety czuje sie jak nowo narodzona. Autentycznie. Od odstawienia minal ledwo miesiac a z lozka moglabym nie wychodzic :p i szczerze? Mam gdzies czy znowu powyskakuja mi pryszcze i czy bede miec bolesne miesiaczki. Czuje sie o wiele zdrowiej i mam wiecej energii, a to jest tego warte.
I powiem Wam, że gumki nie są takie zle jak sie wydaje. Tych bez lateksu jakby nie bylo :D

To babcie w kioskach nie przekłuwają już ....

Marisa, a jaki Ci krążek zaproponował? Ja mam założony Pola Ring od dwóch miesięcy i jestem zadowolona.

Myślę że powinnaś znaleźć więcej informacji tutaj https://www.aborcja.info , fajnie i prosto opisane

To racja, niestety tabletki często prowadzą do zakrzepicy. Taką informację znajdziesz w każdej ulotce dołączonej do opakowania. Dobrze jest zrobić badania krwi (na krzepliwość) oraz badania genetyczne. Jeśli masz genetyczne skłonności tworzenia się zakrzepów i zaczniesz przyjmować antykoncepcję hormonalną, to ryzyko zakrzepicy znacznie wzrasta. A jak jeszcze palisz papierosy to tym bardziej...Ta genetyczna skłonność nie daje żadnych objawów. Podobno sporo osób ją ma, ale o tym nie wie. Wychodzi to w momencie jak kobieta stara się o dziecko i poroni kilka razy... a później wszystko się składa do kupy.

Inne tematy z forum Zdrowie

Kolonoskopia robiona przez lekarza kobietę. Gdzie? (16 odpowiedzi)

Polecacie kogoś?

do góry