Widok

autobus z bojana do pkm

Dlaczego z Szemudu jedzie (co prawda 3 na dobę, ale jednak) bezpośredni autobus do pkm a od nas nic. Może się skrzyknąć i napisać do gminy. Jak myślicie, byłoby zainteresowanie takim kursem?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mimo wszystko czemu on ma wszystkim lać asfalt a sobie nie może? On jest jakimś gorszym człowiekiem że ma jeździć po dziurawych drogach do domu. Teraz przynajmniej trasa koło jego domu jest objazdem do ośrodka zdrowia i tamtych domów w okolicy bo remontują krótkie odcinki w Kielnie. Jak dla mnie to niech sobie nawet pałac wybuduje ze środków gminnych, ale żeby coś było robione w tej gminie. Nikt nie widzi co wójt zrobił dla gminy, tylko każdy widzi że ma asfalt koło domu. Czy wszyscy jesteśmy tak ograniczeni? 191 jeździ prawie co godzinę, jak dla nie jest to wystarczający okres jak dla takiej wsi. Chyba że wy potrzebujecie autobusów jak w mieście co 15 minut. A po co mają wydłużać kursy. Wysiadają przy Tesco i przesiadają się na inny autobus. Czy to tak ciężko ruszyć d*pę i wsiąść w inny autobus. Nie mają 5 lat żeby ich za rączkę prowadzić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11

Wow, chyba wygrałeś posadę rzecznika prasowego Wójta. Gratulacje:D

Lanie asfaltu na drodze, gdzie są 3 gospodarstwa to rzeczywiście jest super potrzeba, jedna prowadzi przez las do centrum Kielna, a druga przez pole do przychodni. Dosłownie to była najbardziej paląca potrzeba w gminie, 2 dodatkowe drogi asfaltowe do centrum Kielna. A drogi przy których jest po 50 domów dalej mają polne drogi albo mają zrzucać się z własnych środków na wylanie asfaltu...

Szkoda, że ludzie mają takie patrzenie że Wójt to jakiś właściciel Gminy i może sobie robić co mu się tam podoba, byle coś robił. Festyn zorganizuje browara postawi i styka.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gratuluję idiotyzmu. Po co na niego głosowałeś jak Ci nie odpowiada? A może nie głosowałeś na niego? To trzeba było startować samemu na rolę wójta. Do niczego się nie nadajecie, ale gdy ktoś zacznie coś działać to każdy najmniejszy błąd mu wytkną. Typowe Polacy cebulaczki, jakby to zobaczyli Ci którzy za naszą Polskę walczyli to by jednak chyba woleli zrezygnować z walki.

Głosowałem na niego bo miałem nadzieje, że po poprzednim wójcie przyjdzie ktoś, kto będzie dbał o cała gminę a nie swoje podwórko.
Argumentacja w stylu sam idź kandyduj na wójta tak samo ima się do tego, jakbyś narzekał na prezydenta państwa i ktoś Ci powiedział to idź sam kandyduj... Cebulą to wali od Ciebie na kilometr. Wójt nie dba o dobro ogółu i mówi o tym chyba większość osób, które znam. Jak Ci się podoba to idź sobie na niego głosuj. Nie wiem gdzie mieszkasz mało mnie to obchodzi. Może akurat u Ciebie wszystko gra i jest cacy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ktoś Ci zabrania głosowania na prezydenta? Postaraj się, zbieraj głosy, zaskocz swoją inteligencją. Z resztą na wójta to nie problem startować. Myślałeś ze co wójt zrobi? Wszystkim wyleje asfalt. Nic nie znacie się na pracy w urzędach, ale wszystkim chcecie wypominać. Napisz w takim razie co ci nie odpowiada w naszej gminie, a spróbuję logicznie Ci na to odpowiedzieć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 13

Ty nie rozumiesz tego, że nikt tu nie mówi o tym że Gmina ma wylać wszędzie asfalt. Ludzie składają się aby zrobić jedną z głównych dróg w Bojanie, podczas gdy droga przy terenie Wójta została zrobiona w 100% z pieniędzy publicznych. Jak ty głosując na Wójta liczysz się i akceptujesz to, że ma pełne prawo do uzyskiwania korzyści majątkowych jakim jest np. rozwój infrastruktury publicznej wokół swoich posiadłości za publiczne pieniądze. Z Tobą nie ma sensu prowadzić z Tobą jakiejkolwiek dyskusji.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Anonimie, może odpowiesz mi w takim razie, dlaczego zimą drogi są tak słabo odśnieżane? Może wyjaśnisz mi, dlaczego gmina, która z podatków mieszkańców Bojana ma coraz większy przychód, bo mieszka tu coraz więcej ludzi, nie jest w stanie zorganizować normalnej komunikacji i ciągle słyszymy, ze autobus bardzo dużo kosztuje, więc powinniśmy się cieszyć, że w ogóle jest? Jestem mamą uczennicy, która od kilku lat musi dojeżdżać do szkoły w Gdyni, i wierz mi - autobus "prawie co godzinę" to zdecydowanie za rzadko. Wyobraź sobie, że wychodzisz z domu przed 7 rano, żeby zdążyć do szkoły na 8 (nie jedziesz autobusem, bo nie zdążysz - autobus utknie w korku w Chwaszczynie; wiezie Cię rodzic), masz 8-10 lekcji, wleczesz się w korku na Wielkopolskiej pod Tesco i okazuje się, ze autobus 191 właśnie odjechał, a następny będzie za godzinę. Spędzasz tę godzinę, padając ze zmęczenia, w Tesco (bo gdzie?). Wracasz zatem do domu około 17-18 i siadasz do lekcji na następny dzień. Tak wygląda dzień ucznia z Bojana. Zwiększenie liczby kursów, wydłużenie kursów np. do pętli w Wiczlinie i do Chyloni dałoby tym młodym ludziom godzinę do dwóch czasu dziennie. Ale to nie obchodzi naszych włodarzy, bo młodzi ludzie jeszcze nie mają prawa do głosowania. Przykro czytać takie wpisy jak Twój, Anonimie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak może czerpać korzyści majątkowe z tytułu że obok niego wylali asfalt. Co do autobusu ja musiałem czekać 2/3 h bo 193 tak rzadko kursuje. Skoro nie ma pieniędzy to jestem za tym by zlikwidować kilka kursów 191 a dodać więcej 193 tak żeby jeszcze jeździły przez takie miejscowości jak kowalewo, łebno itd. Macie lepiej od pozostałej części gminy a chcecie jeszcze więcej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 14

Jakie może czerpać korzyści? Jeżeli nie takie, że jego samochody będą miały zawieszenie w lepszym stanie, to na przykład takie, że wartość terenu przyległego(a nie są to tylko domu a również pola) pójdzie diametralnie w górę. Czyli kosztem pieniędzy podatników, załatwił sobie wzrost wartości posiadanego terenu. Tylko nie mów mi, że asfaltowa droga nie podnosi wartości działki...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jak tobie wyleją asfalt to powinieneś zapłacić podatek za to że polepszył ci się standard życia. Wójt to jakiś gorszy człowiek że może mieć rozwalone zawieszenie? Po za tym nie tylko wójt tam mieszka, czyli inni mieszkańcy tam nie powinni mieć asfaltu? Kupiłeś dom taniej bo kupiłeś na jakimś wypi**owiu przy polnej drodze, a teraz domagasz się asfaltu. Albo kup sobie dom przy asfalcie, albo tyle ile zaoszczędziłeś przy zakupie domu dołóż te pieniądze do drogi. Zwykły polak cebulaczek, najpierw bierze to co tańsze, a potem narzeka że jest źle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13

Przepraszam ale z Tobą się logicznej dyskusji nie da prowadzić. To o co się czepiasz,"Cebulaków" ma odniesienie również do osoby Wójta, której tak bronisz. Zero sensu. Ja nawet nie mam problemu z tym, że nie mam asfaltu pod domem nie jestem aż tak zachłanny aby prosić oto bo wiem, że są miejsca gdzie jest to bardziej potrzebne. Chodzi mi o jedną z głównych ulic w Bojanie, przy której nie mieszkam(nawet z niej na codzień nie korzystam wyobraź to sobie) ale uważam, że ta droga powinna być zbudowana z środków Gminnych bo prowadzi dalej do Boiska sportowego a następnie do Mjr. Bojana, skąd można się dostać do Gdyni.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

A więc wójt zapłacił opłatę adiacencką od wzrostu wartości nieruchomości spowodowaną wybudowaniem drogi. Nie wiedziałam. A ileż to zapłacił? Sąsiedzi również? Moim zdaniem skoro stać nas na wybudowanie drogi asfaltowej wójtowi, to stać nas też na to aby nasze dzieci miały względnie komfortowe warunki dojazdu do szkół średnich. I tak, uważam że autobusów 193 również powinno być więcej, a 191 winien jeździć w godzinach od 6.00 do 8.00 i od 14.00 -17.00 przynajmniej raz na pół godziny. Uważam też że przedłużenie linii do Wiczlina (albo nowa linia ul. Marszewską i Wiczlińską), tak aby dzieci mogły dojechać do lo xvii bez przesiadek nie jest luksusem, a zwyczajnym obowiązkiem gminy. Nikt tu nie robi łaski a my nie żądamy Bóg wie czego.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram w całości.

Niektórzy uważają, że jakakolwiek krytyka i żądanie usprawnień to wyraz totalnej hańby i roszczeniowe podejście. Ludzie po prostu chcą dostępu do udogodnień, bo nie żyjemy w zapyziałej Gminie na końcu świata tylko w bezpośrednim sąsiedzctwie jednej z największych aglomeracji w Polsce.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Autobus co godzinę i to jest niby ciemnogród. Kurcze jeszcze kilka lat temu w ogóle nie było zkm na terenie gminy szemud, ale jak je wprowadzili to każdy by chciał autobus o każdej porze i najlepiej żeby wszędzie dojechać. Nie oczekujecie że z dnia na dzień wszystko zostanie zrobione. Rozwój jest stopniowy a wy byście chcieli mieć wszystko od razu

27 września mija termin składania wniosków potencjalnych kandydatów na wójta, przekonamy się wówczas czy będzie Ktoś kto będzie miał szanse pozbawić dotychczasowego wójta stanowiska. Ciekawe jest to co się mówi że wójt ma pola wzdłuż lanego asfaltu które podzieli na działki ale patrząc na jego zeznania majątkowe które są na stronie http://bip.szemud.pl/wojt/ okazuje się ze ma on tylko 0,43h ziemi wartej 95 tyś więc coś tutaj nie pasuje. Dla wnikliwych polecam porównać oświadczenie z 2014 i 2015 roku gdzie nastąpił cud, ale podejrzewam że RK głupi nie jest i potrafi go wytłumaczyć.

Pewnie pozbył się działek tak samo jak swojej szkoły Jazdy gdy został egzaminatorem(czyt. przepisał na Brata)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam w Bojanie od 10 lat, czasami korzystam z autobusu, nic się na korzyć w tej kwestii w tym czasie nie zmieniło.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

10 lat temu nie było 191 a i liczba kursów się zmieniła. Jak czasem korzystasz to skąd możesz wiedzieć czy się coś zmieniło.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Przepraszam co się zmieniło? Właśnie zajrzałem na ten rozkład, którym jeździłem 10 lat temu i jest identyczny...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Bojano

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

Szkoła w Bojanie (5 odpowiedzi)

Szkola nie wyrabia z ilością uczniów i dzieci mają zajęcia do 18 uważam, ze to jest chore o gmina...

do góry