Odpowiadasz na:

Drożdżówka - 40-50 min. Patrzę po kolorze ciasta i kruszonki.

***** Sernik nowojorski *****

Na spód:

- 200g pokruszonych ciastek owsianych lub Petit... rozwiń

Drożdżówka - 40-50 min. Patrzę po kolorze ciasta i kruszonki.

***** Sernik nowojorski *****

Na spód:

- 200g pokruszonych ciastek owsianych lub Petit Buerre

- 100 g masła

Na masę serową: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE

POKOJOWEJ

- 1 kg twarogu sernikowego (wiaderko)

- 3 czubate łyżki mąki pszennej

- 250 g drobnego cukru

- 3 duże jajka + 1 żółtko

- skórka tarta z połowy cytryny

- 200 ml kwaśnej śmietany 18%

- aromat waniliowy

Ciastka rozkruszyć na proszek(za pomocą

blendera lub wałka). Można wymieszać z

roztopionym masłem lub zmiksować z

pokrojonym masłem(ja wybieram drugą

wersję, robię to w Dualetto).

Tortownicę o średnicy 23cm(lub blachę do pieczenia 28x24cm) wyłożyć papierem do

pieczenia. Wysypać masę miasteczkową, wyrównać i dokładnie uklepać. Włożyć do lodówki

na 30 minut.

Do dużej miski włożyć wszystkie składniki masy serowej. Zmiksować dokładnie aby ładnie

się połączyły(ale nie za długo).

Wyjąć tortownicę z lodówki, przelać do niej masę serową, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 180°C. W czajniku zagotować litr wody. Wodę przelać do naczynia

żaroodpornego lub brytfanny i wstawić do piekarnika na najniższy poziom.

Na środkowy poziom wstawić tortownicę z masą serową. Piec 10 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 45-60minut.

Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia(przynajmniej

na godzinę).

zobacz wątek
8 lat temu
~AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry