Widok
ciasto drozdzowe
witam Wczoraj upiekłam ciasto drozdzowe i cały czas ten sam problem. Pod koniec pieczenia jest super ładnie wyrosniete podnad blachę ale jak tylko wyłacze piekarnik , bez otwierania go , ciasto zaraz opada zwłaszacz na srodku blachy , bo po brzegach jest zawsze wyzsze. Same zreszta zobaczcie. Nie wiem co jest nie tak . Tak samo wychodzi mi z chlebem.


mam :)
agusp napisała:
"Dziewczyny kiedyś na forum krążył przepis na drożdżówkę z lodówki:D
Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem nikt nie może się nadziwić jaka jest pyszna i puszyta i nie wierzy w to, jak się ją przygotowuje:)) Sama nie wierzyłam, że coś z tego wychodzi dopóki nie spróbowałam...A teraz to dla mnie jedyny drożdżówkowy przepis, nie do pokonania:)
A najlepsze jest to, że przepis jest taki, że nie trzeba robić prawie nic hehe:)
Drożdżówka 'z lodówki'
Składniki:
10 dkg drożdży – rozkruszyć bezpośrednio do miski a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
¾ szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
¾ szklanki mleka zimnego
4 szklanki mąki
owoce (konfitura) - opcjonalnie, dodaje się rano przed mieszaniem, albo na wierzch ciasta
Przygotowanie:
1.Nie mieszać!!!
2.Całość wstawić do lodówki na noc, przykryć ściereczką. Rano wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
3.Na formę wysmarowaną i obsypaną bułką tartą wyłożyć ciasto, ułożyć owoce/konfiturę i posypać kruszonką (6 dkg tłuszczu-masło lub margaryna; 10 dkg mąki; 5 dkg cukru i ugniatać).
4.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut."
moja Mama cieszy się, że wreszcie ma super przepis na drożdżówkę :D i to właściwie taką dla leniwych ;)
robiła już z samymi rodzynkami + góra posmarowana jajkiem(żeby było ciemniejsze i błyszczące) lub z kruszonką :)
robiła też z rabarbarem :)
rewelka :D
http://forum.trojmiasto.pl/Pyszna-drozdzoweczka-t101050.html?hl=ciasto#hl
agusp napisała:
"Dziewczyny kiedyś na forum krążył przepis na drożdżówkę z lodówki:D
Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem nikt nie może się nadziwić jaka jest pyszna i puszyta i nie wierzy w to, jak się ją przygotowuje:)) Sama nie wierzyłam, że coś z tego wychodzi dopóki nie spróbowałam...A teraz to dla mnie jedyny drożdżówkowy przepis, nie do pokonania:)
A najlepsze jest to, że przepis jest taki, że nie trzeba robić prawie nic hehe:)
Drożdżówka 'z lodówki'
Składniki:
10 dkg drożdży – rozkruszyć bezpośrednio do miski a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
¾ szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
¾ szklanki mleka zimnego
4 szklanki mąki
owoce (konfitura) - opcjonalnie, dodaje się rano przed mieszaniem, albo na wierzch ciasta
Przygotowanie:
1.Nie mieszać!!!
2.Całość wstawić do lodówki na noc, przykryć ściereczką. Rano wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
3.Na formę wysmarowaną i obsypaną bułką tartą wyłożyć ciasto, ułożyć owoce/konfiturę i posypać kruszonką (6 dkg tłuszczu-masło lub margaryna; 10 dkg mąki; 5 dkg cukru i ugniatać).
4.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut."
moja Mama cieszy się, że wreszcie ma super przepis na drożdżówkę :D i to właściwie taką dla leniwych ;)
robiła już z samymi rodzynkami + góra posmarowana jajkiem(żeby było ciemniejsze i błyszczące) lub z kruszonką :)
robiła też z rabarbarem :)
rewelka :D
http://forum.trojmiasto.pl/Pyszna-drozdzoweczka-t101050.html?hl=ciasto#hl
Myślałam że żartujecie , że drożdżówkę z lodówki tak łatwo zrobić i że każdemu wychodzi !!
Mnie osobiście rzadko wychodza dobre ciasta - zakalce to moja specjalność !
Ale - prosze bardzo - drożdżowka wyszła mi pierwsza klasa. !!!
Dodalam do niej rodzynki i trochę skórki z pomarańczy - REWELACJA !!
Dzięki Wam za przepis.
Mnie osobiście rzadko wychodza dobre ciasta - zakalce to moja specjalność !
Ale - prosze bardzo - drożdżowka wyszła mi pierwsza klasa. !!!
Dodalam do niej rodzynki i trochę skórki z pomarańczy - REWELACJA !!
Dzięki Wam za przepis.
Ja też z dużym sceptycyzmem podeszłam do tego przepisu i ku mojemu zaskoczeniu wyszło, a mąż pochwalił, choć dość wybredny jest. Zrobiłam drugi raz, by się upewnić, że to nie przypadek - no i też wyszło!
Podałam już ten przepis kilku osobom, które zawsze mówiły, że nie umieją zrobić drożdżówki (w domyśle - nie chce im się wyrabiać ciasta).
Dziekuję!!!!
Podałam już ten przepis kilku osobom, które zawsze mówiły, że nie umieją zrobić drożdżówki (w domyśle - nie chce im się wyrabiać ciasta).
Dziekuję!!!!
chyba jestem jedyną osobą na tym forum, której to ciasto nie wyszło, na środku piękny zakalec, siadło że ho ho :(
ja piekłam 45 min, kruszonka była dosyć blada, po wyłaczeniu piekarnika jeszcze przez 15 min trzymałam w środku i miałam uchylony piekarnik, tylko brzegi są zjadliwe :)
eee tam następnym razem będzie lepiej ;)
ja piekłam 45 min, kruszonka była dosyć blada, po wyłaczeniu piekarnika jeszcze przez 15 min trzymałam w środku i miałam uchylony piekarnik, tylko brzegi są zjadliwe :)
eee tam następnym razem będzie lepiej ;)
Dzięki Aguś,ja antytalent ciastowy chętnie wypróbuję,tylko proste przepisy mi wychodzą.Zawsze ubolewam ,że sernik tak pięknie wyrósł w piekarniku a po wyjęciu opada ,pomimo ,że zostawiam do ostygnięcia w piekarniku i od razu nie wyjmuję.Wypróbowałam już kilka przepisów i lipa ,może ty coś doradzisz.
Drożdżówka - 40-50 min. Patrzę po kolorze ciasta i kruszonki.
***** Sernik nowojorski *****
Na spód:
- 200g pokruszonych ciastek owsianych lub Petit Buerre
- 100 g masła
Na masę serową: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE
POKOJOWEJ
- 1 kg twarogu sernikowego (wiaderko)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- 3 duże jajka + 1 żółtko
- skórka tarta z połowy cytryny
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- aromat waniliowy
Ciastka rozkruszyć na proszek(za pomocą
blendera lub wałka). Można wymieszać z
roztopionym masłem lub zmiksować z
pokrojonym masłem(ja wybieram drugą
wersję, robię to w Dualetto).
Tortownicę o średnicy 23cm(lub blachę do pieczenia 28x24cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Wysypać masę miasteczkową, wyrównać i dokładnie uklepać. Włożyć do lodówki
na 30 minut.
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki masy serowej. Zmiksować dokładnie aby ładnie
się połączyły(ale nie za długo).
Wyjąć tortownicę z lodówki, przelać do niej masę serową, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. W czajniku zagotować litr wody. Wodę przelać do naczynia
żaroodpornego lub brytfanny i wstawić do piekarnika na najniższy poziom.
Na środkowy poziom wstawić tortownicę z masą serową. Piec 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 45-60minut.
Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia(przynajmniej
na godzinę).
***** Sernik nowojorski *****
Na spód:
- 200g pokruszonych ciastek owsianych lub Petit Buerre
- 100 g masła
Na masę serową: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE
POKOJOWEJ
- 1 kg twarogu sernikowego (wiaderko)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- 3 duże jajka + 1 żółtko
- skórka tarta z połowy cytryny
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- aromat waniliowy
Ciastka rozkruszyć na proszek(za pomocą
blendera lub wałka). Można wymieszać z
roztopionym masłem lub zmiksować z
pokrojonym masłem(ja wybieram drugą
wersję, robię to w Dualetto).
Tortownicę o średnicy 23cm(lub blachę do pieczenia 28x24cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Wysypać masę miasteczkową, wyrównać i dokładnie uklepać. Włożyć do lodówki
na 30 minut.
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki masy serowej. Zmiksować dokładnie aby ładnie
się połączyły(ale nie za długo).
Wyjąć tortownicę z lodówki, przelać do niej masę serową, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. W czajniku zagotować litr wody. Wodę przelać do naczynia
żaroodpornego lub brytfanny i wstawić do piekarnika na najniższy poziom.
Na środkowy poziom wstawić tortownicę z masą serową. Piec 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 45-60minut.
Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia(przynajmniej
na godzinę).
Gdy sernik będzie już zimny – można przystąpić do robienia polewy.
Najczęściej jest to polewa z kwaśnej śmietany. Robiłam ją raz – taka wersja nie przypadła do gustu mojej Rodzince. Od tamtej pory robię polewę czekoladową (używam gotowej lub robię z rozpuszczonej czekolady i śmietany kremówki lub masła).
Polewa śmietanowa:
- 220ml kwaśnej śmietany 18% (polecam sprawdzić skład czy to faktycznie śmietana czy mix dziwnych dodatków)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki dokładnie wymieszać. Polewę wyłożyć na zimnym serniku, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady(mlecznej lub deserowej – jaką kto woli)
- 50g masła lub 50ml śmietany kremówki
Czekoladę połamać na kostki, przełożyć do garnuszka, dodać masło lub kremówkę. Garnuszek umieścić nad parującym wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą polać wierzch wystudzonego sernika.
Najczęściej jest to polewa z kwaśnej śmietany. Robiłam ją raz – taka wersja nie przypadła do gustu mojej Rodzince. Od tamtej pory robię polewę czekoladową (używam gotowej lub robię z rozpuszczonej czekolady i śmietany kremówki lub masła).
Polewa śmietanowa:
- 220ml kwaśnej śmietany 18% (polecam sprawdzić skład czy to faktycznie śmietana czy mix dziwnych dodatków)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki dokładnie wymieszać. Polewę wyłożyć na zimnym serniku, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady(mlecznej lub deserowej – jaką kto woli)
- 50g masła lub 50ml śmietany kremówki
Czekoladę połamać na kostki, przełożyć do garnuszka, dodać masło lub kremówkę. Garnuszek umieścić nad parującym wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą polać wierzch wystudzonego sernika.