Widok

bierzmowanie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Z pewych wzgledow do dnia dzisiejszego nie bylam bierzmowana, chcialabym teraz to nadrobic zwlaszcza ze chce wziac slub koscielny. Czy mozecie mi polecic kosciol, ktory organizuje bierzmowanie dla doroslych?

dziekuje i pozdrwiam,
Atydek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
św Mikołaj są spotkanie katehumentu i ludzie przygotowują się do chrztu komunii i właśnie bierzmowania spotkania są w poniedziałki (przynajmniej tak było w zeszłym roku i dwa lata temu) o godzinie 20 spotkanie są od października do kwietnia bierzmowanie jest w wielkanoc. BARDZO polecam te spotkanie chodze na mnie 3 rok i jest na serio super!! Ojciec Jacek jest świetnym przewodnikie w sprawach duchowych :) polecam

a moze jest cos takiego organizowane np w gdyni? albo gdzies blizej do rumi?
pozdrawiam
W kościele NMP na Swiętojańskiej też są bierzmowania w okolicach Wielkanocy dla dorosłych.Ale spotkania w jakie dni to już nie wiem.Najlepiej się dowiedzieć.Może w biurze parafialnym...?

http://www.diecezja.gda.pl/
wszystkie parafie w trojmieśćie

http://www.stos.opoka.org.pl/teksty/paracki.htm#02
a to link na stronke gdzie można znaleść ściąge do przygotowania się do bierzmowania
Oczywiście chodziło mi o Swiętojańską w Gdyni...
mam pytanko
czy na to bierzmowanie dla "spoznialskich"- inaczej dla doroslych trzeba sie uczyc tych wszystkich pytan??
czy w przypadku dla doroslych odchodzi sie od tego?
jak to wyglada w praktyce??
aha
jeszcze jedno jak wygladaja "wymogi" co do swiadkow slubu czy tez potrzebuja byc bierzmowani?
szczerze mówiąc nie wiem dokładnie też zależy na jakiego księdza się trafi ale jakieś ulgi chyba są...
mój mąż na przykład dwa lata temu poszedł do swojej parafii (poszliśmy razem) i spytał jak i co trzeba zrobić żeby się bierzmować a był wporządku ksiądz i pożyczył mu katechizm kościoła katolickiego wzkazująć co ma dokładnie przeczytać i nauczyć się i potem zobaczy sie co dalej.Ponieważ moj mąż pływa nie miałby czasu na regularne przygotowania.Ale i tak już do bierzmowania nie wrócił i ślub odbył się bez tego.Oczywiście z deklaracją że w przyszłości się bierzmuje....
Co do świadków to też zależy od parafii.Niektóre parafie chcą takiego zaświadczenia ale generalnie nie wymaga się za dużo od świadków.
w praktyce to są to co tygodniowe spotkaknia podczas których rozmawia się o różnych aspektach wiary np. o świętych, o trójcy świętej i tym podobne nie ma odpytywanek z modlitw i znajomości odpowiedzi na pytania ;) wszystko odbywa się w grupie i atmosfera jest bardzo luźna jak nie chcesz nic mówić to nie msisz nie ma obowiązku odzywania się :) przynajmniej tak jest w Mikołaju

jeśli chodzi o świadków to oni nawet nie muszą być wierzący... ale to też zależy od księdza.... zależy na kogo trafisz ;)

Najblizsze bierzmowanie dla dorosłych odbędzie się 5 grudnia (?) w koscile NSPJ w Gdyni - centrum - duzy kosciół koło dworca Gdynia Gł. Przygotować musisz się w swojej parafii - czyli trzeba zgłosić się do Ks. proboszcza - powiedzieć o co chodzi, niech zada jakis materiał i kilka razysoptkacie się by ksiadz mógł zobaczyć, ze są jakieś postepy. Na koniec przed 5 grudnia powinien dać Ci kartę do bierzmowania, z która zgłosisz się do koscioła NSPJ conajmniej godzinę przed bierzmowaniem i tyle. Pozdrawiam i zyczę powodzenia
Z tego co wiem a wiem na 100% to sakrament bierzmowania nie jest koniecznością przy zawarciu małżeństwa. Wiem to bo rozmawiałem na ten temat z księdzem. Tak więc nie musisz na szybkiego szukać miejsce gdzie ten sakrament otrzymasz. Pozdrawiam
Ale jeżeli masz okazję i ochotę to warto to uzupełnić. Z tego comi wiadomo - wwiększości parafii będą od Ciebie wymagać bierzmowania. Ale oczywiście wybór należy do Ciebie.Możesz posłuchać mojej dobrej rady albo rady innych - mądrzejszych ode mnie.
do góry