Widok
cennik księdza
Czy ktoś się orientuje ile życzy sobie ksiądz?, ministranci?, organista? za ślub?wiem że biorą co łaska, ale ile kosztuje ta łaska?
Mój znajomy kilka lat temu brał ślub i ksiądz mu powiedział co łaska wiec ten dał co łaska. Było jednak za mało i wtedy pleban wyciągnął mu cennik i pokazał. Ktoś ma może takowe cudo cenowe naszych ,,kochanych,, plebanów ?
Mój znajomy kilka lat temu brał ślub i ksiądz mu powiedział co łaska wiec ten dał co łaska. Było jednak za mało i wtedy pleban wyciągnął mu cennik i pokazał. Ktoś ma może takowe cudo cenowe naszych ,,kochanych,, plebanów ?
Napisz gdzie bierzesz ślub - bo niestety wszystko zależy od parafii i proboszcza - niektórzy faktycznie biorą co łaska - inni nie dla przykładu w katedrze powiedzieli mi, że osoby z parafii minimum 300zł, a osoby spoza parfii minimum 500zł. Poszperaj też w wątkach bo już wielokrotnie było o tym pisane.
Pozdrowionka :)
Pozdrowionka :)
a u nas ksiądz był bardzo miły i kiedy zapytaliśmy go o finanse, to powiedział, że jest to nasza indywidualna decyzja, i jeśli chcemy dać jakąś ofiarę, to bardzo fajnie, a jeśli nie chcemy to trudno, bo on i tak udzieli nam ślubu :)
Wiem natomiast, że jeśli chcemy inne kwiatki niż te które są zazwyczaj w kościólku, to trzeba zapłacić siostrze.
A zespolik mamy z poza naszej parafii i jemu płacimy oddzielnie :)
Ale to naprawdę wszystko zależy od księży i od parafii :)
Wiem natomiast, że jeśli chcemy inne kwiatki niż te które są zazwyczaj w kościólku, to trzeba zapłacić siostrze.
A zespolik mamy z poza naszej parafii i jemu płacimy oddzielnie :)
Ale to naprawdę wszystko zależy od księży i od parafii :)
Mnie natomiast zastanawialo kiedy zaplacic (bo zaplacilam tyle co przecietnie) - czy po spisaniu protokolu, czy jak juz bedzie blizej slubu. W koncu zaplacilismy juz w styczniu (pol roku przed slubem!!!) - mam nadzieje ze ksiadz sobie to gdzies zaznaczyl, bo wolalabym zeby nie bylo potem jakiejs niezrecznej sytuacji :) Spytalismy sie ile, powiedzial ze "co łaska" i ze to niepotrzebnie teraz bo moglismy potem, no ale juz sie stalo - trudno bylo mu ta koperte juz zabrac :):)
Jesli chodzi o ustrojenie kosciola i zespol (z tego wlasnie kosciola - organy i skrzypce - tak planujemy) to zajmiemy sie tym dopiero w czerwcu.
Jesli chodzi o ustrojenie kosciola i zespol (z tego wlasnie kosciola - organy i skrzypce - tak planujemy) to zajmiemy sie tym dopiero w czerwcu.