Widok

bliźniaki i mamusie bliźniaków?

Halo, halo!
Czy są tu na forum jakieś bliźniacze mamy?
3 miesiące temu urodziłam dwóch super chłopaków i jak chyba większość swieżo upieczonych mamuś mam wiele wątpliwości i pytań związanych z ogarnięciem maluchów :) Oczywiście w takich sytuacjach zawsze można się zwrócić do innych "dzieciatych" koleżanek, ale zauważyłam że nikt tak nie zrozumie podwójnej mamy, jak inna mama obdarzona bliźniaczym szczęściem :)
Niestety nie znalazłam na forum podobnego wątku (jeżeli takowy jest, to proszę o info), więc pomyślałam o założeniu nowego. Może znajdą się jakieś mamusie bliźniaków, które zechcą podzielić się swoimi doświadczeniami?
Pozdrawiam
Karolina - mama Stasia i Olka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej ja dopiero w 5 miesiącu jestem ale bardzo chętnie dołączę do grupy bo już szukam porad
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej na FB są fora typowo bliźniacze i jest sporo takich grup, osoby głównie z całej polski, ale organizują spotkania w danym mieście i wtedy się spotykają. Ja mam chłopaków 3letnich ;)
Drogie mamy! Widzę że sporo Was pojawiło się w tym wątku :) jestem mamą dwóch prawie półrocznych brzdąców. Doszłam do wniosku że przydałaby mi się "grupa wsparcia" ;) Chciałabym wymienić się doświadczeniami z kimś, kto może zrozumieć bycie rodzicem wielokrotnym :) Czy wiecie coś o np. spotkaniach mam/rodziców Blizniaków w trójmiescie? Albo czy wiecie gdzie takich osób może być więcej, przy okazji innych inicjatyw? Jeżeli ich nie ma,może warto je stworzyć? Dajcie proszę znać,może uda się coś wykombinować :)
Moi chłopcy, obecnia 2,5 roku, nigdy nie mieli 'swojkego" jężyka, może dlatego że maja starszego brata i dużo czasu spedzają razem. Zaczęli mówic w w okolicach 2 lat, teraz buzia im sie nie zamyka, i nie ma problemów, żeby ich zrozumieć. Także różnie to bywa z bliźniakami.

Pozdrawiam wszystklie mamusie wieloraczków :)
O jak fajnie, jest nas więcej. :-)
Bliźniaki mają swój język i świetnie porozumiewają się między sobą. Z tego powodu później zaczynają mówić.Poświęcajcie więcej czasu na zabawę i rozmowę ,efekt gwarantowany.
Hej
Ja również mam bliźniaki, mają zaledwie 9 dni :) Chłopak i dziewczynka. Urodzeni w 39 tyg ciąży przez cc, wogóle nie spieszyło się im na druga stronę brzuszka :)
Od początku karmię maluchy mm, nie wiem czy inne dzieciaczki tak mają ale moje tylko jedzą ogromne ilości mleka i śpią ;) Podobnie było ze starszym bratem maluchów...
Ciekawa jestem jak to jest jak trochę podrosną, pewnie będzie roboty co nie miara..
Pozdrawiam
Witajcie
Też jestem mama bliźniaków chłopaki maja Roczek na początku karmiłam piersią przez 5 miesięcy i to obu naraz (miałam specjalną poduszkę do karmienia) potem przeszliśmy na butle i tez zawsze karmiłam obu zawsze można zaoszczędzić trochę czasu a przy dwójce to ważna. Chłopaki urodzili się jako wcześniaki a teraz po mały chcą chodzić najgorsze jest pierwsze 2-3 miesiące potem kwestia przyzwyczajenia
pozdrawiam
Mama Stasia i Grzesia
Witajcie. Mam na imię Asia i moje kochane słońca, dziewczynka i chłopak maja 13 miesięcy. Są przesłodkie, żywe, wesołe i dają nam wiele radości.
Hej Joasiu!
Dawno tu nie zaglądałam, bo dawno tu nikt nie pisał, a tu proszę taka niespodzianka :) Moje chłopaki mają 11 miesięcy i mimo, że próbują stawiać już pierwsze kroki, to i tak opisane przez Ciebie okruszki z podłogi (a najlepiej takie, które właśnie zamiatam) muszą trafić do buzi :). Ja myślę, że u nas pracy jest wciąż sporo, ale wydaje mi się mniej uciążliwa - więcej się dzieje, z chłopakami jest lepszy kontakt - jest z kim pogadać :)
Czy są tu może jeszcze inne mamy około rocznych bliźniaków?
Pozdrawiam
Witam wszystkie mamy bliźniaków i nie tylko, moje łobuziaki mają 9 miesięcy, chłopiec i dziewczynka. Ogólnie są słodkie i kochane dzieci, ale faktycznie pracy jest od zatrzęsienia. Juz teraz troszkę się zabawią same ale początek był ciężki. Nieprzespane noce,kolki,mialam wrażenie,że oprócz karmienia i przewijania nic więcej nie robię. Ale szybko się zapomina o tym zmęczeniu jak widzę usmiechajace się dwie mordki. Teraz pełzaja po podłodze i zbierają okruszki. Pozdrawiam.
taka_o ja z poczatku tez szybko reagowalam na kazdy placz ;) potem mi troche przeszlo, bo ja mieli suche pieluchy, byli najedzeni i wiem z eich nic nie bolalo to czasami musza pojeczec ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki bardzo za szybką odpowiedź :) Tak w ogóle to powinnam napisać już wcześniej, że Karolina, która założyła wątek i taka_o to jedna osoba. Po prostu wcześniej pisałam nie rejestrując się na forum, a login Karolina jest oczywiście zajęty. Co do dzieciaków, to nawet nie śmiem wyobrażać sobie, co to będzie jak podrosną ;) Póki co jest bardzo ok, co prawda wyrywają sobie smoczki z ust, ale raczej cieszą się na swój widok. Co tro będzie potem? Pewnie nie ominą nas bunty i awantury ;) Chciałabym tylko, żeby nie dramatyzowali tak bardzo - martwi mnie to i czuję wtedy, że chyba coś robię źle. Niestety nie mogę dojść co i powoli utwierdzam się w przekonaniu, że mam takie temperamentne egzemplarze. Za to kiedy słyszę od dziewczyn z jednym maluchem "mój to może czasem zakwili, a tak to śpi i je" to mogę tylko westchnąć :)
taka_o moje maja 6 lat i w porownaniu z tym jak mieli po 6 mcy jest ciezej - kloca sie o byle co o papierek od cukierka, non stop walcza, wydurniaja sie itp ale sa chwile gdy bawia sie razem np buduja bazy czy graja w gry :)
dawno tu nie zaglądałam :) Jedna z Was napisała na górze, że ma 5 koleżanek z bliźniakami - WOW ja mam jedną i to w innym mieście :) Chciałam zapytać mamy ze starszymi bliźniakami czy ich pociechy też "piłowały paszcze" ... moi chłopcy są na ogół radośni, jest z nimi fajny kontakt, potrafią się zająć zabawkami, ale czasem wystarczy sekunda,gdy coś im nie podpasuje i przemieniają się w płacząco-jęczące tajfuny...trudno jest równolegle odpowiadać na potrzeby obu (zwłaszcza kiedy teoretycznie nic im nie powinno przeszkadzać), może to kwestia tego że muszą czasem poczekać, ale i mi w pewnym momencie siadają nerwy ;/ a do momentu aż zaczną artykułować potrzeby jeszcze nam daleko
Dzieci rosną i jest coraz lepiej, chociaż nadal ciężko, ale problemy są inne. Obecnie przechodzimy bunt dwulatków i czterolatka, więc czasami moje nerwy są na skraju wyczerpania, ale nie chciałabym już wrócić do początków, teraz jest o niebo lepiej :)
Na komórce przeglądam wątek, bo mam 5 koleżanek, które mają bliznieta- minus wcisnąl mi się przez pomyłkę przepraszam
pewnie że będzie dobrze:) ja od 4 miesięcy jestem mamą Krysi i Franka:)
a do tego mam jeszcze 2 letnią Lenkę:) nie mam wyjścia muszę dać radę:)
bedzie dobrze bo jak by mialo byc !!!!:))) kazdy ma lepsze i gorsze chwile ale spokojnie dasz rade;). Ja tez mam bliźniaki i 4,5 latke i czasem bym pozabijala, ale generalnie jest ok i jakos czas leci(roznica dokladna miedzy nimi to 3 lata).
Podbudowało mnie to co piszecie, bo ja jeszcze z bliźniaczym brzuchem i niespełna trzy latkiem na spacerach też się nasłucham ubolewań...a wbijam sobie do głowy, że będzie dobrze...to znaczy będzie jak ma być - nie inaczej:)