Widok

chusta tkana czy nosiedełko ergonomiczne?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pytanie jak w tytule do mam chustujących. Mam dylemat bo nie wiem co się lepiej sprawdzi, chusta czy nosidełko ergonomiczne. Chusta tkana firmy NatiBaby http://shop.natibaby.pl/category/chusty-chusty-wiazane-tkane a nosidełko firmy Tula http://www.babytula.pl/collections/nosideka-ergonomiczne. Proszę Was o opinie.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W nosidle dłużej na pewno ponosisz, chociaż w chuście tak samo długo można.
Ja dopiero przy drugim dziecku doceniam nosidło, bo szybko się zakłada.
Wpadnij na spotkanie Klubu Kangura w Trójmieście, tam zobaczysz różne nosidła o chusty(łatwiej wybrać)
image
image
My mamy nosidło i to super rozwiązanie także dla Tatusia ( nie musi się uczyć wiązać:)
proponuję przymierzyć dziecko do chusty i do róznych nosideł. Każdy ma inne preferencje i naprawdę warto wypróbowac na sobie
mieliśmy chustę elastyczną - używaliśmy do ok 9m-ca :] (tzn. nosiłam tylko ja, Mąż spróbował jak już była "zaklepana" - poszła do innej Forumki)

wtedy kupiłam nosidło ergo - NUBIGO :) i to był super zakup :) używaliśmy przez kolejny rok :) Mąż też nosił bardzo chętnie.
rozumiem, ze zakup na później a nie na teraz? bo teraz to jeszcze ani tkana ani nosidło. Mojego wszadziłam w nosidło jak miał około 6 miesięcy. Mamy Manducę, a na początku bylam bardzo za bondolino. Ostatecznie nie podpasowało mi. Z nosidła Manduca jestem zadowolona. Chusta mi nie lezała, poza tym za duzo motania jak dla mnie :)
Z chęcią wpadnę na spotkanie Klubu Kangura, właśnie czekam na termin spotkania w Gdyni.

Doczytałam, że nosidło ergonomiczne jest dopiero po 6 tym miesiącu, ale z tego co wiem to chusta tkana jak najbardziej jest teraz możliwa do noszenia w naszym przypadku i chyba tak zrobię, że teraz kupię chustę a później może uda mi się upolować nosidło albo w promocji albo używane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak tylko zapytam pro forma ;) znasz to forum? http://chusty.info/forum/forum.php?s=06c9e2e53d515081edb6fbd1363e0307
Dzięki, zapomniałam o tej stronie. Sobie poszperam zaraz.
mydecorations - a czemu chusta nie na teraz? Ja wiązałam córkę od 4 tygodnia jej życia :) Uwielbiała to i duuużo w niej spała, nosiłam ją w domu. Jak podrosła to kupiłam nosidło Tuli. Do nosidła to chyba 3-miesięczne dzieko za małe. Chociaż Manduca ma w środku takie "coś" co się zapina i dziecko siedzi jakby wyżej, ale nie wiem czy na 3-miesięczne to i tak nie za wcześnie. Chusty są suuuuper jak dla mnie :)
http://doux-doux-doux-doux.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/117745602491154283687 prześliczne nosidła, niestety drogie :(
A ja radzę dobrze przemyśleć czy na pewno się będzie używać.
My kupiliśmy nosidło Bondolino. Jest super - bardzo wygodne.
Ale w sumie 1 raz tak naprawdę je użyliśmy...
image
nosidła ergonomiczne są dla dzieci siedzących !!!! (pomimo zapewnień producentów że od pierwszych miesięcy) - proponuję obszerną lekturę na ten temat na chustoforum.
Tylko chusta w tym wieku zapewnia poprawne ułożenie malucha (w pozycji brzuszek do brzuszka).
Proponuje na poczatek elatyczna bo bardzo latwo sie wiaze i cenowo sa bardziej atrakcyjne bo nie musza byc Firmowki (w odroznieniu od tkanych gdzie nie powinno sie kupowac "noname" ze wzgledu na splot tkaniny, ktory odgrywa kluczowa role w prawidlowym noszeniu).
Polecam elastyka od użytkownika Pentelka z allegro (nie jedna forumka jest/byla zadowolona) - koszt okolo 50 zł a super wykonanie, nie defasonuje sie nawet przy 10-11 kg, piekne kolory :)
Jak dziecko jest starsze mozna pomyslec o nosidle - wygodniejsze sa takie w ktorych pasy naramienne "wiąże się na krzyż" a nie tak jak w tym z linku Tui - jak plecak noszony przodem.
My dla ponad rocznego Malucha kupilismy szyte na miare nosidlo MT.
my właśnie mieliśmy elastyka od Pentelki :) i na nasze potrzeby był wystarczający :]

później trafił do Mawiny :)
`Sorha, dzięki za rady. a mogę prosić o linka do tych chust na allegro. bo nie wiem czy to chodzi o tą osobę http://allegro.pl/show_user.php?search=pentelka .najbardziej właśnie odpowiadało by nam nosidło, ale poczekamy aż maluch skończy te 6-7 miesięcy a póki co może rzeczywiście tańsza chusta. w naszym przypadku nosidło się sprawdzi, mieszkamy na 4tym piętrze bez windy i stelaż wózka stoi w wózkarni, jak przerzucimy się na spacerówkę to cały wózek będzie tam stał i synka będę musiała znosić na rękach, a muszę sobie jeszcze otworzyć wózkarnię i wnieść wózek po kilku schodkach na parter, poza tym jak będę chciała iść na jakieś drobne zakupy to też jak znalazł.
image
Mimo tego, że Manduca ma tę wkładkę dla niemowląt ja bym 3 miesięcznego dziecka nie nosiła w nosidle. Wybrałabym chustę, elastyk na poczatek, tak jak pisała Sorha :)
moje nosidło jest jednak dość sztywne, na pewno za sztywne dla tak małego dziecka

a może nosidło MT?? są takie piękne :)
a przypomniało mi się jeszcze, ze widziałam gdzies w necie stronę, na której mozna wypożyczyć nosidło, chustę na jakiś czas i zobaczyc czy Ci pasuje
proszę :))

http://www.mamazen.pl/
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
dodam jeszcze, że nasza Olga jest chustowana (póki co nie mamy wózka); używam chusty tkanej; sprawdza się świetnie :)) elastyka tez mam, ale wole tkaną
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
hej, tu jest link do chust Pentelki (razem z oslonami na chusty):
http://allegro.pl/listing/user.php/run?category=82598&us_id=13484495&order=d&change_view=1

Mai Tai też polecałabym troszkę póżniej pomimo iż jest chyba najbardziej miękkim nosidłem :)

Rozumiem ten ból: czwarte piętro bez windy - mamy to samo i elastyk nam się świetnie sprawdził (tak jak nosidło później). Tkana też mamy ale jakoś najmniej w niej noszę ...
a jako dodatek do chusty taka bluza - właśnie się w niej zakochałam i żałuje że nam się raczej nie przyda bo młody już za duzy (no chyba że xxl rozmiar) :)
http://allegro.pl/pentelka-bluza-polar-m-rozne-kolory-rewelacja-i2042534608.html
ja też właśnie potrzebowałam chustę aby wydostać się z dzieckiem z mieszkania na 4p bez windy ;) i aby do niego wrócić ;) często gęsto jeszcze z zakupami :] przydatne też przy wyciąganiu wózka z bagażnika ;P (lub chowaniu)

mieliśmy taką :] http://allegro.pl/pentelka-chusta-elastyczna-lazurowe-wybrzeze-50cm-i2042534497.html
Hej! Mam sprawdzoną chustę elastyczną z Polekontu. Firma godna polecenia. Moja chusta jest pożyczona (najpierw chciałam sprawdzić, czy się przyjmie na naszym gruncie). Okazało się, że przy moim synku,a właściwie przy jego początkowych kolkach, uczuleniu na wózek i łóżeczko oraz przy obecnym temperamencie to był jedyny sposób, żebym mogła jako tako funkcjonować w domu i na dworze. Podobnie mój mąż. Chusta zapewnia kontakt blisko ciała (nosidło nie), bo wiążesz ją na dziecku przytulonym do Ciebie. Chustę możesz nosić od pierwszych dni życia dziecka lub po ewentualnym badaniu bioderkowym (nosidło zaleca się dla siedzących dzieci). Chusta elastyczna przy prawie 10 kg mojego syna już zaczyna obciążać mi ramiona i szyję (niestety elastyk nie trzyma tak dobrze jak chusta tkana), dlatego teraz stoję przed zakupem czegoś nowego, co posłuży mi przez kolejne miesiące, a może nawet lata (w zależności od kondycji noszącego i wagi dziecka chustuje się nawet do 3 lat). Pentelki nie polecam, bo dostałam w prezencie chustę tkaną z tej firmy, bez konsultacji ze mną. Chusty nie jestem w stanie dociągnąć, bo materiał oporuje na ubraniach, nie oddycha i nie pracuje tak jak powinien (próbowałam LennyLamb u znajomej i zupełnie inna bajka). Szczerze? Wolę kupić używaną chustę markową niż kawał zasłonki od pani z Pentelki lub pokrewnych firm - wyjdzie taka sama cena. W tym przypadku cena idzie za jakością. Co do wiązania chusty przez mężczyzn - mój mąż nauczył się wiązać Małego równie szybko jak ja i nie ma kłopotu z noszeniem Smyka nawet w studio fotograficznym, gdzie ostatnio zdarzyło nam się pracować. Wiązałam chustę w różnych warunkach i jedynie nie robię tego, gdy wysiadam z samochodu i na zewnątrz jest mokro - w tym przypadku zakładam chustę na siebie w domu i wkładam Małego już w miejscu docelowym (mowa o elastyku). Życzę Ci powodzenia w noszeniu dziecka jakiekolwiek sposobu nie wybierzesz:)! P.S. Firma Natibaby jest jak najbardziej ok:)
image
P.S. do mojego wpisu: oczywiście jeśli masz chęć, to możemy się umówić i pokażę Ci jak nosić dziecko w chuście, póki co elastycznej. Zawsze daje to jakieś wyobrażenie o chustowaniu w ogóle:).
image
kupiłam nową chustę z NatiBaby, właśnie jakość mnie przekonała, zapłaciłam trochę mniej bo chusta była z promocji z możliwymi defektami kolorystycznymi lub zaciągnięciem, ale oczywiście nie wpływa to na jakość tej chusty.
jeżeli chodzi o naukę wiązania to skąd jesteś?
Niedługo będę sprzedawać Bondolino. Tak mniej więcej w połowie marca. Córka będzie miała nogi w gipsach przez 3 tygodnie to jeszcze się przyda. Jeśli ktoś jest zainteresowany niech pisze PW
do AnnaFrom... jest bardzo duża róznica między tkaną "noname" a elastykiem "noname" - przy tkanej chuscie podstawa jest odpowiedni splot materiału i wiekszosc "noname" to tak jak pisałaś - jakieś firanki :)
Ale przy elastyku nie ma juz tego problemu bo w kazdym przypadku jest to tkanina bawełniana z dodatkiem włókien elastycznych i tu nie warto przepłacać. Akurat Pentelka elastyki ma super (a tkanej bym niekupiła - patrz argumenty wyzej), sprawdzone i przetestowane - nie widzialam roznicy w noszeniu w Pentelce a markowej LL.
dotarła do mnie zamówiona chusta i wydaje mi się że jest za krótka, noszę rozmiar ubrań 38-42 ale nie wzięłam pod uwagę tego że mam duży biust. ale może też źle zawiązałam synka...
image
Polapola - ja nosze dużo większy rozmiar od Ciebie ;) i chusta od Pentelki była ok :] tzn. Pentelka napisała, że jakby co - mogę tylko raz się obwiązać w psie :P a i tak będzie dobrze trzymać :] i taktycznie tak było :) (mowa o elastyku)
ja zamówiłam chustę wiązaną od natibaby, jak się wczoraj zawiązałam to te ogonki zwisające miały mniej więcej z 20-25cm.
image
miało być tkaną a nie wiązaną. długość 4,6m.
image
Kurcze, ciężko stwierdzić czy coś źle motasz czy faktycznie chusta za krótka - może wrzuć tu fotkę z zawiązanym maluchem i spróbujemy coś pokombinować :)
czekam na męża i będziemy znowu próbować , ale tak jak teraz zaczęłam czytać instrukcję bardziej wnikliwie to wyszło na to że maluch był 'za daleko' ode mnie bo jak się schyliłam to nie przylegał do mnie. spróbuje znowu i jakby mi nie wychodziło dalej to się odezwę.
image
zawiązaliśmy chyba już dobrze , ogonki zrobiły się dłuższe ale nie jakoś super. myślę, że jednak muszę zwrócić tą chustę, Jasiek za bardzo się rusza i ciężko go zawiązać. poczekam aż podrośnie i kupię jakieś nosidło.
image
Polapola, najmocniej na świecie przepraszam Cię, że nie odpisałam na Twoje zapytanie, skąd jestem, ale chyba jeszcze nie do końca czaję to forum i najwyraźniej nie zaznaczyłam obserwacji dodawanych wpisów:(. Masakra! Jest już maj, a wpisy są ze stycznia. Mam nadzieję, że udało Ci jednak dobrze zachustować synka... Strasznie żałuję, że przez swoje gapiostwo nie mogłam pomóc:(. Pozdrawiam!
image
Witam, czy ogloszenie aktualne?
bondolino do sprzedania, napiszę zaraz pw
AnnaFromVolcano, chustę sprzedałam bo jednak stwierdziliśmy że jest dla nas za krótka i to powodowało dyskomfort. Co do nosidełka to też już nie jesteśmy przekonani, obawiamy się że dziecku latem po prostu będzie w nim za ciepło.
Nie jestem fanką nosidełek, choćby z tego względu, o którym pisałaś. Chusta jest rewelacyjna dla małych dzieci, a z wiekiem, gdy np. potrzeba samodzielności dziecka wygrywa z kontaktem z rodzicami, jej rola też już spada. Szkoda tylko, że się spóźniłam z przekonaniem Cię do chusty;). No nic, może jeszcze kiedyś się uda.
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (17 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry