Widok

obraczki tylko na lewej ręce

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny chcialam juz dawno o tym napisac ale jakos nie mialam czasu. Sama tez zylam w blogiej nieswiadomosci ze obraczki nosi sie na lewej rece oczywiscie na palcu serdecznym wraz z pierscionkiem zareczynowym-to zwyczaj calego swiata oprocz krajow bylego bloku komunistycznego...pozdrawiam.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
często widzialam u ludzi obrączki na lewej ręce i zastanawiałam się dlaczego właśnie tak noszą...
Jest w tym sens.. lewa ręka bliżej serca..
A jak wy będziecie nosić?

...
ja będę nosić na prawej ręce, a pierścionek przełożę na lewą rękę, w niektórych krajach jest taka tradycja noszenia obrączki na lewej ręce (np. moja koleżanka wychodzi za Francuza i będzie nosiła obrączkę na lewej ręce bo we Francji tak się nosi)

a mi sie wydaje, ze ta prawa dłon to juz była przed powstaniem bloku wschodniego, wiec nijak sie do niego ma.

i czy sugerujesz, ze my nadal zyjemy pozostałosciami komunizmu???

zreszta obraczka to symbol i nie jest istotne, na której dłoni sie ją nosi.

image
W Barazyli tez nosza na prawej rece.
to prawda,ze wszedzie prawie nosi sie na lewej razem z pierscionkiem zareczynowym i tak tez ja bede nosic swoja obraczke. ale prawda tez jest,ze to przeciez kazdego sprawa,gdzie sobie chce te obraczke nosic...nie lubie hasel typu - obraczka na lewej rece,to juz pewnie wdowa...noscie je sobie tam,gdzie wam sie podoba i jak wam wygodnie,takie moje zdanie.

nie no jasne ze kazdy ma wolnosc wyboru a tytul mial przyciagnac uwage, uwazam tylko,ze skoro zaczelismy podrozowac po swiecie i mieszkac w innych krajach to warto miec swiadomosc tego,ze czesto polacy, litwini, łortysze itd dezorientuja ludzi w krajach do ktorych sie udaja a obraczki to poza symbolem to rowniez informacja o stanie cywilnym. Nie chce nikogo atakowac to tylko praktyczna informacja. Buzial.

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli o ścisłość chodzi - nie jest to tylko domena krajów byłego bloku komunistycznego jak to nazwałaś;) Chodzi raczej o katolików i protestantów....

Wg mnie jest to element naszej tradycji, który nie powinien ulegać zmianie dlatego, że podróżujemy;)

image
Popieram wypowiedz Magdy. Ponadto uważam, że mamy piekną tradycję związaną z zaślubinami (zwłaszcza sakramentalnymi).
Owszem, akceptacja innych, obcych zwyczajow TAK, ale osobiscie nie mam zamiaru wyrzekać się własnej kultury.

-------------

Post-wedding customs

In some Western cultures (USA, UK, France, Sweden), the wedding ring is worn on the left hand. This choice of finger relates to traditions purportedly dating to classical times, from an early usage reportedly referring to the fourth finger of the left hand as containing the vena amoris or "vein of love" or veia d'amore. At least in part due to this tradition, it became acceptable to wear the wedding ring on this finger. By wearing rings on the fourth finger of their left hands, a married couple symbolically declares their eternal love for each other. This has now become a matter of tradition and etiquette in these countries.

In other countries such as Germany, India, Venezuela and Chile, however, it is worn on the right hand. In Spain it is also worn on the right, except by Catalan people. Orthodox Christians and Eastern Europeans also traditionally wear the wedding band on the right hand. Jewish couples wear the wedding ring on the left hand, even though it is placed on the right hand during the marriage ceremony. In The Netherlands, Catholic people wear it on the left, all others on the right; in Austria, Catholic people wear it on the right. In Belgium, the choice of hand depends on the region of the country. Greek people, many being Orthodox Christians, also wear the wedding rings on the right hand in keeping with Greek tradition. A traditional reason to wear the wedding ring on the right hand stems from Roman custom. The Latin word for left is "sinistra", a word that evolved into the English "sinister". The Latin word for right is "dexter", a word that evolved into "dexterity". Hence, the left hand had a negative connotation and the right a good one.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam,

wiesia
annsopot napisał(a):

> nie no jasne ze kazdy ma wolnosc wyboru a tytul mial
> przyciagnac uwage, uwazam tylko,ze skoro zaczelismy podrozowac
> po swiecie i mieszkac w innych krajach to warto miec
> swiadomosc tego,ze czesto polacy, litwini, łortysze itd
> dezorientuja ludzi w krajach do ktorych sie udaja a obraczki to
> poza symbolem to rowniez informacja o stanie cywilnym. Nie chce
> nikogo atakowac to tylko praktyczna informacja. Buzial.
>

A po jakich krajach podróżujesz jeśli można się zapytać??:)
obrączki na lewej ręce to tradycja ANGLOSASKA:) Na kontynencie nosi się na prawej ręce:) więc to nie jest tradycja "bloku wschodniego"

Proszę o to cytat z Wikipedii:
A wedding ring or wedding band consists of a precious metal ring, in certain countries (UK, USA, Brazil) worn on the base of the left ring finger – the fourth finger (counting from the thumb) of the left hand. In most other parts of the world, it is worn on the right ring finger (e.g. Azerbaijan, Bulgaria, Germany, Poland or Russia) (see also below).

i jak można tu przeczytać: w większości krajów obrączkę nosi się na PRAWYM palcu serdecznym:)
Na lewej ręce to Wdowcy nosza obrączki:p
no ja mieszkam w Irlandii a to kraj katolicki...

image
A my nosomy włąśnie na lewej ręce.
Wg mnie jest to wygodniejze, bojesteśmy praworeczni. No i jak jestesmy za granicą to nie wzbudza wątpliwości ze jesteśmy zamęzni i pytań dlaczego mamy obraczke na receprawej....

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Moj maz Wloch nosi na lewej rece bo taki maja zwyczaj, a ja zgodnie z nasza tradycja na prawej:-)

image

my nosimy po naszej tradycji czyli po prawej stronie (zaręczynowy mam na lewej) i na wyjazdach nigdy nas się nie dopytywano dlaczego tak nosimy:)

image

a ja załozyłam na ptrawa ręke a teraz nosze na lewj bo palce mi puchna

obraczka na prawej a zareczynowy na lewej (w sumie wszystkie moje znajome mezatki noszą obraczke na parwej dloni)

image
image
mój palec serdeczny lewej ręki jest tak wyprofilowany, że tak nazwę, że obrączka siedziałaby na ukos- błona;) miedzy dwoma sasiadujacymi palcami jest na różnej wysokości. Miejmy my swoje polskie tradycje z tą europejskoscią nie trzeba aż tak przesadzać. Noismy tak jak nakładaliśmy podczas ślubu, tak jak czujemy...Coż za problem, że inni się zastanawiają. A niech mają dylematy, jak nie maja innych,a niech to wzbudza lekki dreszczyk niepewności czy dana Polka jest może jeszcze do zdobycia;)czy już niestety nie. Polki są w cenie tak czy siak.
lewa:) wiecie czemu.. zreszta co za bzdura z tym textem o katolicyzmie... zobacz Hiszpanie czy Wlochy.. no haloooo to jest typowo radziecki zwyczaj!!!

image

amsta napisał(a):

> lewa:) wiecie czemu.. zreszta co za bzdura z tym textem o
> katolicyzmie... zobacz Hiszpanie czy Wlochy.. no haloooo to
> jest typowo radziecki zwyczaj!!!
>
>

dokąłdnie - tyle lat bylismy " w niewoli" Rosji ze co nieco sie przyjęlo.
Ale wg mnie to nie najwazniejsze co i na której rece,a le co w sercu!!!!!!!!!

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Ja nie rozumiem waszych dylematow!!!Kazdy nosi obraczke gdzie mu wygodnie-co za roznica na ktorym palcu???
A czy ktos sie zastanawial dlaczego anglicy maja kierownice z prawej strony albo nie maja kontaktow w lazience???
Co kraj to obyczaj i tyle!!!
Bo widzisz tu nie chodzi o dylemat na którym palcu nosic obraczke, tylko o uswiadamianie nas, czyli ciemna mase, ze sie ja POWINNO nosic na lewej rece:) bo tak robia np. anglicy czy irlandczycy:) No i teraz juz wiesz, ze jak przekroczysz granice UK to musisz ja szybciutko zmienic z jednej lapki na druga:)

Pozdrawiam kolezanke, ktora napisala ten post i zazdroszcze, ze nie masz wiekszych problemow:)
My na pewno będziemy nosić na prawej ręce...
W tej chwili już mnie nie interesuje czy komunizm maczał w tym palce... Przyjmuje się, że w Polsce jest taka tradycja i koniec kropka. I chyba nie za wiele osób zastanawia się dlaczego..

Poza tym w Naszym kraju na lewej ręce obrączki noszą albo wdowcy, albo rozwodnicy... Więc źle mi się kojarzy!

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Tylko na lewej" ;)
Tytuł rozwalający :)

Każdy nosi tak, jak lubi. My na prawej i dobrze nam z tym :)
My na prawej, po naszemu, u nas na lewej noszą wdowcy.

image
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Zapraszam: www.kartkikaroliny.blog.onet.pl - kartki, dekoracje.
Boże Narodzenie 2007 - oryginalnie :)
oczywiscie ze na prawej nosimy

image
image
"...a teraz podajcie sobie prawe dlonie i powtarzajcie za mna slowa przysiegi malzenskiej ".. - to chyba mowi samo za siebie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
rozwodnicy chyba nie nosza w ogole obraczek:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wdowcy nosza na lewej

image
image
a czy to ma znaczenie na której ręce ?? ważne się się tą drugą połówkę kocha :) często jest tak, że tylko potem mężatki noszą, bo mężom przeszkadza w pracy i nie mogą, bo jest zbyt niebezpiecznie :/

mi się zawsze wydawało, że to raczej taka tradycja a nie pozostałości po komuniźmie :/ czy czymś tam jeszcze :/

image

image

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

do góry