Widok

ciasto drozdzowe

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam Wczoraj upiekłam ciasto drozdzowe i cały czas ten sam problem. Pod koniec pieczenia jest super ładnie wyrosniete podnad blachę ale jak tylko wyłacze piekarnik , bez otwierania go , ciasto zaraz opada zwłaszacz na srodku blachy , bo po brzegach jest zawsze wyzsze. Same zreszta zobaczcie. Nie wiem co jest nie tak . Tak samo wychodzi mi z chlebem.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
teraz to będzie nasze forumowe ciasto :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wczoraj upiekłam tą drożdżówkę - z borówką i kruszonką . Polecam :-)))
Też zrobiłam, pierwszy raz drożdżowe mi wyszło :))
polecam, drożdżówka z lodówki pyszna :)
nie wiem kto jako 1 wrzucił tutaj ten przepis :P

ale cieszę się, że mogłam go "podrzucić" i że Wam smakuje :D
Drozdzowe z lodowki- rewelacja

Zrobilam z1/2skladnikow, mala blacha, na wierzch maliny i kruszonka- wyszlo super! POLECAM !
Ja też z dużym sceptycyzmem podeszłam do tego przepisu i ku mojemu zaskoczeniu wyszło, a mąż pochwalił, choć dość wybredny jest. Zrobiłam drugi raz, by się upewnić, że to nie przypadek - no i też wyszło!
Podałam już ten przepis kilku osobom, które zawsze mówiły, że nie umieją zrobić drożdżówki (w domyśle - nie chce im się wyrabiać ciasta).
Dziekuję!!!!
Ja zawsze dodaję do jakiegokolwiek ciasta którę piekę odrobinę sody (ktoś mi kiedyś polecił ten sposób), ktora powoduje że ciasto jest pulchne, delikatne i mięciutkie... Chleb, babki czy ciasto drożdżowe nigdy mi nie opadły, może akurat dzięki dodatkowi sody...
Myślałam że żartujecie , że drożdżówkę z lodówki tak łatwo zrobić i że każdemu wychodzi !!

Mnie osobiście rzadko wychodza dobre ciasta - zakalce to moja specjalność !

Ale - prosze bardzo - drożdżowka wyszła mi pierwsza klasa. !!!

Dodalam do niej rodzynki i trochę skórki z pomarańczy - REWELACJA !!

Dzięki Wam za przepis.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wyrabiasz ręką :)

to właśnie bardzo podoba się mojej Mamie ;)
A no to już wszystko wiem:) to nie boje się robić,może spróbuje i to też będzie moja pierwsza bo do tej pory z drożdżowego to tylko rogaliki z owocami albo dżemem i tu też inny przepis mam,dzieki bardzo:)
w misce mieszalam lyzka i nic nie wyrabialam rekoma. bylo troche luzne takie ze samo splynelo do blaszki. robilam ze sliwkami i kruszonka.... pycha (aa to byla moja 1 drozdzowka)
Tak z ciekawości Agusia,po wyjęciu z miski wymiesać tylko łyżka?nie wyrabiać rękoma?dobrze się wymiesza tylko ta łychą i jaką konsyntencje powinno miec?można np.sliwki na wierzch?
hhahah nie ucieklo chociaz juz bylo blisko jak zaczelo rosnac... to podlozylam pod spod 2 blche ale na szczescie nie bylo "uciekiniera" a po upieczeniu ciutke ten mocno wyrosniety srodek upadl...
ale pycha jak sobie przypomne...
nie mam pojęcia - nie jadłam z wiśniami :P może zmolestuję Mamę żeby spróbowała ;) teraz tyle wiśni na działce :D
czy wisienki można do niego dodawać, nie są zbyt soczyste te owoce do takiego ciacha ?
i co? nie uciekło z blaszki? :D

ale przepis super - prawda? :D
mmmmmmmhmmmm pycha ciacho wyszlo na cieplo wtranzolilam chyba z 3 kawalki.... no to ide po dokladke fakt juz nie cieple ale....jeszcze kawaleczek zanim rodzinka dopadnie ;)
a zmiesci mi sie kruszonka?? bo sie zastanawiam czy podzielic na 2 blachy wieksza i mniejsza
drożdżówka z lodówki jest gdzieś tak ciutkę powyżej wysokości blachy - jeśli robisz dużą blachę ciasta :)

nie ucieka z niej ;P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry