Widok

chrzciny i problemy z kościołem

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam problem a mianowicie chrzestny jest po ślubie kościelnym i dostanie zaświadczenie że jest wierzącym i praktykującym a chrzestna ma tylko cywilny i takiego zaświadczenia jej nie wystawią. Czy któraś z Was miała taki problem ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może być 1 chrzestny i 1 świadek chrztu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
w mojej parafii nawet nie pytali czy maja slub koscielny - moze idz do innej parafii
u mnie jest taka sytuacja -siostra nie ma kościelnego i ani u nas w parafii nie ma takiej opcji zeby byla chrzesna i u niej w parafii tez odmowili jej wydania zgody wiec teraz namawiam ja zeby wzieli w koncu ten koscielny bo i tak mieli taki zamiar ale nie spieszyli sie

Generalnie wszystko zależy od kościoła, mogą się nie zgodzić ale mogą też nie robić problemów...Musisz porozmawiać z księdzem. Wiem, że jest takie wyjście, że osoba po cywilnym jest świadkiem chrztu a nie rodzicem chrzestnym.
Musiałabyś poszperać w necie na ten temat. Podrzucam przykładowy link:
http://www.przk.pl/nr/ksiadz_odpowiada/chrzestny_czy_swiadek_chrztu.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja też znam przypadki gdzie chrzestni nawet nie byli bierzmowani...podejdź do księdza i pogadaj..
wszystko zależy od dobrej woli księdza który będzie chrzcił.. mąż był chrzestnym i nikt od niego nie wymagał żadnych papierów, nawet niekt go nie zmuszał żeby szedł do spowiedzi i przyjmował komunie..
Tak wystarczy ,że pojdziesz do swojego ksiedza z chrzesną i powie,że w przyszłym roku planują ślub kościelny powinien się zgodzić ;p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry