Widok

brak miejsc do endokrynologa

Zdrowie Temat dostępny też na forum:
Jestem w ciąży,mam wysokie TSH,dostałam skierowanie do endokrynologa ,ale co z tego jak kompletnie nigdzie nie ma miejsc.Nie rejestrują na ten rok.

Czy ktoś mial podobny problem?coś można zrobić w takiej sytuacji?Prywatna wizyta odpada,bo nie mam pieniędzy.

Kombatanci mają różne prawa i dostają się nawet jak nie ma limitów,a ciężarna nie,a tu chodzi o życie i zdrowie rozwijającego się dziecka.
Czasem gubię się w życiu,czasem upadam
Czasem się wspinam do góry
Lecz chcę być szczęśliwa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to trafiłaś na naciągacza- endokrynologa - moja endokrynolog w krótkim czasie czyli w ciągu 2-3 wizyt ustawia dawkę i dobre samopoczucie, zwracając uwagę nie tylko na TSH, ale i na inne sprawy, jak choćby niedobór żelaza czy wit.D. I wizyta nie kosztuje 150 zł. Potem sama, bez proszenia daje kartkę do rodzinnego, by wypisywał recepty, więc chodzę do niej raz w roku, a jak coś się dzieje - mogę się skontaktować z nią telefonicznie. Dlatego jest tak oblężona przez pacjentów. Ale na pewno takich lekarzy jest więcej, trzeba tylko poszukać - poczytać, popytać i znajdzie się.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobrze wiedzieć to,co napisałyście,bo właśnie na różnych lekarzy można natrafić a jak się nic nie wie w temacie tej choroby to nie wiadomo na co zwracać uwagę a szkoda dać się naciągać czy zbyt długo bujać się z nie ustaloną dawką.
Nie wykluczone,że jak się troszkę odbiję finansowo to będę czasami chodzić prywatnie czy prywatnie zrobię badania,ale szkoda pieniędzy naszych bo to drogie badania i wizyty a jest ich sporo więc lepiej na dłuższą metę jednak się dostać w końcu na fundusz.
Pewnie, że lepiej na NFZ, byle do dobrego endo. A jak masz wątpliwości, warto raz na jakiś czas iść prywatnie, ale też do kogoś sprawdzonego, z dobrymi opiniami, bo na innego to szkoda kasy.
janka, a do kogo chodzisz?
dzamila a w którym tygodniu ciąży jesteś i jaki masz wynik TSH?
Co do opieki na kobietą w ciąży - to na pewno wymagasz zdecydowanie częstszych wizyt niż to zazwyczaj bywa i badania też trzeba częściej wykonywać. W zależności w którym trymestrze ciąży jesteś ważne jest bardziej TSH lub FT4.
Obowiązkowo wróć do ginekologa, który ma obowiązek zastosować u Ciebie leczenie do czasu ewentualnej wizyty u specjalisty chorób wewnętrznych lub endokrynologa.
Pozdrawiam.
24tc.Wynik TSH mam 6.83,co do ginekologa to muszę go zmienić bo okazał się kiepski jeśli chodzi o prowadzenie ciąży.Badanie TSH zlecił mi nie on,a lekarz rodzinny.Także nie wiem od kiedy mam problem z tarczycą ale podejrzewam,że od kilku lat.
Ciężko dokładnie radzić bez pełnego wywiadu,badania i aktualnych pozostałych wyników badań, ale po pierwsze poszukaj innego ginekologa (najlepiej gdyby był też endokrynologiem, wówczas nie potrzebne wizyta u endokrynologa internisty. Po drugie udaj się do tego lekarza, który zlecił Ci to badanie - powinien obowiązkowo przepisać preparaty tyroksyny w oczekiwaniu na wizytę u ginekologa. U kobiet w ciąży, pod warunkiem, że nie ma problemów kardiologicznych, znacznie szybciej zwiększa się dawkę i nie zaczyna od 25 ug a od 50 a nawet 75 i częściej kontroluje parametry - w Twoim przypadku z pewnością za 3 tygodnie. Dobrze by było przed włączeniem leku oznaczyć FT4 oraz aTPO, by móc odnieść ten wynik do kolejnego w kontroli razem z TSH.
Koniecznie zrób to jak najszybciej, najlepiej udając się już jutro, mając w pamięci dobro dzieciaczka.
Przy okazji między 24-28 tc. zalecany jest test obciążenia glukozą.

Pozdrawiam.
p.s. dla młodych kobiet, nie tylko w ciąży TSH powinno być ok 2 (mimo że normy mówią do 4)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobiłam w tym tyg.obciążenie Glukozą,ale jeszcze nie mam wyników.Lekarz rodzinny przepisała mi puki co Letrox 50 i na inne bad.niż TSH nie może dać skierowania,ale we wtorek jadę do endykrynologa.W przychodni w Pucku pani doktor zgodziła się mnie przyjąć mimo że nie byłam wcześniej umówiona.Cieszę się.

Znacie może jakiegoś ginekologa-endykrynologa w Gdyni?Najlepiej na NFZ.Ja nie jestem tutejsza i kompletnie nie znam lekarzy,z tąt mój zły wybór ginekologa.Na chybił-trafił.
Jeżeli trafiłaś na p.dr Pokrzywnicką to super - jest genialna!!!
Tak, żeby wiedzieć jak pracują i z czystym sumieniem polecić to nie znam gin-endo :(
Nie wiem na kogo natrafiłam,ale wiem,że kobieta i tak sobie myślę,że przynajmniej sympatyczna musi być skoro zgodziła się mnie przyjąć nadliczbowo.
Hej, to nie Gdynia ale Gdańsk- w szpitalu na Zaspie przyjmuje dr Lesław Grundkowski. Jest endokrynologiem-ginekologiem. W necie krążą o nim rózne opinie, ja ze swojej strony napisze, że na poczatku dla mnie był "oschły". Teraz jestem zadowolona, badania robi bez problemu, wszystko dokładnie i jasno mi wyjaśnia, przeprowadza dokładny wywiad. A czasowo nie czeka sie długo. Pamietam, że dzwoiłam na poczatku marca i miałam termin juz na 14-tego w tym samym miesiącu.
a moze masz w pracy wykupione jakies ubezpieczenie np w lux medzie/pol medzie itp.? a moze mąż? chyba musi byc jakies wyjscie...
albo jesli to pilne, to pogadaj z ginekologiem swoim, lekarz lekarza zna, wiec moze w ten sposob pomoze Ci sie gdzies wcisnac.
Ja niestety nie mam nic,bo miałam u owę śmieciową i już nie mam pracy a mąż ma zwykłe ub.grupowe,bez pakietów zdrowotnych.Jutro jadę do Pucka to zobaczę co wyniknie po wizycie.
W Gdańsku nie jest źle,jest dobra komunikacja więc pewnie bez problemu bym dojechała.Kiepsko się orientuję bo krótko tu mieszkam,ale jakoś bym to ogarnęła:-)
Byłam w tym Pucku u endokrynologa.Dr.Ozimek-Jurkowska.Bardzo miła,dokładna,mimo że miała opóźnienie nie przyjmowała w pośpiechu,każdemu pacjentowi poświęcała dużo czasu.
Podziękowałam jej i pani w recepcji,że mnie wcisnęły.
Jednak pójście pierwszy raz prywatnie nie było by dobrym wyjściem,bo raz,że wizyta droga to dostałam skierowanie na 5 badań i termin kolejnej wizyty więc prywatnie sporo kasy by się posypało.jak już ma się jakieś badania i ustawione leki to raz na jakiś czas kontrolnie można iść ale na początek to porażka.
Badania mogę zrobić w Gdyni bo na szczęście jest tu laboratorium z którym tamta przychodnia ma umowę więc nie jest źle.
Dr ma ogromną wiedzę i jest wielkim człowiekiem :) super!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to dobre odniosłam wrażenie :)
bo najlepie jzrobic tak ze robi sie podstawowe badania przed pierwsza wizyta, zalezy co podejrzewasz, ale badan podstawowych tarczycy jest tylko kilka, potem zalenzie od dolegliwosci inne hormony.

W Bruss i na akademii medycznej placi sie nieduzo za te badania, i z takim pakiecikiem +pelna morfologia krwi idzie sie do endo dopiero prywatnie.

:)
Czy ktoś zna dr. Połeć? Zapisałam się do niego prywatnie i jestem ciekawa jaki jest.
Prywatni to i tak tacy sami jak na nfz.To i po co płacić?Dobrzy endokrynolodzy w trojmiescie mają komplet swoich stałych pacjentów i już nie przyjmują niestety nowych .Tak to właśnie wygląda.Spróbuj na Karwinach w przychodni ''Zródło Marii''.Może sie uda szybko.;-)

Inne tematy z forum Kobieta

Gadżety erotyczne na rocznicę z żoną (43 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

do góry