Widok

babka ziemniaczana

Witam,
jak zrobić babkę ziemniaczaną??? Niestety nigdy nie jadłam i nie mam zielonego pojecia jak mam się do niej zabrać. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja trę na małych oczkach, nic nie odciskam. jakbym miała odciskać to bym przepusciła przez sokowirowkę. dodaję mąki (moze z pół szkalnki, na oko do konsystencji naleśnikowej), ale nie za wiele. z resztą jak się trze na małych oczkach to ziemniaki nie puszczają tak chętnie wody.
Nie odciskam ziemniaków ,wręcz dolewam jeszcze po trochu do masy ziemniaczanej tą wodę moja ma konsystencje raczej rzadszą nie daje też mąki ani kaszy .Piekę w dużej blasze bo najlepsza odsmażana jutrzejsza wiec jest na dwa i trzy dni .

Ja akurat jem samą a mój mąż z kwaśną śmietaną jak jest jakieś mięsko z sosem a dzisiaj akurat jest wczorajszy gulasz to z je z tym .

No i właśnie teraz baba się piecze.
A ziemniaki odciskacie? Dodajecie też kaszę mannę/mąkę? Jaką konsystencję ma mieć ta masa ziemniaczana?
Ja robię w keksówce. Zamiast boczku dodaję albo ogonówkę albo szynkę podsmażoną. W sumie wszystko jedno, zeby nie było tłuszczu. Zawsze dodaję też oprócz surowych ziemniaków, ziemniaka ugotowanego (z wczorajszego obiadu jest ok w zależności od proporcji 5 ziemniaków surowych + 2 ugotowane). No i pianę z białek. Podaję z jakimś mięskiem w sosie (najczęsciej jest to jakiś drób, bo nie lubię wieprzowiny) i obowiązkowo surówką. Albo jem samą, z jogurtem bałkańskim albo śmietaną.
Kilka razy przymierzałam się do zrobienia babki ziemniaczanej ale w końcu nigdy nie zrobiłam...

Pieczecie w keksówkach? Z czym podajecie - z surówkami? Jakimiś sosami?
Sprawdzona i bardzo dobra http://www.wielkiezarcie.com/recipe45485.html
ja podobnie do masy ziemniaczanej dodaje wędzonego podsmażonego boczku z cebulą również podsmażoną ,czasami jajko nie zawsze ,do tego sól pieprz i dodaje majeranek .
Robię co jakiś czas babkę ziemniaczaną z boczku wędzonego,podgardla wędzonego i słoniny wędzonej i do tego cebula(wszystko przysmażone na patelni).Można zrobić z kiełbasą,ale u mnie nie lubią.
W necie jest pełno przepisów ale wolałabym coś sprawdzonego
W necie poszukaj przepisów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry