Widok
adi: moj narzeczony jest w takiej samej sytuacji.Nam ksiadz powiedzial,ze bierzmowanie jest konieczne do zawarcia tego sakramentu.Adnotacja o nim jest na swiadectwie chrztu,ktore narzeczeni przekladaja ksiedzu.
U nas wyglada to tak: od okolo 3 miesiecy juz,jezdzimy co tydzien do ksiedza,na krotkie spotkania,od razu odbywamy nauki,a moj narzeczony przygotowuje sie do bierzmowania.Co spotkanie ksiadz rozmawia z nim .delikatnie przepytuje itd. Za jakis czas moj narzeczny dostanie dokument od ksiedza,Z tymze dokumentem pojdzie do kosciola w ktorym bedzie wkrotce bierzmowanie.Po jego okazaniu bedzie mogl przystapic do tego sakramentu z mlodzieza.
U nas to nie jest tylko koniecznosc.Moj narzeczony chce miec ten sakrament.Gdyz ,tak jakos uwazamy,ze nie mielibysmy czytsego sumienia.Bierzmowania nie ma przez zaniedbanie religii w czasach szkolnych.Jest jak najbardziej wierzacy.
U nas wyglada to tak: od okolo 3 miesiecy juz,jezdzimy co tydzien do ksiedza,na krotkie spotkania,od razu odbywamy nauki,a moj narzeczony przygotowuje sie do bierzmowania.Co spotkanie ksiadz rozmawia z nim .delikatnie przepytuje itd. Za jakis czas moj narzeczny dostanie dokument od ksiedza,Z tymze dokumentem pojdzie do kosciola w ktorym bedzie wkrotce bierzmowanie.Po jego okazaniu bedzie mogl przystapic do tego sakramentu z mlodzieza.
U nas to nie jest tylko koniecznosc.Moj narzeczony chce miec ten sakrament.Gdyz ,tak jakos uwazamy,ze nie mielibysmy czytsego sumienia.Bierzmowania nie ma przez zaniedbanie religii w czasach szkolnych.Jest jak najbardziej wierzacy.

"największym szczęściem jest kochac i byc kochanym"

elajza: no dokladnie,musi byc.Chyba osoba ,ktora zakladala temat zostala wprowadzona w blad.UPEWNIJCIE SIE!! BO MOZECIE MIEC PROBLEMY! a tak moze uda sie jeszcze zrobic bierzmowanie? musicie sie dowiedziec
pozdrawiam i zycze powodzenia
pozdrawiam i zycze powodzenia

Witam
My tez jesteśmy w takiej samej sytuacji tylko ze mój luby nie ma komunii ani bierzmowania i kompeltnie niewiem od czego zacząć. Od niedawna mieszkam w Gdańsku więc nie mam pojęcia gdzie się udać żeby to wszystko załatwić ;-( Jeśli któraś z Was mogłaby polecić mi jakiegoś księżulka co jest przychylny i da się z Nim rozmawiać (normalnie ;-) ) byłambym bardzo wdzięczna..Już raz byliśmy u księdza w Gdańsku - Zaspie i to była totalna porażka ksiądź potraktował Nas okropnie..Juz sama niewiem co mam robić..;-(
My tez jesteśmy w takiej samej sytuacji tylko ze mój luby nie ma komunii ani bierzmowania i kompeltnie niewiem od czego zacząć. Od niedawna mieszkam w Gdańsku więc nie mam pojęcia gdzie się udać żeby to wszystko załatwić ;-( Jeśli któraś z Was mogłaby polecić mi jakiegoś księżulka co jest przychylny i da się z Nim rozmawiać (normalnie ;-) ) byłambym bardzo wdzięczna..Już raz byliśmy u księdza w Gdańsku - Zaspie i to była totalna porażka ksiądź potraktował Nas okropnie..Juz sama niewiem co mam robić..;-(
A Snajpi ma rację..bierzmowanie nie jest konieczne do zawarcia małżeństwa. Osoba wierząca może wziąć ślub kościelny z osoba niewierzącą z taką różnicą że 1) osoba niewierząca nie przystępuje od komunii, 2) w momencie składania przysięgi nie wypowiada słów "tak mi dopomóż Panie Boże...itd"..
Dla Nas to katastrofa bo mimo iż mój Przyszły nie ma tych sakramentów to jest osobą wierzącą, na swój sposób, nawet bardziej od niejednego katolika- i co z takimi ludźmi? Rozumiem nie przystępowac do komuni ale chyba po to sie bierze ślub w kościele żeby przysięgać przed Bogiem???? :>
Dla Nas to katastrofa bo mimo iż mój Przyszły nie ma tych sakramentów to jest osobą wierzącą, na swój sposób, nawet bardziej od niejednego katolika- i co z takimi ludźmi? Rozumiem nie przystępowac do komuni ale chyba po to sie bierze ślub w kościele żeby przysięgać przed Bogiem???? :>
no, to fakt, tu masz racje, ze nie majac bierzmowania mozna wziac slub w kosciele tak jak piszesz - bez wczesniejszej spowiedzi, przyjmowania komunii sw. i wypowiadajac zmodyfikowana lekko przysiege.
ale mam wrazenie, ze pytanie dotyczylo osoby, ktora chce przyjac SAKRAMENT malzenstwa, a tu bierzmowanie jest konieczne.
Pozdrawiam.
ale mam wrazenie, ze pytanie dotyczylo osoby, ktora chce przyjac SAKRAMENT malzenstwa, a tu bierzmowanie jest konieczne.
Pozdrawiam.
Racja, dla mnie to będzie kolejny sakrament, a dla mojego przyszłego męża też będzie równie ważne, ale nie nazywa tego sakramentem... I tylko dla tego rezygnować z przysięgi przed Bogiem..?Ja się już pogubiłam..i im więcej chcę się na ten temat dowiedzieć, tym bardziej tego nierozumie..I nie mam już argumentów na obronę księży, kiedy mój narzeczony krytykuje Ich za takie postępowanie...
witam dzieki za odpowiedzi:)
Mój luby ma taka prace że na telefon on musi w kazdej chcwili wyjechac za granice, nie ma on wyznaczonych dni pracy wiec ciezko jest cokolwiek zaplanować oczywiscie na slub juz od roku pa wziety urlop ale na bierzmowanie nie wiem czy dostanie urolop.Jestem zestresowana że niezdazymy na czas, bierzmowanie jest 6 maja a wesele mamy 18 czerwca.Mam nadzieje że jakby co to ksiąc nam da slub pomimo braku jego bierzmowania.
Pozdrawiam
Mój luby ma taka prace że na telefon on musi w kazdej chcwili wyjechac za granice, nie ma on wyznaczonych dni pracy wiec ciezko jest cokolwiek zaplanować oczywiscie na slub juz od roku pa wziety urlop ale na bierzmowanie nie wiem czy dostanie urolop.Jestem zestresowana że niezdazymy na czas, bierzmowanie jest 6 maja a wesele mamy 18 czerwca.Mam nadzieje że jakby co to ksiąc nam da slub pomimo braku jego bierzmowania.
Pozdrawiam
hej!moze troche pozno,ale przeczytalam twoja wiadomosc i moze moge ci pomoc.ja tez nie mialam komunii i bierzmowania, wiec poszlam do ksiedza (wprawdzie w listopadzie) w mojej parafii 0 parafia sw.jadwigi krolowej w gdyni na karwinach i powiedzialam, co da sie zrobic. powiedzial,ze nie ma problemu, ze on przygotuje mnie do komunii, a drugi ksiadz z parafii do bierzmowania. z ksiedzem od komunii spotkalam sie 3 razy po pol godzinki, z ksiedzem od bierzmowania dwa razy - po pol godzinki i jestem juz po bierzmowaniu.jakbys chciala moge ci dac dokladniejsze namiary na "moich" ksiezy.
pozdrawiam i powodzenia!!
gosia
pozdrawiam i powodzenia!!
gosia