Widok

biegunka po antybiotyku

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
moja 5 miesięczna córa dostała po raz pierwszy antybiotyk. Do antybiotyku robię jej jeszcze inhalacje.
Pierwszą dawkę antybiotyku dostała wczoraj o 17. bierze go co 8 godzin. no i ma biegunkę, nie jakąś straszną, nie leci z niej co chwilę ale kupki są wodniste i częstsze niż zwykle.
Córcię karmię piersią.
Czy mogę jej coś podać na tą biegunkę? smectę np.?
może wprowadzić jej do diety marcheweczkę? żeby ją trochę zatrzymało? czy na razie nie eksperymentować?

na osłonę żołądka podaję jej Diclofor
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ciężko coś doradzić z takim maluchem,najlepiej skosultować z pediatrą ale myślę,że z marchwianką możesz spkojnie spróbować,kleik ryżowy na wodzie też.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To jest rewelacyjne ors hipp 200 i można podawać maluchom po 4 mc ,dostępne w większości aptek.

http://hipp.pl/uploads/tx_hippkatalog/PL2300_05082010.pdf
o fajne to, ale na razie jestem uziemiona i nigdzie nie mogę wyjść :(
mam w domu i marchewkę i kleik ryżowy.
na razie córa je tylko pierś. niczego innego jej nie podawałam
2 tyg temu przerabiałam to samo. synek ma niespełna 6mcy. z 2 kup synek zaczął przy antybiotyku robić 8-10 na dobę. przy tym odparzony tyłek miał. po skończonym antybiotyku wszystko wróciło do normy. byłam u dr, smecte zalecił i probiotyki.w aptece dierol jeszcze jest.
aaaaaaaaaa dzięki

moja córa kupki normalnie robi co ok. 4-5 dni
a dziś zrobiła 4 ale już chyba trochę lepiej bo na razie robi tylko takie "piardki z wydrukiem" ;)
dałam jej trochę kleiku ryżowego na wodzie

i smaruję jej grubo tyłek sudocremem żeby była dobra bariera ochronna ;)

a ile dawałaś synkowi tej smecty?
Majka, zastanów się nad zmianą mleka (jeśli karmisz sztucznie) przejściowo na mleko lecznicze stosowane w terapii biegunek - Humana z MCT. Gdy moja malutka miała taki problem, jak twoja, przestawiłam ją na to mleko i dzięki niemu biegunka się zatrzymała, a mała miała siłę i możliwość wyjść z choroby (bo tak, to co zjada, to wylatuje drugą stroną - widać było po przyroście, a raczej zahamowaniu przyrostu, wagi).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bambosz. Moja córa karmiona jest wyłącznie piersią
. Żadnej butelki ani smoczka do ssania nie toleruje :/ Mam nawet problem zpodawaniem lekarstw bo wypluwa.
Wczoraj udało mi się jej wcisnąć odrobinę kleiku na wodzie. Pierwszy raz jadła ;) dziś spróbuję znów.
No i ja jem banany żeby zatwardzić trochę jej kupkę
Majka, wobec tego faktycznie, pozostaje tobie jeść banany. :) To mleko, o którym pisałam, jest właśnie o banany oparte, dlatego jest tak skuteczne.
ale dzięki :) będę wiedzieć na przyszłość ;) może jej się kiedyś odmieni i załapie jakimś cudem butelkę... jednakże mam nadzieję, że nie będzie już nam dane spróbować tego mleka ;)
Jak najbardziej możesz podać smectę. Jeśli to biegunka po antybiotyku to jak najwięcej probiotyków stsouj żeby odbudować florę jelit. Nawadniaj ją też często- może być orsalit lub ten lepszy w smaku orsalit nutris. Nawet jak biegunka ustąpi to jeszcze przez min tydzień podawaj jej te probiotyki.
dr smecte zalecił podawać 2 x dziennie po 1/2. dawałam 1 x po1/2 na noc do mm. bo oprócz wieczornego mm karmię piersią. z wodą smecty pić nie chciał. ja byłam z małym u dr bo starsza córka w tym czasie miała biegunkę i nie wiedziałam czy mały od niej nie złapał, na szczęście to było od antybiotyku - zinnat brał.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry