Drożdżówka - 40-50 min. Patrzę po kolorze ciasta i kruszonki.
***** Sernik nowojorski *****
Na spód:
- 200g pokruszonych ciastek owsianych lub Petit...
rozwiń
Drożdżówka - 40-50 min. Patrzę po kolorze ciasta i kruszonki.
***** Sernik nowojorski *****
Na spód:
- 200g pokruszonych ciastek owsianych lub Petit Buerre
- 100 g masła
Na masę serową: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE
POKOJOWEJ
- 1 kg twarogu sernikowego (wiaderko)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- 3 duże jajka + 1 żółtko
- skórka tarta z połowy cytryny
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- aromat waniliowy
Ciastka rozkruszyć na proszek(za pomocą
blendera lub wałka). Można wymieszać z
roztopionym masłem lub zmiksować z
pokrojonym masłem(ja wybieram drugą
wersję, robię to w Dualetto).
Tortownicę o średnicy 23cm(lub blachę do pieczenia 28x24cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Wysypać masę miasteczkową, wyrównać i dokładnie uklepać. Włożyć do lodówki
na 30 minut.
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki masy serowej. Zmiksować dokładnie aby ładnie
się połączyły(ale nie za długo).
Wyjąć tortownicę z lodówki, przelać do niej masę serową, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. W czajniku zagotować litr wody. Wodę przelać do naczynia
żaroodpornego lub brytfanny i wstawić do piekarnika na najniższy poziom.
Na środkowy poziom wstawić tortownicę z masą serową. Piec 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 45-60minut.
Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia(przynajmniej
na godzinę).
zobacz wątek