Re: bigos
ja robię tak:
sporą golonkę albo biodrówkę gotuje w małej ilości wody(tylko tyle, żeby zakryła mięso) w trakcie gotowania wody nie dolewam już- ziele angieskie, liśc laurowy, pieprz...
rozwiń
ja robię tak:
sporą golonkę albo biodrówkę gotuje w małej ilości wody(tylko tyle, żeby zakryła mięso) w trakcie gotowania wody nie dolewam już- ziele angieskie, liśc laurowy, pieprz ziarnisty. miękkie mięso zostawiam w wywarze żeby ostygło, później obieram z kości, wywar przecedzam i wlewam ponownie do garnka wrzucam kapustę, ugotowane mięso, owoce jałowca, suszone grzyby i jeżeli wyszło mało mięsa to kiełbasę ale nie śląską tylko coś "trochę lepszego". pod koniec gotowania wlewam na patelnię ok 100 ml przecieru pomidorowego, wsypuje na oko papryke ostrą i gotuję ciągle mieszając do momentu otrzymania gęstej pasty (może się trochę przypalić) wrzucam kapusty i gotowe.
zobacz wątek