Widok
kurcze załamka, dopiero zaczęłam walkę z niepłodnością a tu już takie rzeczy, wczoraj dowiedziałam się że mam endometriozę I stopnia, zabrzmiało to strasznie, ale lekarz mnie pocieszył że będzie ok, teraz to badanie, wtym cylku pewnie już nie zdąże go zrobić i znowu miesiąc do tyłu, trochę mnie to wszystko przerasta.
najpierw muszę zrobić to badanie, wtedy okarze się czy mam szanse na naturalne zajście w ciąże, leczę sie w invikcie i jestem zadowolona z opieki, myślałam że tam mi zrobią hsg ale niestety przy endo oni kierują do szpitala, a ja jak słyszę słowo szpital to mnie wielki strach ogarnia, no ale cóż trzeba wziąć się w garść i iść dalej do przodu.
madzia a ty na jakim etapie jesteś masz szanse chociaż na IUI lub invitro?
madzia a ty na jakim etapie jesteś masz szanse chociaż na IUI lub invitro?
a czy to badanie jest przy narkozie? kiedys cos takiego uslyszalam i sie zdeczka przerazilam... tez mnei to czeka, i tez sie lecze w invikcie... Lekarz polecil zrobic to badanie, mowi ze moze bardzo pomoc... i podjac decyzje czy dalej probojemy czy decydujemy sie na inseminacje... ktora w naszym wypadku daje duuuzo wieksze szanse...nie wiem co zrobic :-( Czekac i probowac jeszcze czy nie i robic HSG czy nie teraz...
Ile kosztuje badanie HSG? Wie ktos? A ile inseminacja??Moze mi ktos pomoc?
Ile kosztuje badanie HSG? Wie ktos? A ile inseminacja??Moze mi ktos pomoc?
Słonko, mogę podać Ci ceny z Invicty. HSG, jeśli nie masz endometriozy kosztuje 180 zł, przed zabiegiem musisz zrobić badanie na czystość pochwy. IUI kosztuje 400 zł + kilka wizyt przed zabiegiem (każda 60 zł) + stymulacja (u mnie akurat wystarczyło CLO) + ewentualne zastrzyki na pękniecie pęcherzyków ( ok. 100 zł) + usg jakieś dwa dni po zabiegu w celu sprawdzenia czy pękły pęcherzyki ( 60 zł), jeśli pękły to większosc dziewczyn dostaje luteinę (3 zł - podjęzykowa; 30 zł dopochwowa) lub duphaston (ok. 34 zł). Później kilka razy beta hcg - trzeba sprawdzić czy Maleństwo się zagnieździło i trochę innych badań z krwi. Niby jedno podejście do IUI daje 10% szans na zajście w ciążę, nam udało się za pierwszym razem - chyba mamy szczęście:-)
pmagdaleno, dziwny ten lekarz,który nie zlecił badania bicenozy pochwy....
w Inviccie ZAWSZE je zlecają;
Katrin, idziesz do laboratorium, siadasz na fotel i pobierają wymaz (tak jak do cytologii). Ja przed HSG wzięłam 2 nurofeny i 2 no spy i było prawie ok; moment pobolało, ale to taki ból jak przy @ (no, trochę mocniejszy) - nie ma się czego bać.
w Inviccie ZAWSZE je zlecają;
Katrin, idziesz do laboratorium, siadasz na fotel i pobierają wymaz (tak jak do cytologii). Ja przed HSG wzięłam 2 nurofeny i 2 no spy i było prawie ok; moment pobolało, ale to taki ból jak przy @ (no, trochę mocniejszy) - nie ma się czego bać.
niestety nie mogę się z Toba zgodzić; jesli chodzi o mnie wszystkie badania, które miałam były potrzebne i nie jestem naciągana na kasę, ale , oczywiscie, wszystko zależy od lekarza, na którego sie trafi;
pozdrawiam
pozdrawiam
ehhh, magdaleno, tak to już bywa - ja miałam duże problemy "dzięki" p. dr, u której Ty się teraz leczysz i Bogu dziękuję, że podjęłam decyzję o pożegnaniu się z nią; chyba nie ma lekarza, który pomógłby każdemu w każdym schorzeniu;
pozdrawiam
pozdrawiam
A nie leczyłaś się u dr Ranickiej ?? Ta z Invicty to pewnie dr Legan....
Ratnickiej , oczywiście :-)