Widok
ksiądź nam mówił, żeby pocałować, ale ja nie wiem po co, chcemy mieć prosty, skromny ślub, a nie takie narzucanie kto ma co robić itd. a w takim momencie to pójdzcie tu, a w innym tam - denerwuje mnie już to dyktowanie, wiem, że będę robiła po swojemu to co mogę, ale czego to symbol to całowanie obrączek?
Z netu:
Zwyczaj wymieniania się przez małżonków obrączkami pochodzi z Rzymu. W Starożytności wymieniano się pierścieniami jako symboliczny wyraz wzajemnego powiązania. Obrączki przez swoją kolista formę, nie mającą początku ani końca symbolizują wieczność. Założone podczas ślubu na serdeczny palec prawej ręki, stają się zastawem danym jako rękojmia.

Zwyczaj wymieniania się przez małżonków obrączkami pochodzi z Rzymu. W Starożytności wymieniano się pierścieniami jako symboliczny wyraz wzajemnego powiązania. Obrączki przez swoją kolista formę, nie mającą początku ani końca symbolizują wieczność. Założone podczas ślubu na serdeczny palec prawej ręki, stają się zastawem danym jako rękojmia.

A u nas było tak, że narzeczony (no teraz juz mąż) całował moja obrączke już jak była na mojej ręce, a ja całowałam obrączke przed włożenien jej na rękę naprzyszłego męża. Ksiądz zażartował, że przecież kobieta nie moze faceta po rękach całować.!!! Wspominam to cudownie!!!Bardzo przejmująca chwila!!!
My poczatkowo ustalilismy, ze przed zalozeniem calujemy obraczki.Potem kamerzysta powiedzial nam, ze ja mam pocalowac obraczke przed zalozeniem, natomiast on caluje moja obraczke na rece.
No i co? Wszystko nam sie pomieszalo:) Maz pocalowal moja reke bez obraczki, a ja ani obraczki, ani reki z obraczka nie calowalam:-)
No i co? Wszystko nam sie pomieszalo:) Maz pocalowal moja reke bez obraczki, a ja ani obraczki, ani reki z obraczka nie calowalam:-)
Kiedyś pytalam o to Irlandczyka - zanjomego, z którym pracowałam. Stwierdział, że noszą obrączkę na lewej rece , bo tak jest wygonie (w koncu większość ludzi jest praworęcznych). Ja myslę jednak, ze na lewej dłoni, bo to tak od serduszka. Jeśli chodzi o całowanie, to mąż pocałaował moja obraczke na ręce, a ja jego przed samym nałozeniem.
Arek i Marta