Widok

cennik księdza

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś się orientuje ile życzy sobie ksiądz?, ministranci?, organista? za ślub?wiem że biorą co łaska, ale ile kosztuje ta łaska?
Mój znajomy kilka lat temu brał ślub i ksiądz mu powiedział co łaska wiec ten dał co łaska. Było jednak za mało i wtedy pleban wyciągnął mu cennik i pokazał. Ktoś ma może takowe cudo cenowe naszych ,,kochanych,, plebanów ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Napisz gdzie bierzesz ślub - bo niestety wszystko zależy od parafii i proboszcza - niektórzy faktycznie biorą co łaska - inni nie dla przykładu w katedrze powiedzieli mi, że osoby z parafii minimum 300zł, a osoby spoza parfii minimum 500zł. Poszperaj też w wątkach bo już wielokrotnie było o tym pisane.
Pozdrowionka :)
a u nas ksiądz był bardzo miły i kiedy zapytaliśmy go o finanse, to powiedział, że jest to nasza indywidualna decyzja, i jeśli chcemy dać jakąś ofiarę, to bardzo fajnie, a jeśli nie chcemy to trudno, bo on i tak udzieli nam ślubu :)
Wiem natomiast, że jeśli chcemy inne kwiatki niż te które są zazwyczaj w kościólku, to trzeba zapłacić siostrze.
A zespolik mamy z poza naszej parafii i jemu płacimy oddzielnie :)
Ale to naprawdę wszystko zależy od księży i od parafii :)

Mnie natomiast zastanawialo kiedy zaplacic (bo zaplacilam tyle co przecietnie) - czy po spisaniu protokolu, czy jak juz bedzie blizej slubu. W koncu zaplacilismy juz w styczniu (pol roku przed slubem!!!) - mam nadzieje ze ksiadz sobie to gdzies zaznaczyl, bo wolalabym zeby nie bylo potem jakiejs niezrecznej sytuacji :) Spytalismy sie ile, powiedzial ze "co łaska" i ze to niepotrzebnie teraz bo moglismy potem, no ale juz sie stalo - trudno bylo mu ta koperte juz zabrac :):)
Jesli chodzi o ustrojenie kosciola i zespol (z tego wlasnie kosciola - organy i skrzypce - tak planujemy) to zajmiemy sie tym dopiero w czerwcu.

do góry