Widok

całowanie obrączek

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanko, całujecie obrączkiem przed założeniem mężowi?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak

image
image
my całowaliśmy obrączkę już na dłoni... to było takie ...intymne.... piękne!
tak

my tez całowaliśmy obrączki, kiedy były na naszych palcach-piękna chwila :-)

Nie wszyscy całują ale ja chyba pocałuje :) może tak być że ksiądz powie aby pocałować:) tylko jeśli wypowie słowa "Pocauj..... " i nie dokończy a ty się wyrwiesz do pocałowania Męża to będzie śmiesznie..... widziałam taką sytuacje:))

image
[url=http://pierwszezabki.pl]image
nam ksiądz powiedział że albo przed nałozeniem pocałować albo po juz w rękę
ja oczywiście zapomniałam przed i całowałam mężusia w łapkę ;)

image
image
ksiądź nam mówił, żeby pocałować, ale ja nie wiem po co, chcemy mieć prosty, skromny ślub, a nie takie narzucanie kto ma co robić itd. a w takim momencie to pójdzcie tu, a w innym tam - denerwuje mnie już to dyktowanie, wiem, że będę robiła po swojemu to co mogę, ale czego to symbol to całowanie obrączek?

image
nie wiem, czego symbol.. nam nikt nic nie narzucał... ale w tym momencie przeszły mi ciarki po plecach z wrażenia... taka bliskość, czułość... nie wiem...
miły gest

image
image
Z netu:

Zwyczaj wymieniania się przez małżonków obrączkami pochodzi z Rzymu. W Starożytności wymieniano się pierścieniami jako symboliczny wyraz wzajemnego powiązania. Obrączki przez swoją kolista formę, nie mającą początku ani końca symbolizują wieczność. Założone podczas ślubu na serdeczny palec prawej ręki, stają się zastawem danym jako rękojmia.

image
image
My ustalaliśmy z księdzem, że pocałujemy. Ale oczywiście z tych emocji mój Mąż zapomniał :) Ksiądz mu przypomniał - jak już Mąż założył mi obrączkę :) Wyglądało tak, jakby mi rękę całował. Ja zdążyłam pocałować obrączkę przed włożeniem :)

image
image
Ja nigdy o tym nie słyszałam ale pomysł mi się całkiem podoba, to faktycznie robi wrażenie, chyba porozmawiam o tym pomyśle z moim mężczyzną.

image
A u nas było tak, że narzeczony (no teraz juz mąż) całował moja obrączke już jak była na mojej ręce, a ja całowałam obrączke przed włożenien jej na rękę naprzyszłego męża. Ksiądz zażartował, że przecież kobieta nie moze faceta po rękach całować.!!! Wspominam to cudownie!!!Bardzo przejmująca chwila!!!
image [/url] image
ja też myśle, że lepiej pocałować przed założeniem, jakoś tak dziwnie meża po rękach całować hihihihih
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co wiem, to obrączkę powinno się pocałować, jako że została wcześniej poświęcona.
Ja pocałowałam ją przed nałożeniem na palec męża, mąż zapomniał i wogle nie pocałował :D
my nie całowaliśmy ale po nałożeniu zrobiliśmy taki mały gest rękoma

image
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Zapraszam: www.kartkikaroliny.blog.onet.pl - kartki, dekoracje.
Boże Narodzenie 2007 - oryginalnie :)
jaki gest?

image
image
małaa taki nasz gest :) złapaliśmy się po prostu tak za ręce tak po naszemu :) mój mąż niestety jest ciut nieobeznany i nie wiedział że ma pocałować a ja mu nie powiedziałam, a ten gest wyszedł tak z siebie, tu go zbyt dobrze nie widać:

image

image
wybacz mi moją wscibskosc :)))
ps - mi sie nic nie pokazuje :(

image
image
my mielismy tak ze ja całowałam obraczke przed załozeniem mezowi na palec a mąz po załozeniu mi jej juz

My poczatkowo ustalilismy, ze przed zalozeniem calujemy obraczki.Potem kamerzysta powiedzial nam, ze ja mam pocalowac obraczke przed zalozeniem, natomiast on caluje moja obraczke na rece.
No i co? Wszystko nam sie pomieszalo:) Maz pocalowal moja reke bez obraczki, a ja ani obraczki, ani reki z obraczka nie calowalam:-)

image

oki juz widze :)) wczesniej nie otwierało mi sie zdjecie :)

image
image
:) Karolinko ale wY slicznie wygladaliscie... :))))

pocalujemy... ale na lewych dloniach :) ja ze wzgledu na mala wade dloni prawej nie moge nosic na niej pierscionkow:) wiec obraczki bedziemy nosic na lewej.. ciekawe czemu wszedzie na zachodzie zaklada sie na lewa a u nas na prawa dlon?:))))

image

amsta dokładnie nad tym samym się zastanawiałam...

dziękuję amsta, jestem pewna że wy również będziecie równie ślicznie wyglądać :)

image
Kiedyś pytalam o to Irlandczyka - zanjomego, z którym pracowałam. Stwierdział, że noszą obrączkę na lewej rece , bo tak jest wygonie (w koncu większość ludzi jest praworęcznych). Ja myslę jednak, ze na lewej dłoni, bo to tak od serduszka. Jeśli chodzi o całowanie, to mąż pocałaował moja obraczke na ręce, a ja jego przed samym nałozeniem.

Arek i Marta
Bardzo mi się moment nałożenia obrączki a potem jej ucałowania. I też tak uczynimy

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

do góry