Widok
baklażan
Co z niego przygotowujecie lub do czego dodajecie??
Ja uwielbiam grillowanego w plasterkach
a robię tak:
na talerz wylewam jak mi się chce własny sos typu vinegrette( nie wiem jak to się pisze:). Na to plasterki grillowane a na nie: pomidory szuszone mozzarella i szynka szwardzwaldzka. Albo pomiidor świeży, szczypiorek i feta.
Pycha!
A jak u Was?
Ja uwielbiam grillowanego w plasterkach
a robię tak:
na talerz wylewam jak mi się chce własny sos typu vinegrette( nie wiem jak to się pisze:). Na to plasterki grillowane a na nie: pomidory szuszone mozzarella i szynka szwardzwaldzka. Albo pomiidor świeży, szczypiorek i feta.
Pycha!
A jak u Was?
ja bakłażana dodaję do leczo, zapiekanek, lubię też grillowanego, faszeruję mielonym miesęm.
Musakę robię tak:
2 średnie bakłażany
0.5 kg ziemniaków
ok. 0.5 kg mielonej wołowiny (albo jagnięciny, ale w Polsce chyba trudno ją dostać, dlatego zawsze robiłam z wołowiny)
puszka pomidorów (w sezonie świeże:)
2 cebule
2,3 ząbki czosnku (ja uwielbiam więc daję 3 ogromne:)
ok. 30 dag. żółtego sera
sos beszamelowy z jajkami - ja robię tak: rozpuszczam ok. 5 łyzek masła i dodaję 5 łyżek mąki (po kolei cały czas mieszając). zdejmuję garnek z kuchenki i dodaję mleko (3 szklanki) też stopniowo, cały czas mieszając. Kladę z powrotem garnek na kuchenkę i bardzo powoli gotuję, aż sos zgęstnieje. dodaję połowę startego sera, odrobinę soli pieprzu i gałki muszkatołowej. w miseczce roztrzepuję 3 żółtka i dodaję do nich odrobinę sosu, potem całość wlewam do garnka z sosem i mieszam. gotowe;)
bakłażana kroimy w plasterki i solimy z obu stron (zawsze solimy, bo sól wyciąga z nich gorycz) i odkładamy. w międzyczasie robimy beszamel. odstawiamy do wystygnięcia. na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (na oliwie) dodajemy mięso. Smażymy wszystko razem, aż będzie gotowe, potem dodajemy pomidory sól i pieprz, oregano i bazylię. dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. W międzyczasie opłukujemy bakłażany z soli i smażymy na oliwie z obu stron, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i też obsmażamy. naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy warstwę bakłażanów, na to połowę mięsa, ziemniaki, znowu mięso, na górę bakłażana. całość zalewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, potem wyciągamy, posypujemy resztą sera i wstawiamy na kolejne 20 minut. I gotowe:) Jest z tym dużo pracy, ale warto. Przed krojeniem trzeba poczekać 10 minut żeby się nie rozpadło jak lazania.
Musakę robię tak:
2 średnie bakłażany
0.5 kg ziemniaków
ok. 0.5 kg mielonej wołowiny (albo jagnięciny, ale w Polsce chyba trudno ją dostać, dlatego zawsze robiłam z wołowiny)
puszka pomidorów (w sezonie świeże:)
2 cebule
2,3 ząbki czosnku (ja uwielbiam więc daję 3 ogromne:)
ok. 30 dag. żółtego sera
sos beszamelowy z jajkami - ja robię tak: rozpuszczam ok. 5 łyzek masła i dodaję 5 łyżek mąki (po kolei cały czas mieszając). zdejmuję garnek z kuchenki i dodaję mleko (3 szklanki) też stopniowo, cały czas mieszając. Kladę z powrotem garnek na kuchenkę i bardzo powoli gotuję, aż sos zgęstnieje. dodaję połowę startego sera, odrobinę soli pieprzu i gałki muszkatołowej. w miseczce roztrzepuję 3 żółtka i dodaję do nich odrobinę sosu, potem całość wlewam do garnka z sosem i mieszam. gotowe;)
bakłażana kroimy w plasterki i solimy z obu stron (zawsze solimy, bo sól wyciąga z nich gorycz) i odkładamy. w międzyczasie robimy beszamel. odstawiamy do wystygnięcia. na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (na oliwie) dodajemy mięso. Smażymy wszystko razem, aż będzie gotowe, potem dodajemy pomidory sól i pieprz, oregano i bazylię. dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. W międzyczasie opłukujemy bakłażany z soli i smażymy na oliwie z obu stron, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i też obsmażamy. naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy warstwę bakłażanów, na to połowę mięsa, ziemniaki, znowu mięso, na górę bakłażana. całość zalewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, potem wyciągamy, posypujemy resztą sera i wstawiamy na kolejne 20 minut. I gotowe:) Jest z tym dużo pracy, ale warto. Przed krojeniem trzeba poczekać 10 minut żeby się nie rozpadło jak lazania.
ja uwielbiam bakłażany w panierce, polecam ten przepis:
http://www.gotujmy.pl/baklazan-w-sosie-pomidorowym-z-balsamico,przepisy,155740.html
pyszności:-)
http://www.gotujmy.pl/baklazan-w-sosie-pomidorowym-z-balsamico,przepisy,155740.html
pyszności:-)
ja robię tak :
bakłazany kroje w plasterki( takie jak pomidora)obtaczam w mace i smaże na rumiano układam na półmisku ,polewam wszystko jogurtem bądż śmietaną wymieszanym ze świezym czosnkiem i zjadam może być jako surówka lub przystawaka na zimno i ciepło jak komu lepiej smakuje :) Smacznego .
bakłazany kroje w plasterki( takie jak pomidora)obtaczam w mace i smaże na rumiano układam na półmisku ,polewam wszystko jogurtem bądż śmietaną wymieszanym ze świezym czosnkiem i zjadam może być jako surówka lub przystawaka na zimno i ciepło jak komu lepiej smakuje :) Smacznego .
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."